BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,71
ALTIN 2.401,53
HABER /  SPOR

Bunların hepsi deli!..

Milli takım dünyann dilinde. Tarihi zafere inanılmaz övgüler dizdiler. Mucizevi başarıya sıradışı başlıklar attılar..

Abone ol İNTERNETHABER

Yine dünyaya kapak olduk... Öyle çılgın bir futbol oynadık ki yabancı ajanslar hem şaşkınlık hem övgü dolu sözler geçti. İşte dünya medyasına yansıyanlar;

ABD BASINI: VİYANA KUŞATMASI

Maçı ABD'de canlı olarak yayımlayan ESPN Televizyonu, karşılaşmanın bitiminde, ''Viyana kenti, 1683'teki Viyana Kuşatması'ndan bu yana bu denli büyük bir mücadele yaşamadı'' yorumunu yaptı.

Türkiye'nin, şampiyonada arka arkaya 3. kez bir mucizeyi gerçekleştirerek son anlardaki golleriyle maçların kaderlerini değiştirdiğini vurgulayan ESPN yorumcusu, ''Türkler'in gücünü, cesaretini ve yorulmazlığını selamlıyoruz'' dedi. ESPN, kaleci Rüştü Reçber'i maçın kahramanı olarak nitelendirdi.

BBC, "Türkiye nefes kesen uzatmaların ardından yediği golü hemen geri çevirdi ve penaltılarla da yarı finalde Almanya'ya rakip oldu" ifadeleriyle Türkiye destanını kullanıcılarına ilan etti.

BU TÜRKLER KAÇ CANLI

İsveç Televizyonu, Türkiye'nin yarı finale yükselmesinden sonra yaptığı yorumda, ''Türkiye yarı finalde, bu Türkler kaç canlı'' ifadesini kullandı. TV4'ün spikeri bundan sonra, ''Bu Türkler kaç canlı. Türkler'i kim motive ediyor. Maç sonucunu Hirvatistan için Alfred Hitchcock da yazmış olabilir'' dedi.

2002 Dünya Kupası karşılamalarına da atıfta bulunan İsveç gazeteleri, ''2002'de kahraman olan Rüştü, yeniden kahraman'', ''Türkiye, yeniden olanaksızı başardı'' başlıklarını kullandılar.

İSPANYOL BASINI: 3. MUCİZE

Spor gazetesi AS ''Taktik gibi mucize'' başlığını atarken, ''Bir maçtan ziyade, traji komik, hüzünlü bir tiyatro gibiydi. Saat ile beslenen Türkiye, 3. mucizesini yaptı. Kahraman bir rol oynayan Rüştü karşısında Hırvatistan kan kaybından öldü'' denildi. Gazete, Türkiye'nin beraberlik golünü atan Semih için de ''Başa çıkılamayan bir takımın cesaretini ve inancını temsil etti'' yorumunda bulundu.

BUNLARIN HEPSİ DELİ

Marca gazetesi, ''Türkiye çiçeği bir bahçe'' ifadesini başlığına çıkartarak, ''Türkiye, Dünya Kupası'nda olduğu gibi tek bildiği yolla kahramanca yarı finale yükseldi. Türk taraftarların takımlarının maçlarında ilk yarıyı izlemelerine gerek yok, istediklerini yapsınlar, son 20 dakika izlesinler yeter. Türkiye'de tek bir kahraman yok. İsviçre maçında Arda, Çek Cumhuriyeti maçında Nihat, Hırvatistan maçında Semih ve Rüştü. Mucizeye hepsi katılıyor, bunların hepsi deli!'' değerlendirmesini yaptı.

El Pais ''Türk deliliği'', El Mundo ''Viyana en deli finallerden birine sahne oldu. Şanslı Türkiye penaltılarla yarı finalde'', ABC ''Dünya Kupası 3.'lüğünden 6 yıl sonra Türkiye, Avrupa Kupası'nda yarı finale kalarak yine uluslararası arenaya çıktı'',

HİTCHOCK FİLMİ  GİBİ

Sport ''Hitchock filmi gibi bir finalin ardından Türkiye penaltılarla yarı finalde'', El Mundo Deportivo ''Yeni bir Türk mucizesi''.

