BIST 10.046
DOLAR 32,47
EURO 34,74
ALTIN 2.419,37
HABER /  GÜNCEL

Milli Piyango biletleri internetten satılacak

Milli Piyango biletleri artık internetten satılabilecek.

Abone ol

 3 yıl sonra da cep telefonu, etkileşimli televizyon ve sesli yanıt sistemi ile satış devreye girecek. Maliye Bakanlığının bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan ''Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü Bilet Satış, Çekiliş ve İkramiye Yönetmeliği'' ile İdarece tertip edilen ve çekilişi yapılan piyango faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlendi.

Düzenlemeye göre, başbayilikler ve normal bayilerin yanı sıra İdareden toptan aldığı biletleri sanal ortam üzerinden abonelerine satmak ve ikramiyelerini ödemek üzere bayilik ruhsatı alan tüzel kişiliğe sahip sanal ortam bayileri oluşturulacak. Bu sistemin aboneleri de sanal ortam bayii ile akdettikleri sözleşme çerçevesinde sanal ortam üzerinden elektronik bilet satın alma konusunda yetkilendirilen gerçek ve tüzel kişiler olacak. Sanal ortam bayileri, abonelerine kendisiyle ilgili bilgilerin yanı sıra satın alınan biletin çekiliş tarihi, seri numaraları ve kupürün yer aldığı sanal ortam bilet satış onayını gönderecek.

İKRAMİYE ÖDEMELERİ
Yeni Yönetmelik uyarınca İdare, gerekli gördüğü takdirde, çekiliş biletlerinin tamamı veya bir bölümünü çevrimiçi oyun sistemi ile üretebilecek. İkramiye ödemelerinde de yeni bir sistem uygulamaya konulacak. Buna göre baş bayiler ve sanal ortam bayileri, İdare ile imzaladıkları sözleşmede belirtilen tutara kadar, diğer bayiler ise son 3 rakama kadar olan ikramiyeleri ödeyecek. Bayilerin son 4 veya 5 rakama isabet eden ikramiye ödemeleri ise isteğe bağlı olacak.

Biletlere ikramiye ödenebilmesi için biletin ibrazı gerekecek. Sanal ortamda satılan biletlerde de sanal ortam bilet satış onayına dayanılarak, ikramiye talebinde bulunulamayacak. Sanal ortam bayilerince satılan ve ikramiye isabet eden biletlerin, bu biletleri satın alan sanal bayiler ya da aboneleri dışındaki üçüncü kişiler tarafından idareye ibrazı durumunda da ikramiye ödenmeyecek.

Sanal ortam üzerinden satılan biletlere, oyun planlarında yer alan ilk 3 büyük ikramiyenin isabet etmesi halinde ise ikramiyeler, bu biletleri satın alan abone veya kanuni temsilcilerine, biletin ibrazı şartıyla verilecek. Milli Piyango İdaresinin düzenlediği şans oyunlarına ait ikramiyeler, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmayacak. İkramiye ödemeleri sırasında da herhangi bir kesintide bulunulmayacak. Sanal ortam bayileri, abonelerine bilet alması için kredi veremeyecek, kredi kartı ve benzeri kredi hesaplarından doğrudan tahsilat yapamayacak.

3 YIL ŞARTI
Bu arada Yönetmeliğe konulan bir geçici madde ile yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği bugünden geçerli olmak üzere 3 yıl süre ile internet dışındaki sanal ortam ve benzeri altyapı platformları üzerinden piyango oyunu bilet satışına izin verilmemesi hükme bağlandı. Böylece, sanal ortam bayiliklerinin verilmesinin ardından internet üzerinden bilet satışına geçilecek. Cep telefonu etkileşimli televizyon ve sesli yanıt sistemi gibi araçlarla satışa ise ancak 3 yıl sonra başlanabilecek.