BIST 10.708
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,71
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Kemal Türkler kabri başında anıldı

DİSK Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, Topkapı Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

Abone ol

İstanbul'da 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının ardından, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) Kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler, Topkapı Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve DİSK'in diğer yöneticileriyle Kemal Türkler'in kızı Nilgün Soydan ve torunu Ece Soydan'ın katıldığı anma töreninde, mezar başında saygı duruşunda bulunularak, karanfiller bırakıldı.

Türkler'in kızı Nilgün Soydan, burada babasına hitaben yaptığı konuşmada, "1 Mayıs 2010'da işçi kardeşlerin Taksim'i 1 Mayıs alanı olarak aldılar. 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele gününü, 1 Mayıs bayramına dönüştürerek kutladılar. Bu nedenle ailece de çok mutluyuz" dedi.

Senelerdir bugünü beklediklerini belirten Soydan, daha önce babasının kabrine gelirken siyah giyindiğine ama bugün güzel bir haber vereceği için çiçekli bir gömlek giyip geldiğine dikkati çekti.

Soydan, "Senin de 1 Mayıs'ın kutlu olsun babacığım. Bizi duyduğundan, gördüğünden eminim. Ruhun bir kez daha şad olsun" dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de Kemal Türkler için mütevazı bir tören yaptıklarını belirterek, "Genel Başkanımıza 1977'de son kez konuştuğu kürsüden 1 Mayıs alanından 500 bini aşkın arkadaşımızın selamını getirdim. Onun mutluluğu içinde huzuruna geliyoruz, onun coşkusu içerisinde seninle buluşuyoruz. Taksim'de de bana arkadaşlarım 'Kemal Türkler'e selam götürün' demişti. O selamı şimdi sevgili başkanıma iletiyorum" diye konuştu.

1977'de yaşamını yitirenlere karşı görevlerini yaptıklarını düşündüğünü belirten Çelebi, "Taksim Alanı'nda yüz binlerle 1 Mayıs'ı kutluyor olmamız önemli bir aşama ama esas borcumuz tamamlanmadı. 1977 katliamında yaşamını yitirenlerin gerçek faillerinin ortaya çıkartılması mücadelesi bizim önümüzde duruyor" diye konuştu.

Her yaştan insanın doldurduğu Taksim Meydanı'nda bayraklar ve marşlarla taleplerin birlikte haykırıldığını anlatan Çelebi, "Buradan yeniden bir umut doğduğunu bir kez daha size müjdelemek için geliyorum, huzurunuzda onun için bulunuyorum. O müjde de sınıf mücadelesi yeniden moral değerlerine kavuştu. Yeniden işçi sınıfına yönelik saldırılara karşı ortak mücadelenin ne anlama geldiğini bir kez daha 1 Mayıs'ta Taksim'de haykırdılar" dedi.


-"8 YILDIR NEREDEYDİN?"

Anma töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çelebi, bir gazetecinin "Başbakan Erdoğan'ın 1 Mayıs alanını işçilere kendisinin verdiğini ifade ettiğini" hatırlatması üzerine şöyle konuştu:

"Güneş balçıkla sıvanmaz. Bir kez daha buradan açıklıkla söylüyorum. Mücadele ettik, direndik ve kazandık. Bu yalnız bizim değil, bu mücadeleye katkı veren, destek veren cop yiyen, tazyikli suya ve gaz bombalarına maruz kalan, yılmadan direnen, sokak ortalarında, sokak arkasında, önünde kim varsa onların ortak mücadelesi sonucu elde edilmiştir.

O zaman Başbakan şunun cevabının vermek durumundadır; 8 yıldır neredeydin? Böyle bir güzelliği niye yaşatmadın niye bu kadar zulüm çektirdin, o zaman bütün bu yapılanların sorumlusu kendisidir. Yaşanan yaşatılanların sorumluluğunu üstlenmeli. Güzel olursa 'ben yaptım' kötü olursa 'sınav verecekler, bir daha bakacağız' defterini açanlar da onlardı. İşçi sınıfımız çok iyi sınav vermiştir. Bütün olumsuzluklara rağmen sabrının sonuna kadar mücadelesini sürdürmüştür. Ve sonunda kazanmıştır. Sonunda da oradaki iradeyi yerine getirmekle iktidar sorumludur."

"MEYDANIN İSMİ '1 MAYIS TAKSİM ALANI' OLSUN"


Çelebi, Taksim'i dolduran kalabalığın bir talebinin de Taksim Meydanı'nın isminin "1 Mayıs Taksim alanı" olarak değiştirilmesi olduğunu söyledi.

Toplumun ikinci talebinin ise 1977 katliamının faillerinin ortaya çıkartılması olduğunu belirten Çelebi, "Sayın Başbakan öncelikle onu ortaya çıkartırsa onlarla uğraşırsa daha iyi olur. Yoksa yeniden bir gerilim sürecini başlatmasının bu ülkeye yararı yok. Gerilimden beslenmenin de kimseye faydası yok" dedi.

"HADİ CANIM SEN DE"


Çelebi, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu'nun, "bir sonraki 1 Mayıs'ta beraber hareket etmeyeceklerini" ima ettiğinin hatırlatılarak, bunun kendisinin şaşırtıp şaşırtmadığının sorulması üzerine "Hiç şaşırtmadı. Sayın Uslu'nun hiç bir açıklaması beni şaşırtmıyor. Ben bir tek cümleyle ona cevap vereyim. 'Hadi canım sen de' derim" diye konuştu.

-"(KUMLU'YA SALDIRIYI) DOĞRU BULMUYORUM"

Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarında Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya yönelik saldırıyı da değerlendiren Çelebi, "30-35 kişinin yaptığı bir uygulama, her şey araştırılıyor. Kimlikleri çıkartılıyor. Onların kimin üyeleri olduğu da belli. Bunu tasvip etmemiz mümkün değil" dedi.

Törenin ardından DİSK yöneticileri ve üyeleri, Zincirlikuyu Mezarlığı'na geçerek, eski genel başkanlar Abdullah Baştürk ve Kemal Nebioğlu'nun kabirlerine de ziyaretlerde bulundu.