FRANSIZ BASINI: TÜRKİYE, NE ÇILGINLIK

L'Equipe gazetesi, ''Türkiye, Ne Çılgınlık'' başlığıyla manşetten verdiği haberde, ''Türkiye hiçbir zaman vazgeçmez'' ifadesini kullandı.

Le Parisien gazetesi, ''Heyecan uyandıran Türkler'' başlığıyla birinci sayfadan verdiği haberde, ''Türk takımının gerilimli bir maç sonucunda galip gelmesini bildiği'' yorumunu yaptı.

Le Figaro gazetesi ise ''Türk mucizesi devam ediyor'' başlığıyla verdi haberde, ''Çılgın bir maçtan sonra Türkiye yarı finale kaldı'' ifadesini kullandı.
Liberation gazetesi, ''Türkler mutluluktan uçuyor'' başlığıyla milli takımın zaferini okuyucularına duyurdu.

İNGİLİZ BASINI: TÜRKLER YENİLGİ BİLMİYOR

Türkiye'nin zaferi adeta ''Hırvatistan'ın elinden kaptığını'' yazan The Daily Telegrnaph, ''Türkler yenilgi bilmiyor. Uzatmaların ikinci yarısında canları alınmışken bile, Fatih Terim'in yürekli çocukları mücadeleye devam etti ve Semih Şentürk ile durumu eşitleyip, penaltılarda da üstünlük sağlayarak Almanya karşısında yarı finale yükseldi'' dedi.

TERİM'İN TUTKULU OYUNCULARI

5 yaralı, iki cezalı oyuncu bulunan Türk milli takımının ''takım ruhunun ise zayıflamadığını'' kaydeden Telegraph, ''Bunu onurları sağladı. Taraftarları da azına razı olmadı. Terim'in tutkulu oyuncuları büyük mücadele verdi, özellikle de orta sahada Biliç'in oyuncuları üzerinde büyük baskı kurdular'' dedi.

SON DAKİKA ÇALIMI

The Guardian gazetesi de ''geri dönüşlerin kralı olan Türkiye, bu kez tam bir son dakika çalımı attı'' başlığıyla yayımladığı yorumda, dün gece tarihin yazılmasının iyice zaman aldığını belirtti.

YENİLGİNİN ANLAMINI BİLMİYORLAR

The Times gazetesi de maç yorumunda İngilizcedeki ''defeat'' kelimesinin Türkçe'de ''yenilgi'' şeklinde bir karşılığı bulunduğunu, ancak Türk Milli Takımı oyuncularının bu kelimenin anlamını bilmediklerini yazdı.

İLERLEYİŞ İZAHA KALKILAMAZ

Türk milli takımının Avrupa kupasında uzatmalar ve sakatlıklar da dahil toplam 414 dakika maç yaptığını, bu sürenin sadece toplam 9 dakikasını ''galip durumda'' geçirdiğini hatırlatan Times, ''aslında bütün bilmeniz gereken bu gerçekten de. Biri Fatih Terim'in takımının ilerleyişini bir şekilde izaha kalksa, mantıken yenilgiye uğrar'' dedi.

TÜRKİYE TAKIM DEĞİL FENOMEN

Hiçbir takımın maçın son anında gol yedikten sonra toparlanamayacağını da kaydeden Times gazetesi yazarı, ''Türkiye hariç, onlar bu turnuvada bir takım değil, bir fenomen, doğanın gücü. Bu adeta mitolojik bir savaş'' görüşünü vurguladı.

120 DAKİKA DURDULAR, 180 SANİYE İNANILMAZ OYNADILAR

The Independent gazetesi de Türk milli takımının 120 dakika durup, 180 saniye Avrupa Kupası 2008'de görülmüş en ''inanılmaz futbolu'' sergilediğini, Biliç'in takımının sinirlerinin çökmesinden sonra Türkiye'nin maçı penaltılarla kazandığını yazdı.

