BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

BM Lübnanı görüşüyor

BM Güvenlik Konseyi, Lübnan karar tasarısını görüşmeye başladı.

Abone ol

BM Güvenlik Konseyi, Fransa ve ABD'nin üzerinde anlaşmaya vardıkları Lübnan karar tasarısını görüşmeye başladı.

Daha önce TSİ ile 22.00'de başlayacağı belirtilen görüşmeler, yarım saat geç başladı.

Görüşmeden önce basına bilgi veren Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Jean Marc de la Sabliere, karar tasarısının sahibi olarak Güvenlik Konseyi'ne tasarıyı sunacaklarını ve Konsey üyelerinin görüşlerini dinleyeceklerini bildirdi.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi John Bolton ile birkaç gündür yoğun istişare trafiğinde bulunduklarını kaydeden Fransız büyükelçi, bu sabah bir anlaşmaya vardıklarını ve konuyla ilgili ortak bir yaklaşım benimsediklerini söyledi.

Karar tasarısında öncelikle çatışmaların sona erdirilmesinin vurgulandığını belirten Sabliere, bundan iki tarafın da karadan, denizden ve havadan yaptıkları tüm saldırıların kastedildiğini vurguladı.

Fransız Büyükelçi, tasarının kabul edilmesi durumunda Lübnan'da 700 bin yerinden olan insana yardımda bulunulacağı ve bu insanların evlerine dönmelerinin sağlanacağını dile getirdi.

Sabliere, BM Güvenlik Konseyi'nin taraflar arasında kalıcı bir ateşkesin ve çözümün sağlanması konusunda sorumluluğu olduğunu ifade ederek, bunun sağlanabilmesi için tarafların tasarıda ortaya konan ilkelere uymaları gerektiğini belirtti.

Fransa Daimi Temsilcisi, tarafların prensiplere uymaları durumunda bölgeye BM'den yetki alınarak yeni bir uluslararası gücün gönderileceğini söyledi.

Sorular üzerine Sabliere, bu gücün yönergesinin ve kurulmasının ikinci bir Güvenlik Konseyi kararıyla belirleneceğini bildirdi. Sabliere, karar tasarının Lübnan halkı için "eşsiz bir fırsat" olduğuna işaret ederek, zor durumda olan Lübnan halkı için faydalı olacağını ifade etti.

Fransız temsilci, tarafların onayı halinde ve kalıcı bir çözümün parçası olarak uluslararası gücün kurulması tartışmalarının 2-3 hafta içinde karara bağlanabileceğine işaret etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi John Bolton da karar tasarısı konusunda uzlaşmaya varmak için çok çalıştıklarını ve bunu başardıklarını belirterek, ABD Dişişleri Bakanı Condolezza Rice'ın bölgeye yaptığı ziyaretin kalıcı bir çözümün sağlanabilmesi için çok yararlı olduğunu bildirdi. Bolton, ABD olarak Konsey'in tasarıya olumlu yaklaşmasını beklediklerini söyledi.

Bolton sorular üzerine, tasarının çatışmaları durdurmakla birlikte şu an kapsamlı bir siyasi çözümü içermediğini, bunu sağlamak için diplomatik çabaların devam ettiğini kaydetti.

ABD Büyükelçisi, asıl önemli olanın bölgedeki statükoya dönülmemesi ve kalıcı bir çözüm yolunda hızlı davranılması olduğu yorumunda bulundu.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da devam eden BM Güvenlik Konseyi oturumuna katılıyor.