BIST 9.724
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.431,31
HABER /  DÜNYA

ALİ BABACAN’DAN SAMSUN’A ’’BANKA’’ SÖZÜ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ‘Türkiye Yatırım Haftası’ dolayısıyla birlikte ABD’ye gittiği Samsun TSO Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu...

Abone ol

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ‘Türkiye Yatırım Haftası’ dolayısıyla birlikte ABD’ye gittiği Samsun TSO Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır’ın, ihracatçılara çok uygun faizle kredi sağlayan Türk Eximbank’ın Samsun’a irtibat bürosu açılması yönündeki talebine olumlu yönde söz verdi.
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ve Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, geçen hafta içinde, ‘Türkiye Yatırım Haftası’ dolayısıyla Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte gittiği ABD’de dörtlü bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, ihracatçılara piyasalara oranla çok uygun faizlerle kredi sağlayan ve ihracatın gelişmesine büyük destek veren Türk Eximbank’ın Samsun’a açılması için Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’dan talepte bulundular. Murzioğlu ve Çakır, Türk Eximbank’ın Samsun’a irtibat bürosu açıldığı takdirde Samsun TSO bünyesinde yer verebileceklerini de dile getirdiler. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, Murzioğlu ve Çakır’ın talebine olumlu yaklaşarak, Türk Eximbank’ın Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde Samsun’a irtibat bürosu açılması yönünde söz verdi.
Ali Babacan’ın Samsun TSO bünyesinde Türk Eximbank irtibat bürosu açılması sözüne Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da tam destek verdi. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, ABD’ye yaptıkları ziyaret sırasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte toplantı yapma imkanı da bulduklarını ifade ederek,“ Toplantıda en öne çıkan konu ihracatçılara büyük kredi kolaylığı sağlayan Türk Eximbank’ın Samsun’a bir irtibat büro açılmasıydı. Sayın Başbakan Yardımcımız, dile getirdiğimiz bu talebe çok olumlu yaklaştı ve bize Türk Eximbank’ın Samsun’a irtibat bürosu açılması için verdi. Bize bu konuda destek veren Başbakan Yardımcımız Ali Babacan ve TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na camiam adına çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Türk Eximbank’ın Samsun’daki irtibat bürosunun Samsun TSO bünyesinde hizmet vereceğini belirten Başkan Salih Zeki Murzioğlu, “İhracatın geliştirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi, ihraç mallarına yeni pazarlar kazandırılması, ihracatların uluslararası ticarette paylarının artırılması ve girişimlerinde gerekli desteğin sağlanması gibi amaçlara yönelik faaliyet gösteren Türk Eximbank’ın Samsun’da bir irtibat bürosunun açılması çok önemli bir konu. Türk Eximbank’ın şu anda İstanbul ve İzmir’de birer şubesi, Denizli, Kayseri, Gaziantep, Bursa, Adana ve Trabzon’da da birer irtibat bürosu bulunuyor. İnşallah önümüzdeki günlerde de Samsun’da bir irtibat bürosunu hizmete açacağız” diye konuştu.
Türk Eximbank’ın ihracatçılara çok büyük kredi avantajları sağladığına dikkati çeken Murzioğlu,“ Samsun’da şu anda 203 tane firmamız ihracat yapmakta. Ama Eximbank’tan kredi kullanan firmaların sayısı belki 10’u geçmez. Türk Eximbank şu anda ihracatçıya yıllık 6.25 faizli kredi kullandırmakta. Döviz bazında ise piyasaların 3’de biri oranında faiz uyguluyor. Türk Eximbank’ın Samsunumuzda hizmete girmesiyle şu anda ihracat yapan firmalarımızın daha çok ihracat yapacağına ve ihracat yapacak firmalarımızın da sayısının daha çok artacağına inanıyorum. Halen bünyemizde olan Kredi Garanti Fonu gibi, Türk Eximbank’dan da hiçbir bedel almadan Odamızda yer vereceğiz. Yeni dünya düzeninde artık kentler yaptıkları ihracatlarla anılıyor. Biz de markalaşacaksak, ihracatta önümüze bir hedef koyduysak her yolu denemeliyiz. Türk Eximbank’ın ilimize gelmesini ihracatımızın artmasına yönelik sağlayacağı katkılardan dolayı çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
(İHA)