BIST 10.277
DOLAR 32,36
EURO 34,89
ALTIN 2.385,61
HABER /  GÜNCEL

Mortröde Amerikan kurnazlığı

Amerikalılar Montrö antlaşmasını aşmanın yolunu buldular. Karadeniz'de kalıcı olmak için buldukları yöntem yabancı değil.

Abone ol ABD'nin, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ndeki süre ve tonoj sınırlamasını, savaş gemilerini Karadeniz'e girdi- çıktı yöntemiyle tutarak çözeceği ileri sürüldü. 

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, 22 Ağustos'ta boğazlardan geçip Karadeniz'e açılan, sonrasında ise dönüş yapıp 1 Eylül'de yeniden boğazlardan geçerek Ege'ye açılan 74 bordo No'lu 'MC Faul' adlı ABD savaş gemisinin dönüş hazırlığında olduğunu bildirdi. Yetkili, 'MC Faul'un 12 Eylül'de tekrar boğazlardan geçerek Karadeniz'e açılacağını kaydetti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve Biga İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Yücel Acer ise gümrükteki uygulamaların benzerindeki gibi 'girdi- çıktı' yapacak ABD askeri gemilerinin Karadeniz'de kalıcı olmaya ve Rusya'yı tehdit etmeye hazırlandığını iddia etti.

'MC Faul' adlı geminin geri dönme hazırlığının bu tezi doğruladığını savunan Doç.Dr. Acer, gideceği liman hakkında bilgi vermeyen ABD gemilerinin Rodos ya da diğer Ege limanlarında kısa süre bekleyip yeniden boğaz geçişi yaparak 21 günlük süre elde edebileceğini söyledi.