BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Babacan diyaloğa hazır

Ali Babacan Ermenistan'a zeytin dalı uzattı. Reuters'e konuşan bakan, hem kemkinli hem de ümitli konuştu.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretinin, Ermenistan ile diyalog kapılarının açılması için önemli bir adım olacağını söyledi.

AB dışişleri bakanları gayri resmi toplantısı için gittiği Avignon'da Reuters'a açıklama yapan Babacan, geçen ay Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan savaşın bölgede bir dizi çatışmayı harekete geçirdiğini, ama aynı zamanda bu sorunların çözülmesi için diplomatik girişimler yapılması fırsatını da doğurduğunu belirtti.

Babacan, "Mevcut koşulların böyle cesur bir adım için uygun olduğuna inanıyoruz. Şimdi sorunları açıkça ve cesurca ortaya koyma ve çözüm bulmaya çalışma zamanıdır" dedi.

"Cumhurbaşkanımızın Erivan ziyareti Ermenistan ile diyalog kapılarının açılması için önemli bir adım olacaktır" diyen Babacan, "Şu anda Erivan ile diplomatik ilişkimiz yok. Bu konuda ne yapacağız? Tartışılması gereken diğer bir konu da bu" diye konuştu.

Ziyaretten diplomatik ilişkilerin kurulması kararının çıkma olasılığına ilişkin bir soru üzerine Babacan, "Beklentileri bu kadar artırmak istemiyorum. Bugünkü görüşmelerin nasıl yürüdüğünü görmek zorundayız. Daha fazla diyaloğa da hazırız. Bütün bunların görüşülmesi gerekir" dedi.

Ermenistan sınırının kapalı olmasının Ermenistan'ın Azerbaycan'da asker bulundurmasından kaynaklandığını ve sınırın açılmasının uzun zaman alabileceğini belirten Babacan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki yıllık ticaretin 500 milyon dolar olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin 1915 olayları dahil her türlü konuyu görüşmeye hazır olduğunu belirten Babacan, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyareti sırasında ortak tarih komisyonu üzerinde bir anlaşma sağlanıp sağlanmayacağının sorulması üzerine, "Beklentileri bu kadar artırmamamız gerektiğini düşünüyorum. Ama bir diyalog başlattığımızda, bu sorunlar hakkında konuşmaya başladığımız anlamına gelir. Elbette 1915 olayları bizim için çok önemli bir gündem maddesi" dedi.