BIST 10.269
DOLAR 32,27
EURO 34,83
ALTIN 2.434,12
HABER /  SAĞLIK

Bu durum apandisi patlatabilir!

Kanada'da yapılan bir araştırmada kısa süre hava kirliliğine maruz kalmanın apandis patlamasına sebebiyet verebileceği ileri sürüldü.

Abone ol

Hava kirliliğinin kalp ve akciğer hastalıklarından başka sağlık sorununa daha yol açtığı belirtildi.

Uzmanlar hava kirliliğinin olduğu günlerde apandis patlamasının artığını kaydetti. 12 Kanada kentinde alınan veriletri inceleyen bilim insanları kısa süre hava kirliliğine maruz kalınması ile apandisten hasteneyi ziyaret arasında bir ilişki olduğunu belirtti. Calgary Üniversitesi'nden Dr. Gil Kaplan ve ekibi milyarda havadaki ozonun her bir milyarda 16 parça artmasının apandis patlaması riskini yüzde 22 artırdığını ifade etti. Environmental Health Perspectives dergisinde yayımlanan araştırmada bu hava kirliliğine 3-7 gün maruz kalmak bu artışı getiriyor.

Kaplan ve ekibi apandisi tetikleyen şeylerin tam olarak bilinmediğinin ama hava kirliğinin bunlardan biri olduğunu söyledi. Online dergide yayımlanan makalede uzmanlar "Gelişmiş ülkelerde 20. yüzyılın sonlarına doğru apandis vakalarının azalması hava kirliliğini azaltıcı yasaların yürülüğe girmesiyle aynı döneme denk geliyor" yorumunu yaptı.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada hava kirliliğinin apandis riskini artıracak bağırsaktaki çıkıntıları değiştirdiği ortaya çıktı. Bu çalışmada uzmanlar 2004-2008 arası 12 kentte apandis şikayeti ile acil servislere gelen 36 bin kişiyi inceleyerek sonuca vardı