BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Petrol fiyatlarında düşüş trendi sürüyor

Petroldeki düşüş trendi, geçen haftaki duraklamanın ardından yeniden hızlandı.

Abone ol

Petrol fiyatlarında temmuz ayından bu yana devam eden düşüş trendi, geçen haftaki duraklamanın ardından yeniden hızlandı. Petrol fiyatları, yükselen stokların etkisiyle kritik 60 dolar sınırını bir kez daha aşağı kırarken, son 7.5 ayın da en düşük seviyesini görmüş oldu.


Dün yüzde 4 değer kaybeden ve 58.68 dolara gerileyen petroldeki düşüş bugün de Uzakdoğu borsalarındaki işlemlere sıçradı. ABD ham petrolünün varil fiyatı şu sıralar düne göre 28 sent kayıpla 58.40 dolardan işlem görüyor. Petrolde hafta başından bu yana gerçekleşen düşüş ise 4 doları geçti.

2.5 AYDA YÜZDE 25 DÜŞÜŞ

Temmuz ayında İsrail-Lübnan gerginliğinin etkisiyle 78.40 dolara kadar çıkan ve rekor kıran fiyatlardaki düşüş, gelinen nokta itibariyle yüzde 25'e ulaştı.

Uzmanlar, petroldeki düşüşle ilgili olarak arz-talep dengesine işaret ediyorlar. Önceleri Ortadoğu'daki yükselen jeopolitik tansiyon ve ABD'deki kasırga sezonunun etkisiyle petrol arzının talebe yetişemeyeceği beklentilerinin fiyatları yukarı çektiğini kaydeden analistler, ancak tansiyonun düşmesi ve ABD'deki yüksek stokların, fiyatların gerilemesini sağladığını belirtiyorlar. ABD Enerji Bakanlığı'nın açıklamasına göre ülkedeki petrol stokları 324.8 milyon varil ile geçen senenin yüzde 5 üzerinde bulunuyor.

Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta başında da 60 doların altını görmüş, ancak OPEC'in üretimi azaltabileceğine yönelik spekülasyonlarla tekrar 63 dolarlı rakamlara tırmanmıştı. OPEC'in 12 eylülde yaptığı toplantıda, 28 milyon varillik mevcut günlük üretimin muhafaza edilmesi kararlaştırılmış ve herhangi bir kesintiye gidilmemişti. OPEC'in gelecek petrol bakanları toplantısı ise bu yılın aralık ayında Nijerya'da yapılacak.

BENZİNDE İNDİRİM BEKLENİYOR

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında yaşanan düşüşler, yurtiçine de yansıyor. Benzin fiyatları en son 21 Eylül'de yapılan indirimle beş ay önceye dönerken, iki ay içerisinde yüzde 11.3 değer yitirdi.

Petrolde son gerçekleşen düşüşlerin ardından Tüpraş'ın da yurtiçindeki akaryakıt fiyatlarını indirmesi bekleniyor.

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, yurtdışındaki petrol borsalarındaki fiyatlar ile otomatik olarak düzenleniyor. Tüpraş'ın petrol alım fiyatına göre içerdeki fiyatlar da haftalık periyotlar halinde belirleniyor. Ancak Tüpraş'ın alım fiyatının, önceki alım fiyatı ile farkının belli bir oranın altında kalması halinde fiyatlar değiştirilmiyor.