BIST 9.916
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Abdülhamid'in hayaline şok!

II.Abdülhamid‘in hayali olan Filyos Vadi Projesi'nin üzerine termik santral yapılıyor.

Abone ol

I.Abdülhamid döneminden itibaren hayata geçmesi beklenen Filyos Vadi Projesi çalışmaları devam ederken, bölgeye termik santral yapılması talebi tepkilere gördü.

Karma Endüstri Bölgesi ilan edilen Filyos Vadisi’nde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmaları sürerken, bölgeye yapılması talep edilen termik santral bölgedeki halkın tepkisini çekti. Bitki çeşitliliği ve doğası nedeniyle çevrecilerin ilgisini gören beldede yapılması talep edilen termik santralle ilgili ÇED toplantısı gerçekleştirilecek.

Toplantı öncesi konuşan Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, santrale karşı olduklarını ifade etti. Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Dr. Meltem Gürbüz ise Zonguldak’ta termik santrallerin fazlalığına dikkat çekerek, santrallerin halkın sağlığına zarar verdiğini ifade etti. Dernek Başkanı Meltem Gürbüz, Zonguldak ne yazık ki termik santralin çok olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Son zamanlarda arka arkaya bu gelişmeleri yaşıyoruz. Filyos’ta yapılması düşünülen endüstri bölgesinin projesi ile ilgili de gerçekten çekincelerimiz var. Orada dünyanın en fazla bitki çeşidinin yetiştiği düşünülürse, endüstri bölgesi ilan edilmesi son derece yanlış bir tutumdur.”

Termik santralin bölgeye verdiği zararı, merkeze bağlı Çatalağzı beldesindeki termik santrallerden bildiklerini belirten Gürbüz, şunları söyledi: “Orada çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Orada termik santrali bulunan firmaya açtığımız dava devam ediyor. Orada belediye başkanları da halkta bu konuda negatif düşünüyor. Oraya termik santral kurulması, mevcut hava kirliliğine ekstra bir katkı sağlanacak. Burası yaşanabilir bir bölge olmaktan çıkarılıyor. Tabii yatırım önemli, enerji önemli. Ancak yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek varken, termik santral gibi son derece çevreye zararlı fosil yakıt kullanan enerji sistemlerinin kurulmasının düşünülmesi bizleri korkutuyor. Bölgede planlanan çok sayıda termik santral bu bölgedeki insanların sağlığını tehdit eder durumdadır. Filyos halkının her zaman yanında olacağız. Biz de istemiyoruz burada termik santral kurulmasını.”

Gürbüz, bölgenin bitki çeşitliliğinin fazla olması sebebiyle endüstri bölgesi olmasını dahi istemediklerini sözlerine ekledi.

“DURUŞUMUZ NEGATİF”

Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen ise Kuzey-Güney rüzgarlarına açık olan vadiye yapılması talep edilen termik santrali istemediklerini anlattı.

Vadi belediye başkanları olarak termik santrale karşı görüşlerinin olumsuz olduğunu ifade eden Başkan Gülşen, sözlerine şöyle devam etti: “Çevre Etik Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapılacak. Toplantıya tabi belediye başkanları olarak biz de katılacağız. Bir kere bu talep edilen yapılması düşünülen bir proje tamamen karma endüstri bölgesi içerisinde kalmaktadır. Sanayi Bakanlığımızın bu konuda çok büyük bir hassasiyeti var. Çünkü çevreyi kirletmeyen ileri teknoloji üreten katma değer üreten sanayiyi buraya konuşlandırılması noktasında talepleri değerlendirecektir. Zaten TEMA’nın çevreyi kirletici herhangi bir fabrika kurulması noktasında mahkemeye başvurduğunu biliyoruz. Gerek biz Vadi Belediye Başkanları olarak Sanayi Bakanlığımız ile yaptığımız ortak görüşmeler neticesinde buraya kesinlikle termik santral konuşlandırılmasına duruşumuz negatiftir.”

Türkiye’de termik santrallere ihtiyaç olduğunu belirten Gülşen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak, benim görüşüm kömürün olduğu bölgelerde, yerleşim bölgelerinden uzak, çevreye zarar vermeyecek şekilde termik santral planlanmalıdır. Bu üretimde yerli üretime dayalı tesisler olmalıdır. İthal kömüre dayalı bir takım termik santral kurulması düşünülmektedir. İthal kömüre karşıyız. Duruşumuz burada olmaması taraftarıdır. Bu konuda görüşümüzü beyan edeceğiz.”