BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Rumlar hiç olmadığı kadar öfkeli

Kıbrıs Rum Kesimi'ne yardım planı kapsamında mevduata getirilmesi planlanan vergi küresel piyasalarde güvensizlik meydana getirdi.

Abone ol

İstanbul serbest piyasada dolar 1,8170, avro 2,3460 liradan haftaya başladı. Rum kesiminden gelen haberlerle dolar 1.82'ye yaklaştı. Kıbrıs bankalarında yüklü miktarda parası olan Rusya adına konuşan Putin, paketi “adil olmayan” ve “tehlikeli” bir yaklaşım olarak niteledi.

Hafta sonu toplanan Avrupa Maliye Bakanları toplantısı öncesinde iyimser beklentilerle pozitif seyreden küresel piyasalar, bu haftaya Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne yapılacak yardımın koşullarının yarattığı tedirginlik ile başladı.

Pakette neler var?

-10 milyar Euro'luk kurtarma paketi karşılığında Kıbrıs'tan 2020'ye kadar borçlarını gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 100'üne çekmesi isteniyor.
-19 Mart'tan itibaren Kıbrıs bankalarında 100 bin Euro'nun üzerindeki mevduatlardan bir defaya mahsus olmak üzere yüzde 9,9 oranında stopaj vergisi alınacak. 100 bin Euro'nun altındaki mevduatlarda bu oran yüzde 6,75 olacak. Bu vergiyle 5,8 milyar Euro toplanması öngörülüyor.
-Alınan vergi karşılığında mevduat sahiplerine banka hissesi verilecek.
-Mevduat faiz gelirleri de vergilendirilecek.
-Kurumlar vergisi yüzde 10'dan yüzde 12,5'a çıkarılacak. Böylece yılda 200 milyon Euro ek gelir elde edileceği hesaplanıyor.
-Uluslararası Para Fonu IMF de kurtarma paketinde katkıda bulunacak. Ama IMF'nin sağlayacağı kredinin miktarı sonra belirlenecek.
-Rusya'nın daha önce Kıbrıs'a sağladığı 2,5 milyar Euro'luk kredinin vadesini beş yıldan 10 yıla çıkaracağı ve yüzde 4,5'luk faizi de aşağı çekeceği öne sürülüyor.
-Yardım paketi karşılığında Kıbrıs'ın telekom ve elektrik kurumlarıyla ve limanlarını özelleştirmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.
-Kıbrıs bankacılık sektörünü küçültecek. Sektörün büyüklüğü 2018'e kadar Avrupa Birliği ortalamasına inecek.

ZORDA OLAN DİĞER ÜLKELERDE DE AYNI ADIMIN ATILACAĞI ENDİŞESİ

Avrupa Maliye Bakanları'nın Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kurtarılması karşılığında yaklaşık 6 milyar avro kaynak beklenen mevduatlardan vergi alınması şartı küresel piyasalarda özellikle bu uygulamanın sadece bu ülke ile sınırlı kalmayabileceği, diğer zorda olan ülkelerle ilgili de benzer adımlar atılabileceği endişeleri ile negatif seyrediyor. 

AÇILAN PİYASALARDA SATIŞ

Kararlar öncesinde 1,3070 seviyelerinin üzerinde seyreden avro/dolar paritesi 1,29'un altına kadar gerilerken günün açılan ilk hisse senedi piyasalarından Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,71, Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 1,27 oranında değer kaybetti.

Kapalıçarşı'da 1,8140 liradan alınan dolar 1,8170 liradan satılıyor. 2,3430 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,3460 lira olarak belirlendi. Önceki kapanışta doların satış fiyatı 1,8110 lira, avronun satış fiyatı ise 2,3650 lira olmuştu.

74'TEN SONRAKİ EN BÜYÜK KRİZ

Kıbrıs Parlamentosu bugün zor durumdaki Kıbrıs bankalarının kurtarılması için Avrupa Birliği'nin önerdiği yardım paketini oylayacak. Halkın öfkesini anladığını belirten Anastasiades, Kıbrıs harekatına gönderme yaparak 1974'ten sonraki en ciddi krizle karşıya karşıya olduklarını belirtti.

İHANET SUÇLAMASI

Muhalefet lideri Yorgos Lillikas da geçen ay bu göreve seçilen Anastasiades'in halkın oylarına "ihanet" ettiğini svaundu.

HALK PARASINI ÇEKMESİN DİYE BANKALAR SALI GÜNÜ KAPALI KALACAK

Rum medyasına göre, parlamentodan kurtarma paketine onay çıkmazsa, halkın paralarını çekmek üzere şubelere akın etmesini önlemek için bankalar Salı günü kapalı kalacak. İktidardaki Demokratik Seferberlik Partisi'nin 56 sandalyeli parlamentoda 20 üyesi bulunuyor.

MERKEL PALIN SAVUNDU

Alman Başbakanı Angela Merkel de stopaj vergisini savundu ve "Bu kuşkusuz Kıbrıs'a yardımı onaylamamızı kolaylaştıracak iyi bir adım" dedi.

RUM KESİMİ PLANI YUMUŞATMAK İSTİYOR

Euro Bölgesi maliye bakanları 10 milyar Euro'luk yardım paketi karşılığında Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki banka müşterilerinin mevduatlardan yüzde 9.9'a kadar ödeme yapmalarını istiyor. Kıbrıs parlamentosunda bugün onaylanması halinde ilk defa tasarruf sahipleri Avrupa'dan yardım karşılığında yükümlülük altına girmiş olacaklar. Bu karar Cumartesi sabahı açıklandıktan sonra ülke genelinde nakit talebine neden olurken, Rum Kesimi'nin ortamı yumuşatmak adına bir son dakika planı üzerinde çalıştığı belirtildi.

ALTIN 1600 DOLARI AŞTI

Altın da radikal yardım planının içerdiği Euro Bölgesi'ne ilişkin riskler içermesi üzerine yatırımcıların güvenlik arayışına girmeleriyle iki haftadan uzun süredir ilk kez 1600 doların üzerine yükseldi.

PUTİN TEPKİLİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB ve IMF’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni mali krizden kurtarmak için hesaplardan yüzde 10’a kadar vergi alınmasını öngören kurtarma paketine itiraz etti. Putin paketi “adil olmayan” ve “tehlikeli” bir yaklaşım olarak niteledi.
Putin’in basın danışmanı Dmitri Peskov konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Putin, Kremlin yetkilileri, yardımcıları ve ekonomiden sorumlu üst düzey yetkileri ile konuyu müzakere etti. Putin mudilerden vergi alınması yönündeki hareketin adil ve profesyonel olmadığı ve tehlikeli bir yaklaşım olduğu yönünde uyarıda bulundu.” dedi.

RUSLAR 2 MİLYAR DOLAR KAYBEDECEK

Moody’s uzmanlarına göre Rus oligarkların Kıbrıs bankalarında 20 milyar Euro’su bulunuyor. Vergi uygulaması gelirse Rusya’nın kaybı 2 milyar Euro olacak.