BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Amerika'nın Sesi'nde İmralı pazarlığı

ABD Kongresi’nce finanse edilen Amerika’nın Sesi Radyosu (VOA), hükümet ile Öcalan arasındaki pazarlığı haber yaptı.

Abone ol

İmralı görüşmeleri son sürat devam ederken, ABD Kongresi’nce finanse edilen Amerika’nın Sesi Radyosu (VOA) da bu konuya ilgi duymaya başladı.

İmralı-hükümet görüşmelerini analiz eden ABD radyosu, PKK'nın 'Erdoğan'ın başkanlık isteğini koz olarak' kullandığını iddia etti.


VOA'da çıkan “Türkiye’de Kürt isyancılarla barış umudu büyüyor” başlıklı haberde 8 kamu görevlisinin PKK tarafından salıverilmesinden sonra yeni adımlar beklendiği fakat hâlâ engeller bulun­duğu uyarısı yapıldı.

PKK’nın Türk topraklarından çekil­mesinin siyasi bir çözüm için “kilit faktör” oluşturduğu ifa­de edilirken, PKK’nın hükümetten gerekli garantileri al­madan geri çekilmeyeceği de ifade edildi.

GÖRÜLMEMİŞ ADIM

Onyıllarca devam eden ihtilafın yakında sona ermesi yönünde artan bir umut olsa da “hala engeller bulunduğu” uyarısını yapan Amerika’nın Sesi, Başbakan Erdoğan’ın “görülmemiş” bir adım atarak geçen Ekim ayında cezaevindeki Abdullah Öcalan ile görüşmeler başlattığına dikkat çekti. Buna karşın haberde “Gözlemciler, girişimin Erdoğan için siyaseten riskli olduğunu söylüyorlar, çünkü Öcalan Türk kamuoyunun önemli bir bölümü arasında hala bölen biri” yorumu da yapıldı.

PKK'NIN KOZU BAŞKANLIK

Hükümet-İmralı görüşmelerini değerlendiren VOA, “PKK’nın elinde diğer bir pazarlık kozu var. Erdoğan, gelecek yılki seçimler için vermesi beklenen adaylık kararından önce Türkiye’yi bir başkanlık sistemine dönüştürmek istiyor. Ancak Başbakan’ın, Anayasa’yı değiştirmek için parlamentoda diğer bir partinin desteğine ihtiyacı var ve hiçbiri onu desteklemi­yor” dedi.

BU KEZ OLACAK GİBİ...

Amerika’nın Sesi, BDP’nin başkanlık sisteminin tartışmaya açık olduğu yönündeki açıklamalarını da yansıttığı haberinin son bölümünde Kürt sorununu çözmek için daha önce yapılan “birçok barış çabasının” başarısızlıkla sonuçlandığını be­lirtti.

VOA “Ancak gözlemciler, bu defa hem Kürt hem de Türk kamuoyunda çok daha güçlü bir destek var gibi göründüğü­nü söylüyorlar” tespitinde bulundu.

voa