BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bor madeninde ciddi yenilikler var

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler Bor ile ilgili ciddi ürünler geliştirdiklerini söyledi

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer enerji konusunda ihale yapmayacağını belirterek, ''Tamamen burada bir yarışma olacak. Bu, en ucuz kim verirse ve en kısa zamanda kim yaparsa şeklinde olacak'' dedi. Bakan Güler, Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) düzenlediği toplantıda gazetecilerin gündeme yönelik sorularını yanıtladı. Doğal gaz ve elektrikte kesinti olup olmayacağı yönündeki bir soru üzerine Güler, ''Normal şartlar altında gazda bir kısıntı beklemiyoruz'' dedi.

Güler, doğal gazın dışarıdan geldiğine işaret ederek, o ülkelerdeki siyasi durum, tabiat şartları ve diğer koşulların Türkiye'yi etkileyebileceğini söyledi. Elektrikte de tedbirlerin alındığını aktaran Güler, ''Tüm yaz çalışmalar yaptık. Bilhassa kapasite artırımı ve modernizasyon noktasında yoğun çalışmalara girdik. Yeni yatırımları başlattık'' diye konuştu.

Güler, bu çalışmalar kapsamında Borçka Barajını bir yılı öne çektiklerini anımsatarak, barajın bu kış devreye alınacağını bildirdi. Afşin-Elbistan B santralini geçen kış işletmeye aldıklarını belirten Güler, projenin 2 milyar dolarlık bir yatırımı kapsadığını, bu projenin üzerine kendilerinin de 1,5 milyar dolar katarak, projeyi devreye aldıklarını kaydetti. Hilmi Güler, yatırımcıları doğal gazdan kömüre, suya ve yenilenebilir enerjiye çekme politikası geliştirdiklerini dile getirerek, kömürde de çok büyük bir atılım olduğunu söyledi. Kömürün daha çok kirli bir yakıt olarak görüldüğünü ifade eden Güler, ''Aslında kömür ABD, Almanya, İngiltere ve Rusya'nın en çok kullandığı kaynaklardan bir tanesi. Bizim bazı yanlış uygulamalarımız da milleti caydırdı'' görüşünü aktardı.

''ÇOĞU YATIRIM DİREKTEN DÖNÜYOR''

Bakan Güler, bu konuda yoğun bir çalışma içinde olduklarını, kapasite artırımına gittiklerini belirterek, Antalya'yı 3,5 senede yüzde 130 büyüttüklerini, ikinci bir Antalya yaptıklarını ifade etti. Adana'ya yaptığı ziyaretten de bahseden Güler, ''ÇEAŞ-Kepez bölgesine senelerdir hiçbir şey yapılmamış. Sadece buralar sağılmış inek gibi. Süt veren inek gibi. Şimdi bu yatırımların yapılması lazım, bunları yapıyoruz'' diye konuştu. Güler, AB seviyesine gelinmesi için yatırımların artırılması gerektiğine işaret ederek, özel sektörün önünü görmek istediğini söyledi. Bunun için hukuki altyapıları düzelttiklerini dile getiren Güler, çoğu yatırımın ''direkten döndüğü''nü söyledi.
''NÜKLEERDE İHALE DÜŞÜNMÜYORUZ''

Nükleer enerjiye ilişkin bir soru üzerine Güler, ''Nükleerde biz ihale düşünmüyoruz. Nükleerde ihale olmayacak. Tamamen burada bir yarışma olacak. Bu, en ucuz kim verirse ve en kısa zamanda kim yaparsa şeklinde olacak. Yasayı o şekilde hazırladık'' yanıtını verdi. Kanun maddesindeki ''gerektiğinde'' sözünü açtıklarını ifade eden Güler, özel sektör yapmadığı takdirde, ayrı bir model düşünüleceğini, ama şu anda tercihlerinin özel sektörün yapması olduğunu, belki kamu-özel sektör işbirliğinde gerçekleştirilebileceğine işaret etti.

''HAZİNEYE YÜK OLMADIK''

Bakan Hilmi Güler, elektrik dağıtımının özelleştirilmesinde ihaleye çıkarılacak bölgelerin ihtilaflı olduğunun anımsatılması üzerine de özelleştirmenin, Özelleştirme İdaresi tarafından yürütüldüğünü, bu konuya pek girmek istemediğini kaydetti. Bu konuda Maliye Bakanlığının gerekli çalışmaları sürdürdüğünü dile getiren Güler, problem olabilecek yerlerin de aşılmaya çalışıldığını anlattı. Güler, Hazineye yük olmadıkları görüşünü de şöyle açıkladı: ''Daha evvelden 2002 yılında 2,3 katrilyon borçla devraldık enerji piyasasını ve görev zararı ilan etmişlerdi onlar. Ve dolayısıyla hem vergi vermiyorlardı hem yatırımlarını Hazineyle yapıyorlardı. Borçlarını da Hazine ödüyordu. Biz hem bu 2,3 katrilyonu ödedik hem yatırımları kendi imkanlarımızla yaptık, borçları da ödedik, vergileri de veriyoruz.''

''BOR KONUSUNDA CİDDİ ÜRÜNLER GELİŞTİRDİK''

Güler, bor madenine ilişkin soruları yanıtlarken de bu konuda ciddi ürünler geliştirdiklerini bildirerek, ''Bunları ticaretleştirmeye çalışıyoruz'' dedi. Borun çimentoda kullanımına ilişkin bilgi veren Güler, şu görüşleri aktardı: ''Bu yeni bir ürün. Çimentoda kullandığınız takdirde hem maliyeti düşürüyor hem mukavemeti yükseltiyor. Aynı zamanda blok halindeki betonda çatlamayı önlüyor. DSİ laboratuvarlarında son deneyleri yapıyoruz. Ve bu olursa çimentoda ses getirecek bir yenilik olacak.''

Bakan Güler, bordan mikro besleyici geliştirdiklerini de belirterek, ''Bor eksikliği olan yerlerde bu hazırladığımız borlu mikro besleyiciler ilgi çekici büyüklükte üretim artışlarına neden oluyor'' dedi. Bunun, sarımsak, buğday, yonca, çilek ve fındıkta artışlara sebep olan bir uygulama olduğuna dikkat çeken Güler, ''Bor eksikliği olan Pakistan gibi, Hindistan gibi yerlere bunu verdiğiniz takdirde, bilhassa açlıkla mücadele eden yerlerde ekonomik olduğu kadar insani faktörü de var'' diye konuştu. Güler, borun, seramikte kullanıldığını, ahşapta yanmayı önlediğini, kanserle ilgili uygulama çalışmalarının olduğunu anlatarak, yanmaz kumaş ve yanmaz kağıtla ilgili çalışmaların sürdüğünü, hidrojen üretiminde de bordan yararlanıldığını söyledi.