BIST 9.978
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.432,38
HABER /  EKONOMİ

Bu uçak su yosunu ile çalışıyor

Biyoyakıtla uçan Diamond DA42 tipi hafif jet, sektörün geleceği adına büyük umut verdi

Abone ol

Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı (EADS) tarafından geliştirilen ve tamamen biyoyakıtla uçan Diamond DA42 tipi hafif jet sektörün geleceği adına büyük umut verdi.  Austro Engine şirketi imalatı AE300s tipi motorlara sahip uçak 8 Haziran’da kapılarını açan ve 13 Haziran’da sona erecek Berlin ILA 2010 Havacılık Fuarı’nda her gün gösteri uçuşu yapacak.

Yüksek enerji içeren su yosunundan elde edilen yakıt sayesinde uçak saatte 1.5 litre yakıt tüketiyor. Uzmanlar motorlardaki küçük bazı yapısal değişikliklerle biyoyakıtın rahatlıkla kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Su yosunundan elde edilen biyoyakıtlar şu an uçaklarda kullanılmakta olan petrol kaynaklı Jet-A1 yakıtlarından yüzde 50 daha az nitrojen oksit, yüzde 98 daha az sülfürdioksit çıkarıyor.

EADS, bitkilerden biyoyakıt elde edilebilmesi için şu an her türlü teknolojik altyapının bulunduğunu, ancak biyokakıt üretmenin maliyetinin çok yüksek olduğuna vurgu yapıyor. EADS’nin Yenilikçi Teknoloji Araştırma Geliştirme Bölümü, Almanya Bavyera hükümetinden aldığı destekle Diamond Aircraft, Austro Engines ve Alman Tahıl İşleme Kurumu IGV ile birlikte pilot bölgede biyoyakıt üretme çalışmalarını sürdürüyor.

Biyoyakıtların, gelecekte havacılık endüstrisini, petrol hammaddesine olan bağımlılıktan kurtarabileceği söyleniyor. Ancak su yosunundan elde edilen yakıt şu an Airbus A320 gibi büyük bir yolcu uçağının motorlarını çalıştırabilecek kalitede değil.