BIST 10.046
DOLAR 32,53
EURO 34,77
ALTIN 2.415,67
HABER /  POLİTİKA

Rehn Türkiyeden reform istedi

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Meclis'te konuştu.

Abone ol

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Türkiye'nin bazı iç ve dış etkenler nedeniyle reform sürecini sürdürmekte karşılaştığı zorlukların bilincinde olduklarını, ancak ifade özgürlüğü konusunda ilerleme görmek istediklerini bildirdi.

TBMM'de AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ve diğer üyelerle bir araya gelen Rehn, görüşmenin başında yaptığı açıklamada, görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. AB Komisyonu olarak halen İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Rehn, bu belgelerin, Aralık'ta yapılacak olan AB Konseyi toplantısında alınacak kararlarda etkili olacağını belirtti. Rehn, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü de dahil olmak üzere siyasi reformların çeşitli alanlarda sürdürülmesinin, Türkiye'nin müzakere süreci için önemine dikkati çekerek, ''Reformlar uygulamada ne kadar ileri götürülürse müzakere süreci de o kadar hızlı olur'' dedi.

Olli Rehn, Türkiye'nin bazı iç ve dış etkenler nedeniyle reform sürecini sürdürmekte karşılaştığı zorluklar ile hassasiyetlerin farkında ve bilincinde olduklarını vurgulayarak, bununla birlikte Türkiye'ye tam destekleri olduğunu bildirdi. 9. Reform Paketi'nin, İlerleme Raporu'nun yayımlanmasından önce geçmesini umduğunu kaydeden Rehn, kendileri için önemli olan bir başka konunun, bu paketin içinde yer almayan ifade özgürlüğü olduğunu belirtti.

Rehn, bu alanda yapılması gerekenlere ilişkin bazı ciddi kanaatleri bulunduğunu kaydederek, ifade özgürlüğü konusunda ilerleme görmek istediklerini bildirdi. Rehn, ifade özgürlüğü ve diğer konuları ele alacakları görüşmenin bundan sonraki bölümünün basına kapalı yapılmasını isteyerek, ''parlamenter demokrasi adına basın özgürlüğünün bu kez kısıtlanabileceği'' esprisi yaptı.