BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,91
ALTIN 2.438,21
HABER /  GÜNCEL

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

ABD, İran'ı nükleer programından caydırmayı hedeflediğini söylediği bir dizi yeni malî yaptırım uygulayacağını ve özellikle İran Riyali'nin değerini düşürmenin ve otomotiv sektörünün hedef alındığını açıkladı.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri, İran'ı nükleer programından caydırmayı hedeflediğini söylediği bir dizi yeni malî yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Bu son yaptırımlar, İran Riyali kullanılarak yapılan büyük banka havaleleri ve İran dışında yüklü miktarda Riyal bulunduran kişi ve kurumlara uygulanacak cezaları içeriyor.

Yetkililer, bu uygulamayla, pek çok kurumun sahip oldukları İran Riyali'ni elden çıkaracağını, bunun da İran parasını daha da zayıflatacağını belirtiyorlar.

Amerika Birleşik Devletleri'nin İran'ı malî olarak hedef alan bu tür ilk yaptırım kararını değerlendiren yetkililer, zaten zayıf olan İran parasının daha da güç kaybedeceğini ve Riyal'in İran dışında hiçbir değeri kalmayacağını vurguluyorlar.

İran'ın önemli sanayi sektörlerini hedef alan yaptırımlar nedeniyle son yıllarda Riyal Amerikan Doları karşısında çok önemli miktarda değer yitirdi.

Bu son karar, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama yönetiminin, İran'ı hedef alan dokuzuncu yaptırım paketi.

Daha önceki yaptırımlar, İran ekonomisinin başlıca kaynaklarından birisi olan otomotiv sektörünü hedef almış, Amerika Birleşik Devletleri, otomobil üreticilerinin kullandıkları malzemelerin ve ihtiyaç duydukları hizmetlerin satışını yasaklamıştı.

Demokrasiler için Savunma Vakfı'ndan Mark Dubowitz "Bu yaptırımların şiddetinde bir artışa işaret ediyor. Obama yönetimi, İran'ın enerji sektöründen sonra en büyük ikinci istihdam alanı olan otomotiv sektörünü kara listeye alıyor" dedi.

Öte yandan Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Amerika Birleşik Devletleri'nin İran üzerindeki baskısı artmakla beraber, hâlâ bir diplomatik çözüme açık olduklarını söyledi.

Carney, İran'ın tutumunu değiştirmesi ve kendisine tanınan sürenin sınırsız olmadığını bilmesi gerektiğini belirtti.