FATİH TERİM'E İMPARATOR DİYORLARDI, ŞİMDİ NE DİYECEKLER?

Daily Mail gazetesi de Türkiye'nin ilk kez Avrupa kupasında yarı finale çıktığını hatırlatırken, Fatih Terim'in ''imparator'' lakabıyla tanındığını belirtti ve ''bu başarının ardından bakalım şimdi nasıl bir onur unvanı bahşedilebilecek?'' diye sordu.

TÜRKLER DALGASINI GEÇİYOR

The Sun gazetesi de ''Türkler dalgasını geçiyor'' derken, ''Nasıl olup da bunu hep başarıyorlar?'' sorusunu sordu. 2008 Avrupa Kupasında Türk milli takımının üçüncü kez ''ölüp dirildiğini'' yazan gazete, ''ama bu kez gerçekten inanılmazdı'' diye yazdı.

MACERA SON BULMALI

''Bu macera gerçekten de Almanya karşısında yarı finalde sona ermeli'' diye yazan Sun gazetesi, Terim'in pek çok sakat ve cezalı oyuncusu olduğunu hatırlattı. İngiltere fatihi Hırvatların işi penaltılara bırakmamış olması gerektiğini belirten ve ''Türkleri penaltılara kalmadan gömmüş olmalıydılar'' görüşünü savunan gazete, yorumunu, ''Şimdi hepimiz biliyoruz ki, Türkiye söz konusuysa maç gerçekten bitene dek, hiçbir şey bitmiş sayılamaz'' diye tamamladı.

İTALYAN BASINI: YEDİ CANLI TÜRKİYE

La Gazzetta dello Sport, sonucun penaltılarla belirlendiği maça ilişkin haber başlığında, ''Penaltılar. Hırvatistan'ın yıkılışı. Ve yedi canlı Türkiye'' dedi.

Karşılaşma, spot cümlelerinde ise ''199. dakikada Klasniç-gol, 121. dakikada Şentürk'ün cevabı. Ardından da şok'' biçiminde özetlendi.

Terim'in, ''Bizim felsefemiz şu: Hakem düdüğü çalmadığı sürece maç henüz bitmemiştir'' dediğini belirten La Gazzetta dello Sport, Hırvat Teknik Direktör Biliç'in ise ''Neler olup bittiğini hayatım boyunca kendime asla izah edemeyeceğim'' dediğini kaydetti.

CORRİERE DELLO SPORT: ''MARATONUN ARDINDAN TÜRKİYE MUCİZESİ''

Corriere dello Sport ise maç sonucunu ilk sayfadan, ''İnanılmaz Türkiye: 121'de durumu eşitledi, penaltılarda geçti'' başlığıyla anons etti.

İç sayfada ise ''Maratonun ardından Türkiye mucizesi'' başlığının kullanıldığı haberde, şu ifadelere yer verildi:

ŞANSLI VE ŞEYTANİ

''Türkiye, tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale yükseldi. Şanslı ve şeytani Terim'in çocukları uzatmaların ikinci yarısında, Klasniç'in golünden iki dakika sonra, uzatma dakikasının son saniyelerinde, golü attıklarında Hapel Stadı'nda coşku patlaması yaşandı. Türkler, şimdi Basel'de Almanya'yla hesaplaşacaklar, ama bayram dün gece yaşandı.''

TUTTOSPORT: ŞİMDİ SIRADA ALMANYA VAR

Tuttosport gazetesi ise ''Hırvatistan'da hayal kırıklığı. Türkiye penaltılarda yendi'' başlığını kullandı. Spot cümlelerinde ise ''Klasniç, uzatmaların bitmesine bir dakika kala gol attı, ama Şentürk anında durumu 1-1 yaptı. Türkler yine son anda toparlandılar. Şimdi sırada Almanya var'' denildi.

