BIST 10.743
DOLAR 32,20
EURO 35,03
ALTIN 2.504,00
HABER /  GÜNCEL

Boş yere sıkıntı çekiyoruz

Enerji darboğazına giren Türkiye boş yere kıvranıyor. Meğer bizi ferahlatacak formül tepemizde duruyormuş.

Abone ol

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Didem Evci, evlerin çatılarına konulacak güneş panelleriyle enerjinin çok ucuza mal edilebileceğini bildirdi.

Doç. Dr. Evci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin güneş ışınlarından en fazla yararlanan ülkelerden olduğunu belirterek, güneş ışığının hem yararlı hem de zararlı etkileri olduğunu söyledi.

Evci, güneşin kemiklerin gelişimi, ruh sağlığının korunması gibi yaşamsal yararlarının yanı sıra yaydığı ultraviyole radyasyon nedeniyle aşırı ve korunmasız güneş alımı sonucunda cildin erken yaşlanmasından başlayıp kanserlere kadar uzanan zararlarının olduğunu kaydetti.

Türkiye'de güneş ışınlarının ekonomiye kazandırılması gerektiğini ve bunun için en basit olarak evlerin çatılarına güneş panelleri konulabileceğini ifade eden Evci, ''Dört kişilik bir aile 10 bin avroluk bir yatırımla evinin çatısına güneş panelleri koydurabilir. Elde ettiği enerjiyi sürekli ve ücretsiz kullanır. Hatta bir kısmını da devlete veya şebekeye verilmek üzere satabilir. Bu arada da hiç çevre kirliliği yaratılmaz'' dedi.

''ENERJİ SORUNU ORTADAN KALKAR''

Bilimsel projeksiyonlara göre bugünkü üretim-tüketim dengesinin devam etmesi durumunda, petrol kaynaklarının 2050 yılında tükeneceğini öne süren Evci, ''Su kaybımız büyük. İklim değişikliği nedeniyle suyu korumak, barajları çalıştırmak, deniz suyunu kullanabilmek için daha fazla enerjiye ihtiyacımız olabilir'' diye konuştu.

PANELİN ÖMRÜ 20 YIL

Evci, 30 kilometrekarelik alanda kurulacak güneş panellerinin Türkiye'nin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabileceğini belirterek, panellerin ömrünün 20 yıl olduğunu söyledi.

Güneş panellerinin bakım ihtiyacının yok denilecek kadar az olduğunu bildiren Evci, şöyle konuştu:

''Güneş parkları kurulması için üniversitelerin ve üretici-tüketici kesimlerinin birlikte çalışması yeterli görünüyor. Enerji Bakanlığı da bu konuda denemeler ve yasal düzenleme çalışmaları yapmaktadır. Olaya hız kazandırabilmek için farkına vardırma ve gündem yaratma programlarına ihtiyaç var.

Mevcut konutlar ve yeni yapılmakta olan siteler, sadece su ısıtma amaçlı değil enerji amaçlı güneş enerjisi üretimi ve kullanımı için ortak yatırımlar yapmaya teşvik edilebilir.''

Evci, Almanya'nın güneş enerjisinden Türkiye'nin 4 bin katı kadar fazla yararlandığını belirterek, Türkiye'nin sağlıklı ve güvenli yaşam ortamı için fırsatları iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti