BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Buffett, Türkiye'ye referans olacak

İstanbul Park Oteli'ni satın alan Warren Buffett'in Türkiye'ye büyük fayda sağlayacağı söyleniyor. Her işte başarılı olan Buffett'in Türkiye'ye referans olması bekleniyo

Abone ol

Warren Buffett'ın Türkiye'de yatırım yapması Türkiye'ye yönelik güvenin en güçlü kanıtı oldu. Dünyanın en zengin ikinci adamı Buffett'ın İstanbul Park Otel'i satın alması ülkeye gelecek gruplara da cesaret verirken, önümüzdeki dönemde Türkiye'ye gelecek yabancı sermayede ciddi miktarda artış olması bekleniyor. Zarar edeceği hiçbir işe girmemesiyle ünlenen Buffett'ın İstanbul'daki Park Otel'i satın alması yabancı sermaye açısından da çok büyük bir referans olarak kabul ediliyor.

İstanbul'da 11 yıldan beri kaba inşaat olarak bekleyen Gümüşsuyu'ndaki Park Otel'in Sürmeli Ailesi tarafından, 38 milyon dolar karşılığı Warren Buffet'a satılmasının duyulması iş dünyasında heyecan yarattı. AB sürecinde ülkeye girecek yabancı sermaye miktarında büyük artış bekleyenlerin tezini kanıtlayan satış işlemi, Türkiye'ye gelmek isteyen fakat cesaret edemeyen yatırımcılara da yol açmış oldu.

Öngörüleri kuvvetli

Satışın duyulmasının ardından Türkiye'ye dünyanın önde gelen gruplarının yatırım amaçlı gelecği ve yüklü miktarda sermaye getireceği ifade ediliyor.

Bugün 44 milyar dolarlık servetiyle Bill Gates'in arkasından dünyanın ikinci zengini konumundaki Buffett en kurt yatırımcılardan biri olarak tanınıyor. Yönetime getirdiği etik değerlerle dünyanın en çok saygı gösterilen yöneticisi Buffet, 90'lı yılların ikinci yarısından itibaren şirket CEO'larına hisse senetlerinin değerine bağlı ücret ödenmesine karşı çıkarak sistemin CEO ve diğer yöneticileri yolsuzluğa teşvik ettiğini savundu. Ancak piyasalar Buffet'ın haklılığını kabul etmek için, ABD'de Enron, Xerox, Kmart, WorldCom gibi dev şirketlerdeki yolsuzlukların gün ışığına çıkmasını bekledi.

KARARLARI HEP DOĞRU ÇIKIYOR

Warren Buffet, şirketi Berkshire Hataway'de yönetimden ayrılmayı planladığı bugünlerde, finans dünyasına yön veren kararları ve yeni projeleri ile New York Times gazetesine de konu oldu. Gillette, Wells Fargo, Washington Post, American Express ve Coca-Cola gibi uluslararası şirketlerde büyük hisseleri bulunan finans gurusunun yeni atılımlarında her zaman içgüdüleriyle hareket ettiğini belirten gazete, 'Buffet birçok büyük yatırımcı gibi mali müşavirler ve bankacılarla çalışmaz. Aldığı kararlar hep doğru çıkmıştır. Bu nedenle o, sağduyusu ile hareket eder. Mantığına güvenir, başkalarını dinlemez. Berkshire yatırım şirketi birçok önemli firmada söz sahibi olabilir fakat şüphesiz bu şirketin en önemli mal varlığı Buffet'ın beynidir' yorumunda bulundu. Finans gurusunun elini attığı her şirketin kısa sürede kat kat değerlendiğini yazan gazete son olarak, ünlü bira üreticisi Anheuser-Busch'un hisselerinin bir kısmını Buffet alınca, firmanın hisse değerleri bir anda ikiye katlandığına dikkat çekti.

Sağduyusu ile kontrol ediyor

Ayakkabıdan, mobilyaya, şekerlemeden gazeteye kadar birçok alanda faaliyeti bulunan Buffet'ın yatırım şirketi Berkshire Hathaway'deki yüzde 35'lik hissesinin bugünkü değeri tam 22 milyar dolar. Yatırımlarının yanı sıra ABD'nin en büyük tuğla üretici olan ve 44 milyar dolarlık şahsi serveti bulunan Wartren Buffet'ın yatırımlarında kullandığı taktikler borsa dünyasının en çok ilgisini çeken konulardan biri.

Önerilerini bir kitapta toplayan Buffet'ın yatırımcılara tavsiyeleri ise şöyle: 'Girişimlerde formüllerin tersine sağduyu ve mantığa güven. Fazla iyimserlik mantıktan uzaklaşmaya neden olur. Bilinmedik konulara yatırım yapma. Borsa, ekonomi, faiz oranları ve seçimleri hakkında tahminler yaparak zaman kaybetme. Herkes hisselerini satarken al, ama herkes alırken arka planda kal. Hisse senetlerinin yarı fiyatına düşmesini paniklemeden seyredebilene kadar, borsaya girme. Son olarak, asla zarar etmeyin.'

Tek yanlışı General Re

Öte yandan, Buffet'ı idol olarak benimseyenler sırrının hisse değerleri sallantılı dönemlerinde düşen dev firmalara yatırım yapmak olarak gösteriyor. Zira, Coca-Cola, Gilette, American Express hisselerinin yanında Amerikalı sigorta şirketi General Re'ya yaptığı yanlış yatırımlar bu tezi oldukça kuvvetli kılıyor. Dev reasürans şirketini portföyüne eklemesinin ardından firmanın üst üste zarara uğraması Buffet'ın kredibilitesine gölge düşürüyor. Şirket özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından 2 milyar dolar tazminat ödemek zorunda kaldı. Firmanın 1999 ve 2002 yıllarında da geri ödediği sigorta borcu 7.5 milyar doları buldu. Yatırım yaptığı şirketlerden her zaman yüksek geri dönüş almayı prensip edinen Buffet'ın kariyerinde bu nedenle General Re bir kara leke olarak dikkat çekiyor.

25'İNDE 100 BİN DOLAR SERMAYE

12 yaşında Washington Post Gazetesi'ni dağıtarak harçlığını çıkaran Buffet, borsada küçük çapta yatırımlarla iş hayatına başladı. Lise sonda mezun olduğunda Buffet hem iş sahibi hem de elde ettiği kar sayesinde Nebraska'da bir arsa sahibi oldu. Üniversitenin ardından MBA yüksek eğitimi alan Buffet, idolü olan Benjamin Graham'dan dersler aldı. Graham'a göre, hisselerin gerçek değerleri uzun vadede ortaya çıkar ve bu nedenle ileride kar ihtimali yüksek olan ucuz hisseleri mercek altında tutmak ve satın almak akıllı bir yatırımdır. Graham'ın fikirlerini benimseyen Buffet, 25 yaşında 100 bin dolar ile iş hayatına bir patron olarak atıldı. Halen doğum yeri olan Nebraska'nın Omaha kentinde yaşayan Buffet, 72 yaşında. Evli ve fotoğrafçı, müzisyen, ev hanımı olmak üzere 3 çocuk sahibi olan Buffet halen 31 bin dolara satın aldığı 5 odalı evinde yaşıyor.

KAYNAK: www.aksam.com.tr