BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.503,64
HABER /  GÜNCEL

Bunlarda ithal dilenci

İstanbul birçok ülkeden gelen dilenciler için de adeta bir merkez haline geldi

Abone ol

Farklı bölgelere servislerle bırakılıp günde 200-250 lira kazanan dilencilerin, küçük çocukları, kundaktaki bebekleri kiraladıkları belirtildi.

Türkiye'de ekonominin gelişmesine paralel olarak yabancı uyruklu ülkelerden kaçak yollarla gelip Türkiye'de seyyar satıcılık yapanların artmasından sonra yabancı dilenci sayısında da ciddi artış görülmeye başlandı. "İthal dilenciler"le ilgili bir ihbarı değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Zabıta Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da dilenen şahıslarla ilgili bir araştırma yaptı. Zabıta ekipleriyle sokak sokak dolaşan ekibimizin çektiği görüntüler düşündürücü. Yabancı kökenlilerin dilenciliği, İstanbul'da bir sektör haline gelmiş.

Çin'den Afrika'ya...

Pek çok farklı ülkeden profesyonel dilenci İstanbul'a dilenmeye geliyor. Şu ana kadar hakkında işlem yapılmış kişiler arasında Çinli, Gambiyalı, Gürcistanlı, Moldovalı ve daha pek çok ülkeden dilenci bulunuyor. Yakalanan yabancı uyruklu dilenciler, tutanak tutulduktan sonra Yabancılar Şube polisine teslim ediliyor ve ardından da sınır dışı ediliyorlar. Avrupa Zabıta Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmaya göre, İstanbul'da 4 büyük dilenci grubu var. İstanbul'daki dilencilerin çoğu başka illerden geliyor. Bu işi organize eden 4 büyük grup bulunuyor. Bu gruplar harici, bireysel olarak faaliyet gösteren dilencilerin sayısı da bir hayli fazla. İstanbul'un en işlek caddeleri, meydanları, hastaneleri, parkları ve sahiller bu 4 büyük grup arasında parsellenmiş durumda. Bir gruba ait bir meydana ya da camiye diğer grubun dilencileri gidemiyor, eğer giderlerse gruplar arasında sopalı bıçaklı kavgalar çıkıyor. Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü'nün verilerine göre İstanbul'daki dilenci sayısı 5-6 bin civarında. 2013'ün ilk dört ayında dilencilere kesilen cezaların rakamı ise bu sayının çokluğunu açıklıyor. Dört ayda dilencilere tam 126 bin lira para cezası kesilmiş.