BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bombaların ardından Diyarbakır

Diyarbakır bugün çok sessiz. Dün HDP mitingine yapılan bombalı saldırısa hayatını kaybedenler bugün defnedildi. Esnaf yas nedeniyle kepenk kapattı. Hatice Kamer, kentten son durumu aktarıyor.

Abone ol

Diyarbakır bugün çok sessiz. Bu sessizliği arada bir HDP bayrakları ile yolda geçen arabaların korna sesleri bölüyor.

Patlamada hayatını kaybeden Ramazan Yıldız, Necati Kurul ve Şehmus Kaçan bugün mezarlığa defnedildi.

Balıkçılarbaşı'nda bugün birçok çarşı kapalı. Sabah saatlerinde cenaze töreninden sonra esnaf dükkanları kapatmış. Çarşıya Şewitî olarak bilinen elbise ve ayakkabıcılar çarşısı ve Kuyumcular Çarşısı esnafı dükkanları kapatmış. Nedenini soruyorum "Bugün matemimiz var" diyorlar.

Esnaf bugün yas tutmak için kepenk kapattı.

Diyarbakır'daki sivil toplum örgütleri (STK) sabah saatlerinde bir basın açıklaması yaparak dün yaşanan patlamaları protesto ettiler. Patlamanın yaşandığı trafonun önüne karanfiller bırakıp tepkilerini dile getiriyorlar.

Dara Melike, patlama sırasında bacağından yaralanmış. Annesi de patlamanın şiddetinden yaralananlar arasında. Öfkeli. " Dün bomba koydular ama gözümüzü korkutamazlar. Bakın bugün yine burdayız" diyor.

Bir kadın ağlayarak yaşanan vahşete ağlıyor. "Biz barış diyoruz, onlar buze Kandil'in yolunu gösteriyorlar. Bundan sonra biz Kandil'e gitmeyiz ama her yeri Kandil'e çeviririz"diyor.

Bir başkası medyaya çok öfkeli. "Hükümet yanlısı medya bizi görmedi, biz de bugun onları burda görmek istemiyoruz"diyor.

Dara Melike patlamada bacağından hafif yaralanmış.

'Barıştan rahatsız olanların saldırısıydı'

Akşamdan beri araçların konvoy geçişi dışında kent merkezi olabildigince sessiz. Herhangi bir hareketlilik yok. Araç Sürücüleri, HDP bayrakları asarak kornalari çala çala şehrin sokaklarını turluyorlar.

Balıkçılarbaşı'na gidiyorum. Gelişigüzel bir lokantaya giriyorum. Televizyon son sesine kadar açılmış. Ekranda Demirtaş'in İstanbul mitingi. Herkes pür dikkat onu dinliyor. Demirtaş "hükümet yanlısı medya"yı eleştiriyor.

Lokantada konuştuğum biri şöyle diyor:

"Dünkü olay karanlık güçlerin, barıştan rahatsız olanların saldırısıydı. Seçim süreci iyi gidiyordu, HDP yükseliyordu. Bu saldırının arkasında AKP'nin oy kaybından rahatsız olan derin güçlerin olduğunu düşünüyorum."

İnsanların acısını yüreğine gömdüğünü söyleyen esnaf, HDP'nin barajı asmamasi halinde aha kötü olayların yasanabilecegini söylüyor.

Balıkçılarbaşında sabahki cenaze törenine katılan bir kaç genç ile karşılaşıyorum. Otobüs durağında bekliyorlar ama bir taraftan da slogan atıyorlar. "Ölen o genç arkadaşlarımızın annelerinin gözyaşlarına kurban olsunlar" diyorlar.

'Diyarbakır'ın sessizliği 7 Haziran'a kadar'

Tarihi Kuyumcular çarşı da bugün kapılarına kilit vurmuş. Kapının önünde oturan gençler suskun. Sorularıma öfkeli cevaplar veriyorlar. Onlar da sabah cenaze törenine katılmışlar. "Tanımıyorum hiçbirini ama onlar yerine biz de olabilirdik" yanıtını veriyorlar.

Gençlerden biri Diyarbakır'ın bu sessizliğinin hayra alamet olmadığını söylüyor:

"Şimdilik susuyoruz ama seçimden sonra biz de konuşacağız."

"Diyarbakır'in sessizligi 7 Hazirana kadar. Temennimiz barış, dün geceden beri herkes barış için suskun, Diyarbakır çok sessiz. Bugün matemdeyiz. 7 Haziran'da HDP'nin barajı gecmesi halinde bile kutlama yapmayacağız."

"Dün bayram havası vardı ve evimize mutlu dönmek istiyorduk. Maalesef buna izin vermediler.Acimizi içimize görmüyoruz, 7 Haziran'a kadar susacağız."