Maça ilişkin değerlendirmelerde, Hırvatistan'ın aldığının düşünüldüğü anda her şeyin ters yüz olduğuna işaret edilerek, şöyle denildi:

OSMANLILAR ŞAŞIRMADILAR

''Her şeyin bitmiş olduğunun zannedildiği anda, oyuna sonradan girmiş olan Semih'le, tıpkı Çek Cumhuriyeti maçında olduğu gibi bitiş düdüğüne ramak kala durumu eşitlemeyi başardılar. Ardından penaltılar geldi. Osmanlılar şaşırmadılar, Hırvatlarsa acınacak durumdaydı (4 atışta 3 hata!)''

Tuttosport, Terim'in basın toplantısındaki sözlerini ise ''Türkler bizlerle gurur duyun'' başlığıyla özetledi.

MACAR BASINI: ALLAH YARDIM EDİYOR

Macaristan'ın günlük tek spor gazetesi olan 300 bin trajlı Nemzetisport, ilk üç sayfasını tamamen Türklere ayırdı. Gazete attığı manşette ''Yüksekgerilim'' derken, başlığın hemen altında yarı finale kalan Türk futbolcularının sevinç resmine yer verdi. İkinci ve üçüncü sayfada atılan manşet ise ''Allah her zaman onlara yardım ediyor'' sözleri yer alırken, manşetin altında Türk futbolcuların sevinçleri fotoğraflarla verildi.

Macaristan'ın en önemli günlük siyasi gazetesi olan Nepszava ise ''Trajedi dönemeçleri, Türkiye yarı finalde'' şeklinde attığı başlığın ardından, ''Türklerin inadı yarı finali getirdi'' diye yazdı.

Macaristan medyasındaki diğer başlıklar ise şöyle oldu:

Origosport: ''Türkiye'ye karşı önde oynayan yanar''

Mahu: ''Allah ebedi''

Samsungsport: ''Avrupa'da Türk tehlikesi''

Zoon: ''İnanılmaz dirilişin ardından Türkler ilk dörtte''

Figyelönet: ''Viyana'da Türk Zaferi''

GERİ DÖNÜŞÜN KRALI

Eurosport, "Geri dönüşün kralları Türkiye, yine yaptı" başlığıyla verdiği haberde, "Nefes kesen uzatma dakikalarında 119. dakikada golü yiyen Türkiye bu maçta da durmadı ve 120. dakikada kaydettiği golle maçı penaltılara taşımayı başardı. Penaltılarda üstün olan Türkiye yarı finalde Almanya'nın rakibi olmayı başardı."


YUNAN BASINI: ALAH ONLARLA BERABER

Sportday gazetesi "Allah onlarla beraber" başlığını kullanırken, aynı gazete "Türkler uyarmıştı ama böyle bir skor değişikliği alışılmışın dışında" yorumunu yaptı.

Yunan gazetesi "kediler yedi canlı derler ama galiba Türkler 70 canlı yoksa Türklerin Avusturya'daki başarıları başka türlü yorumlanamaz" gibi yorum dikkat çekti.

Goal News gazetesi "İstanbul boğazı yanıyor" başlığını atarken Türk Milli takımının penaltılarda Hırvatistan'ı yenmeyi başardığını yazdı. Aynı gazete Fatih Terim'in takımındaki eksikliklere rağmen oyuncularına kuvvet ve azim depolayarak bu başarıya imza attığını bildirdi.

HIRVAT RÜYASI BİTTİ

Channel 4 maçın hemen ardından manşetten verdiği haberde, "Türkiye Hırvat rüyasını bitirdi" başlığıyla Ay-Yıldızlı ekibimizin tarihi zaferini okuyucularına duyurdu.

Amerikan basınından Sports Illustrated ise maçın son düdüğüyle birlikte okuyucularına verdiği haberde, "Türkiye bir kez daha nefes kesen bir maçla tur atladı, Hırvatistan veda etti, Türkler yarı finalde Almanya'nın rakibi oldu" satırlarına haberinde yer verdi.

Brezilya'da da O Globo'nun manşetini süsleyen Ay Yıldızlı ekibimiz, "Türkiye mucizeyi gerçekleştirdi, maçı penaltılara taşımakla kalmadı yarı finali de kaptı" ifadeleriyle tebrik edildi.