BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,83
ALTIN 2.416,15
HABER /  GÜNCEL

Bu bağlımlılığı azaltmak sizin elinizde!

Bazı programlar eğitici amaçlı olsa da aşırı televizyon mutlaka çocuklarınıza zarar verir. Peki bu durumdan çocuklarınızı nasıl koruyacaksınız? İşte bunun yolları

Abone ol
Çocuğunuzun izlediği televizyon ya da oynadığı video oyunlarının süresi hakkında endişeleriniz mi var? Bazı programlar eğitici amaçlı olsa da aşırı televizyon mutlaka çocuklarınıza zarar verir. Peki bu durumdan çocuklarınızı nasıl koruyacaksınız?

Mayo Clinic'te yer alan habere göre, uzun süre bir ekrana bakmak ciddi problemlere yol açabiliyor. Bu nedenle Amerikan Pediatri Derneği, çocukların televizyon izleme saatini bir ya da en fazla iki saat ile sınırlandırmanızı öneriyor.

İşte uzun süre ekran karşısında oturmanın yol açtığı problemler:

Obezite: Günde 2 saatten fazla televizyon izleyen çocuklarda , aşırı kilolu olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen uzmanlar, "Çocuklar ne kadar fazla televizyon izlerse yatağa geç gidiyorlar, uykusuz kalıyorlar ve davranış problemleri oluşuyor" diye konuştular. Günde 2 saatten fazla televizyon ya da bilgisayarın önünde vakit geçiren ortaokul çocuklarının duygusal, sosyal sorunlar ile dikkat problemlerine daha yatkın oldukları görüldü. Ayrıca video oyunlarının da çocuklarda dikkat problemleri riskini artırdığı belirtiliyor. Bu çocuklarda şiddet eğiliminin daha fazla olduğunu açıklayan araştırmacılar, yine bu çocukların oyuna daha az zaman ayırdıklarını ve aktif oyunlar oynamadıklarını kaydettiler. Ekran karşısındaki zamanı nasıl sınırlamalısınız?

Öncelikle işe çocuğunuzu gözlemleyerek başlayın. Bu sırada televizyon izlediği, video ya da bilgisayar oyunu oynadığı zamanın miktarını kısaltmak için basit adımlar atabilirsiniz. Çocuğunuz ders çalışırken televizyon da arka planda çalışıyorsa ve siz de izlemiyorsanız kapatın. Televizyonları ve bilgisayarları yatak odalarında bulundurmayın. Oturma odasında ya da salona yerleştirin ve böylece çocuğunuzun ekran karşısında geçirdiği zamanı ve girdiği internet sitelerini gözlemleyebilirsiniz. Televizyonun karşısında bir şey yemeyin. Buna izin verirseniz çocuğunuzun televizyon karşısında geçirdiği zaman artacak. Hafta içinde çocuğunuzun serbest kaldığı zaman sınırlıdır. Bu zamanın hepsini televizyon ya da bilgisayar karşısında geçirmesine izin vermeyin. Ödevini bitirince bilgisayarı ve televizyonu ödül olarak ona sunmayın. Kitap okuma, spor yapma ya da yeni bir oyun bulma konusunda onu yönlendirin. Kendiniz de ekran karşısında geçirdiğiniz zamanı sınırlandırıp çocuğunuza rol model olun. Ekran karşısında geçirilen zaman evde tansiyonu yükseltiyorsa, televizyonun ve bilgisayarın fişlerini çekin, bilgisayar oyunlarını bir süreliğine kaldırın. Sadece haftada bir günü ekran karşısında geçirmek için ayırın.