BIST 10.046
DOLAR 32,37
EURO 34,75
ALTIN 2.413,15
HABER /  GÜNCEL

Boston Maratonu'ndaki patlamanın baş zanlısını ne bekliyor?

ABD'li yetkililer, Boston Maratonu'nu izleyen kalabalığı hedef aldığı düşünülen geçen haftaki saldırının baş şüphelisine yasal haklarını hatırlatmaya niyetleri olmadığını söyledi. Hak kuruluşları tepki gösteriyor.

Abone ol

ABD'li yetkililer, Boston Maratonu'nu izleyen kalabalığı hedef aldığı düşünülen saldırının baş şüphelisine "yasal haklarını hatırlatmaya niyetleri olmadığını" söyledi.

Olağan uygulamada zanlılara avukat tutma ve suçlamalar hakkında sessiz kalma hakları hatırlatılıyor.

Saldırının baş şüphelisi Cohar Tsarnaev, Boston'un dışındaki bir evin bahçesinde ağır yaralı olarak yakalandıktan sonra Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi'nde tedavi görüyor.

Tıp Merkezi'nin önünde tedavinin sonuç vermesini bekleyenler arasında özel terör sorgu ekipleri ve savcılar da var.

Hastanenin önünde bulunan BBC muhabiri, hastanın çok kan kaybettiğini, federal yetkililerin çok beklemek zorunda kalabileceğini söylüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'nin üst meclisi olan Senato'nün önde gelen üyelerinden Senatör John McCain 19 yaşındaki Çeçen'e şüphelinin "düşman savaşçı" muamelesi görmesi gerektiğini söyledi.

"Düşman savaşçı" tanımı Guantanamo'da - ABD yargılama hakları alanı dışında - tutulanlar için de kullanılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri federal yasalarına göre zanlıya isnat edilebilecek bir suçlama ölüm cezasını öngörüyor; söz konusu suçlama "toplu imha amaçlı silahların kullanılması." Massachussets eyalerinde ise idam cezası bulunmuyor.

Susma hakkı...

Zanlıya yasal haklarının okunmamama ihtimaline tepki gösteren Amerikan Yurttaş Özgürlükleri Birliği "Amerikalı olmayan birine böyle bir hakkın tanınmamasının adil yargılamayı zorlaştıracağını" ifade etti.

Kuruluş, ABD yasalarının yabancılar için istisnai böyle bir uygulamaya izin verdiğini ancak sadece "kaçınılamaz yaklaşan tehlike durumları" için öngörüldüğünü belirtti.

Kuruluş, zanlıdan bilgi alınarak olayın bütün boyutlarının aydınlatılması çağrısı yaptı.

Zanlının yakalanışı

Cahar Tsarnaev, suç ortağı olduğu düşünülen ağabeyinin ölümüne neden olan çatışmanın ardından, muhtemelen yaralı halde yaya olarak kaçmıştı.

Dün zanlıları yakalamak üzere başlatılan geniş kapsamlı operasyon nedeniyle kentte hayat durma noktasına geldi.

Pazartesi günkü Boston Maratonu'nu hedef alan saldırıda yaralanmıştı.

Dün gece silahlı çatışmaya dönüşen operasyonda zanlılardan öldü.

Operasyonun en hareketli anlarının

Amerikan medyası bu kardeşlerin ülkeye Türkiye üzerinden giriş yaptığını, hatta bir süre Türkiye'de yaşamış olabileceklerini öne sürdü.

Zanlıların Türkiye bağlantılarıyla ilgili iddialara Ankara'dan yanıt geldi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler, zanlılardan Tamerlan Tsarnaev'in Temmuz 2003'te 10 gün Türkiye'de kaldığını, zanlıların Türkiye'yle ilgilerinin olmadığını söyledi.