BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  SAĞLIK

Bu hastalıktan dünyada sadece 8 kişide var

Kalbinde ceviz büyüklüğünde bir tiroid dokusu oluştuğunu öğrenen kadın dünya tıp literatürüne girdi.

Abone ol

Hanife Sağ, kalbinde ceviz büyüklüğünde tiroid dokusu oluştuğunu öğrendi. Bu hastalığının ilginç kısmı ise dünya da sadece 7  kişi de görülmüş olması.Hanife Sağ, hastalığı ile dünya tıp literatürüne girdi. Bu oluşum gün geçtikçe büyüyerek kalpten akciğere giden damarların tıkanmasına ve ani ölümlere yol açabiliyor.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürhan Günay pozisyona bağlı olarak nefes darlığı ve bayılma şikayetleriyle kendilerine başvuran Hanife Sağ’ın kalbinin sağ boşluğunda, sağ ventriküler çıkış yoluna doğru ceviz büyüklüğünde bir kitle tespit ettiklerini belirtti. Hanife Sağ’ın Dünya literatüründe böyle bir kitle görülen 8’inci hasta olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Günay, tiroid dokusunun bulunmaması gereken bir yer olan kalpte oluşmasının ve bu şekilde büyümesinin nadir görülen bir olgu olduğunun altını çizdi.

Hanife Sağ’a anjiyo yapıldığını belirten Uz. Dr. Gürhan Günay, “Anjiyo yapmamız gerekiyordu. Çünkü kitlede damarlanma olup olmadığını; kitlenin herhangi bir yerden kan alıp almadığını bilmemiz önemliydi. Normal saptanan anjiyografi sonucunda kitlenin çıkartılmasına karar verdik” dedi.

KALBİNDEN TİROİD DOKUSU ÇIKARILDI

Ameliyatla kitleyi çıkaran ekibin başındaki isim Op. Dr. Mustafa Kar, operasyonun TEE (Transözofageal Ekokardiyografi) eşliğinde yapıldığını söyledi. Böylelikle kitle çıkartıldığında sağ ve sol kalbi ayıran duvarda herhangi bir zarar oluşmadığının görülebildiğini anlatan Op. Dr. Kar, “Bu tür ameliyatların en büyük riski kitlenin alınmasının kalp yaralanmasına neden olarak kalp bütünlüğünün bozulmasıdır. Ayrıca kalbin ileti sistemi de yaralanabilir. Bu da hastayı kalıcı kalp piline mahkum bırakabilir. Ancak Hanife Sağ’ın ameliyatı başarılı bir şekilde bu tür komplikasyonlar oluşmadan tamamlanabildi” diye konuştu.

ekran-resmi-2014-12-08-15.13.18.png

"YENİDEN DOĞDUM"
'Baygın gibi uyuyordum. Uyanmayacak gibi yatıyordum' sözleriyle kendisini hastaneye götüren şikayetleri anlatan Sağ, bu kitlenin sürekli bayılacakmış hissiyle yaşamasına neden olduğunu söyledi. Sağ, “Uzun bir süre hayati tehlike altında yaşadığımı öğrenmem benim için büyük şok oldu. Şimdi yeniden doğmuş gibiyim” dedi.