BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,84
ALTIN 2.431,08
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bu köy taşınmak istiyor!

110 haneli Karayakup köyünde halk, ekim yapamadıkları ve zarar ettikleri gerekçesiyle köyün taşınma işleminin hızlandırılmasını bekliyor.

Abone ol

Yapımına 1998 yılında başlanan ve 1999 yılında sus tutmaya başlayan Gördes Barajı, kıyısında bulunan Karayakup köyünün de taşınmasını gündeme getirmişti.

Buna neden olarak da DSİ yetkilileri, "Gördes Barajı'nın içme suyu barajı olması nedeniyle Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği gereği; içme suyu barajlarının çevresinde bulunan alanlar mutlak koruma alanları olarak adlandırılır. Bu nedenle çevresinde hiçbir yerleşim birimi olmaz." açıklamasında bulunmuştu. Bunun üzerine, bir anca boşaltılacağı bildirilen Karayakup köyünde kamulaştırma çalışmaları başlamıştı.

Barajdan içme suyu kullanacağı için kamulaştırma İzmir Büyük Şehir Belediyesi tarafından yapılırken, nereye gideceklerini bilmeyen köylüler de bir süredir merakla yeni köy yerinin tespit edilmesini bekliyor.
Karayakup Köyü Muhtarı Mehmet Çetin, köyün 110 hane ve yaklaşık 500 nüfuslu olduğunu ifade ederek, "Köyümüz önceki senelerde çok daha kalabalıktı. Barajın tamamlanmasıyla birlikte köyün taşınması gündeme gelince halkımız köyü terk etmeye başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi kamulaştırma çalışmalarını yürütüyor.

Köyümüz yavaş yavaş küçülüyor ancak köyün nereye taşınacağı konusunda bizi rahatsız eden bir belirsizlik var. Taşınma işlemi olacağı için ekim yapamayan köylümüz her geçen gün zarar ediyor. Arazileri kamulaştırılan vatandaşlarımız da ceplerinden yiyiyor." dedi.
Daha önce karpuz, kavun, tütün, afyon ve sebze yetiştirilen köyde üretimin yüzde 10'a gerilediğine dikkat çeken Muhtar Çetin, "Köyün taşınabileceği iki yer belirledim. İlgili makamlara bu konuyu bildirdim ancak henüz olumlu bir sonuç alamadık. Taşınma işlemi geciktikçe bizim zararımız katlanacak." diye konuştu. Çetin, köyün taşınması konusunda ilgili makamların, bakanlıkların işlemleri çabuk yürütmesini istediklerini sözlerine ekledi.