BIST 8.972
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,26
HABER /  DÜNYA

Bu belge Hristiyanları şaşırtacak!

Hz. İsa’nın açıkça karısından bahsettiği ileri sürülen 4. yüzyıldan kalma papirüs parçası ortaya çıkarıldı.

Abone ol

Harvard Üniversitesi’nden Prof. King, antik papirus parçasında, Hz. İsa’nın kimliğini Meryem olarak açıkladığı bir kişiye ”karım” diye hitap ettiğini ileri sürdü.

Harvard Üniversitesi Hıristiyanlık Tarihi’nden Prof. Karen King, mevcut tek antik metin olduğunu söylediği papirus parçasının, Hz. İsa’nın kimliğini Meryem olarak açıkladığı bir kişiye ”karım” diye hitap ettiği bir diyalog içerdiğini söyledi.

Metin, İtalya’nın başkenti Roma’da, eski Mısır dili uzmanlarının katıldığı bir konferansta açıklandı.

İLK KEZ KANITLANDI

Habertürk'te yer alan habere göre; Karen King, papirus parçasının, 2. yüzyılda muhtemelen Yunanca yazılan bir İncil’in kopyası olduğunu söyledi.

Prof. King, 3,8 cm eninde ve 7,8 cm uzunluğundaki parçada geçen dört kelimenin, ilk Hıristiyanların inandığı gibi Hz. İsa’nın evli olduğu tezini ilk kez kanıtladığını savunarak, antik Mısır dilinde yazılan kelimelerin, ”İsa onlara dedi ki, karım,” olarak çevrildiğini bildirdi.

Diyalogda havarilerinin, ”Meryem’in, Hz. İsa’ya uygun olup olmadığını” tartıştığı ve Hz. İsa’nın ”benim müridim olabilir” dediği belirtildi.

Karen King, bunu destekleyecek güvenilir tarihsel bir kanıt olmamasına rağmen Hıristiyan geleneğinde uzun süredir, Hz. İsa’nın evli olmadığının düşünüldüğünü hatırlattı.

Prof. King, metnin sahibi olan özel bir koleksiyoncunun kendisiyle iletişime geçerek, metnin çevrilmesini ve analiz edilmesini istediğini ifade etti.

King metnin, antik yazıların günümüze kadar bozulmadan kalmasını sağlayan kuru iklimin hakim olduğu Mısır’dan gelmiş olması gerektiğini sözlerine ekledi.