BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İzmir naylon poşete savaş açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, naylon poşet kirliliğinin yarattığı çevresel etkilere karşı vatandaşlara ilk etapta 10 bin adet bez torba dağıttı.

Abone ol

Bu kampanyaya çevre ödüllü öğrenciler de kumaş boyası ile yaptıkları bez torbalarla destek verdi. Ortaya çıkan tablo, herkesi umutlandırdı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, naylon ve plastik torba kullanımı yerine bez torba veya file kullanımını özendirmek için Çevre Haftası’nda “Naylon Poşete Hayır” projesi başlatarak İzmirlilere bilgilendirme broşürleri ile birlikte hem bez torba hem de çam fidanı armağan etti.

Bu projeyle birlikte naylon poşet kullanımını sınırlamayı, kağıt ve kumaş gibi diğer ürünlerin kullanımını teşvik etmeyi planladıklarını belirten İzmir Büyükşehir belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yıldız Sezgin Yılmaz, etkinliklerin yıl boyunca süreceğini belirtti.

Plastik ham maddesi içeren naylon poşetlerin doğa için büyük bir kirlilik kaynağı olduğunu belirten Yılmaz, “Naylon poşetleri kullanırken, doğada yarattığı zararları bir anda görebilmemiz mümkün değil. Ama çöp sahalarında diğer çöpler çözünürken, plastiklerin 500 yıl, bin yıl doğada kaybolmadan kaldığını, bütün etrafımızdaki tel örgütlerin poşetle kaplandığını, otlayan hayvanların poşetleri yiyerek zarar gördüğünü, deniz kenarındaki kuşların bile poşetleri yiyerek öldüğünü biliyoruz.

Bu nedenle hem kamuoyu oluşturmak, halkın bilinçlenmesini sağlamak, hem de yasal çerçevede alınacak önlemler için bir altlık oluşturmak amacıyla Dünya Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında böyle bir kampanya başlattık. Sembolik olarak 10 bin adet bez torba dağıttık” diye konuştu.

“ÇOCUKLARDAN EN GÜZEL ÇEVRE MESAJI”

Çok sayıda çevre ödülü sahibi Karşıyaka İlköğretim Okulu öğrencileri de İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni başlattığı “Naylon Poşete Hayır” projesine, el emeği göz nuru bez torbalarıyla katıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde kumaş boyası ile yaptıkları bez torbalarla naylon poşetin zararlarına dikkat çeken öğrenciler “doğayı hep birlikte koruyalım” mesajı verdi. Çocukların yaptığı bez torbalar büyük ilgi gördü.

BİN YILDA YOK OLUYOR

Naylon poşetler doğada 400 ile 1000 yıl arasında yok oluyor. Bunların sadece yüzde 1’i geri dönüştürülüyor, yüzde 99’u doğada kalıyor. Araştırmalara göre, Türkiye’de yılda bir kişi ortalama 312 adet poşet kullanıyor.

Dünyanın birçok yerinde kullanımları yasaklanmış olan naylon poşetler ağaçların dallarında sallanıyor, nehirleri kirletiyor, çitlerde asılı kalıyor, kanalizasyonları tıkıyor, orman yangınlarına, hayvanların boğazlarını tıkayıp boğularak ölmelerine neden oluyor.