BIST 9.122
DOLAR 32,35
EURO 35,00
ALTIN 2.325,03
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Bu ankette Erdoğan'a 3 mesaj var!

Habertürk'ün Konsensus Araştırma Şirketine yaptırdığı ankette AKP'ye çözüm sürecine ilişkin yol haritası konusunda önemli mesajlar çıktı.

Abone ol

- Devlet, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmeli mi?
- Abdullah Öcalan serbest bırakılırsa terör sorunu çözülür mü?
- Türkiye parlamenter sistemden başkanlık sistemine mi geçmeli?

İşte Habertürk'ün Konsensus'a yaptırdığı anketten çıkan en önemli üç ana başlık. Habertürk'ün Konsensus Araştırma Şirketine yaptırdığı ankette AKP'ye çözüm sürecine ilişkin yol haritası konusunda önemli mesajlar çıktı.

İmralı'da Öcalan'a görüşmeye temkinli yaklaşan halk, “PKK sorununun çözümü çerçevesinde, devletin Abdullah Öcalan ile görüşmesini onaylıyor musunuz?’’ sorusuna yüzde 58 oranında "Onaylamıyorum" cevabı çıktı.

Bir diğer soruda ise vatandaşa, "Öcalan'ın serbest bırakılması PKK-terör sorununu çözer mi" diye soruldu. "Hayır, çözülmez" diyenlerin oranı yüzde 89 olarak gerçekleşti.

Vatandaşa sorulan sorulardan birisi de "Başkanlık Sistemi"yle ilgiliydi. Konsensus'un anketine göre halk, tercihini parlamenter sistemden yana kullandı.

İşte Habertürk'ün anketinden çarpıcı sonuçlar;

Araştırmanın en dikkat çekici başlıklarından biri olan, “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu hangisidir?’’ sorusuna cevap olarak ‘Terör/Güneydoğu’ sorunu yüzde 59.1 ile listenin ilk sırasını aldı.

Hemen altında yüzde 39 ile ‘İşsizlik’, üçüncü sırada ise yüzde 21.7 ile ‘Eğitim’ yer aldı. Bu ayki araştırmanın en büyük sürprizi ise ‘Başörtüsü/Türban’ sorununda yaşandı.

Aralık ayı anketinde yüzde 6.2 ile 11’inci sırada yer alan ‘Başörtüsü/Türban’ sorunu, yüzde 12.1 ile 4’üncü sıraya yükseldi.

İMRALI GÖRÜŞMELERİ

Halk İmralı’yla görüşmelere temkinli yaklaştı.

İşte Konsensus’un en dikkat çeken sorularından biri: “PKK sorununun çözümü çerçevesinde, devletin Abdullah Öcalan ile görüşmesini onaylıyor musunuz?’’

Serbest bırakılması sorunu çözmez terör bitmez’

“Sizce, Abdullah Öcalan serbest bırakılsa PKK /terör sorunu çözülür mü? ’’ sorusuna yanıt verenlerin yüzde 89.9’u “Hayır, çözülmez ’’ dedi. ‘’Çözülür’’ diyenlerin oranı yüzde 10.1’de kaldı.

‘BDP’li vekillerin görüşmelerini onaylamıyoruz’

“BDP’li milletvekillerin İmralı’ya gidip Abdullah Öcalan ile görüşmesini onaylıyor musunuz?’’ sorusuna yanıt verenlerin büyük çoğunluğu “Hayır” dedi. Hayır yanıtını verenler yüzde 77.2 iken Evet yanıtını verenlerin oranı yüzde 22.8 oldu.

Her 3 kişiden 2’si başkanlık istemiyor

Son günlerin en önemli tartışma konularından ‘Başkanlık sistemini’ de mercek altına alındı. Ankete katılanlara, ‘’Sizce, Türkiye parlamenter sistemden başkanlık sistemine mi geçmeli, yoksa parlamenter sistem değiştirilmemeli mi?’’ diye sordu.

Yeni Anayasa’da Cumhuriyet’in nitelikleriyle ilgili tanımda Atatürk milliyetçiliğinin de yer aldığı madde yüzde 58.6 oranında kabul gördü.