BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,96
ALTIN 2.438,60
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Bu değişim o kadar nadir oluyor ki!

Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği (IUPAC), yeni yapılan ölçümler sonucunda aralarında altın, kadmiyum, arsenik ve alüminyum bulunan 19 elementin Periyodik Cetvel’deki atomik kütle birimlerinin değiştiğini açıkladı.

Abone ol

IUPAC, elementlerdeki farklı nötron sayısına sahip atomları temsil eden izotopların çok daha net ölçülmesi sağlayan yeni cihazlar sayesinde Periyodik Cetvel’deki bazı elementlerin yeni ağırlıklara kavuştuğunu açıkladı.

Standart atomik kütle, bir elementin atomik kütle birimlerinde ortalama kütlesini temsil ediyor. Bir atomik kütle birimi (akb), tek bir karbon-12 (C12) atomunun tam olarak 12’de 1’ine eşit.

Bir elementin standart atomik kütlesini hesaplamak için, bilim insanları elementin tüm kararlı izotoplarının aotmik kütlelerinin ortalamasını alıyor. Tek bir elementin tüm atomları çekirdeklerinde aynı sayıda protona sahip olsa da, çekirdeklerindeki nötronlar farklı izotoplar nedeniyle farklılaşıyor.

Örnek verilirse, karbon-12 altı proton ve altı nötrona sahip. Daha ağır bir element olan karbon-13 altı proton ve yedi nötron içeriyor. İzotopların miktarı ne kadar fazlaysa, ortalama atomik kütle üzerindeki etkisi o kadar fazla oluyor.

DENEYLER İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

IUPAC tarafından yapılan yeni hesaplamalar, aralarınd altın, kadmiyum, arsenik, alüminyum, molibdenum, selenyum ve toryum gibi elementlerin akb bilgilerini güncelledi.

IUPAC yetkilisi Juris Meija, selenyum elementinin akb’sinin 1934’ten bu yana ilk kez değiştiğine dikkat çekti.

LiveScience’a açıklama yapan Meija, “Fizik kanunlarını anlamak için atomik kütleleri bilmek çok önemli... Bunun iyi bir örneği, 2005 yılında fizikçilerin E=mc^2 denkleminin doğruluğunu test etmek için yaptıkları deneylerde atomik kütlelerin kesin değerlerinden faydalanırken anlaşıldı” dedi.