BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Baykaldan din açıklaması

CHP lideri Baykal, dinin eğitim, hukuk ve siyasete karıştırılmaması gerektiğini söyledi

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dinin eğitim, hukuk ve siyasete karıştırılmaması gerektiğini belirterek, ''Birbirimizin inançlarıyla ilgilenmekten vazgeçelim. Az dindar çok dindar diyenler varsa onu bulunduğu yerden indiriniz. Eğer bunu söyleyen Başbakansa Başbakanlıktan indiriniz'' dedi.

Baykal, İzmir'in Çeşme ilçesinde belediye tarafından gerçekleştirilen sahil düzenlemesi ve silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in adı verilen parkın açılışını gerçekleştirdi. Baykal, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Çeşme'nin Türkiye'nin en önemli, en gözde, turizm bölgelerinden biri olduğunu ve öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Doğası, denizi ve rüzgarı itibariyle Çeşme'nin uygarlıklar kenti olduğunu ve burada uygar insanların yaşadığını belirten Baykal, Türkiye'nin aydınlık yüzünün Çeşme'de görülebileceğini kaydetti. Baykal, yeni sahil düzenlemesinin Çeşme'nin en önemli yerinde bir gerdan gibi duracağına işaret etti. Çeşmeliler'in ve tüm Türkiye'nin bazı değerlere sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Baykal, Türkiye'nin rotasının şaşırtılmaması için çalışılması gerektiğini ifade etti.

-''CUMHURİYETİN MAYASI SAĞLAM''-

Türkiye'nin değerlerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerinin Ulu Önder Atatürk tarafından ortaya konulduğunu ve cumhuriyetin çok sağlam bir mayası olduğunu belirten Baykal, Türkiye'nin komşularının her gün kan gölü ve çatışmalarla iç içe olduğunu, onların Atatürk çıkaramadıkları için bu durumda bulunduklarını dile getirdi. Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimliğini ortaya koyduğunu ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

''Atatürk, birlikte Cumhuriyeti kurduğu insanlara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimliğini göstermiştir. 'Ne Mutlu Türküm Diyene' demiştir. Ayrışmaya, çatışmaya karşı durulması gerektiğini ve bunun çatısının da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı olduğunu söylemiştir. Bir millet kavramı olduğunu öğretmiştir. İşte bu kavramı unutturmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Alt kimlik, üst kimlik gibi tartışmalara olanak verenlere fırsat vermeyelim. Birbirimizin dini inançlarıyla ilgilenmekten vazgeçelim. Az dindar çok dindar diyenler varsa onu bulunduğu yerden indiriniz. Eğer bunu söyleyen Başbakansa Başbakanlıktan indiriniz. Yoksa bedelini ağır ödersiniz. Dinin, eğitime, hukuka siyasete karıştırılmaması gerekir. Atatürk, 'Eğer bunu karıştırırsanız birbirinize düşersiniz' demiştir. Siyaseti, devleti dine teslim ederseniz, buna bir sınır çizmezseniz ondan sonra Taliban'a kadar yol gider.''

-SEÇİMLER-

Seçimlerin Türkiye için ''kader seçimi'' olacağını ve bu seçimde önemli bir yol ayrımının ortaya çıkarak köklü değişimlerin yaşanacağını belirten Baykal, ''Türkiye tehlikeyi görmüştür. Seçimin, değişim seçimi olacağı artık belli olmuştur'' dedi. Baykal, Mustafa Yücel Özbilgin'in Türkiye'nin ilk yargı şehidi olduğunu, onun adının bu parkta olduğu gibi Türkiye'nin her yerinde yaşatılması gerektiğini kaydetti. Danıştay'a yapılan silahlı saldırıyı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Bu hükümete karşı yapılan komplodur'' şeklinde değerlendirdiğini, ancak daha sonra gerçeğin ortaya çıktığını ifade eden Baykal, ''Ne yazık ki bu saldırıyı gerçekleştiren avukat, cumhuriyetin üniversitelerinden çıkmıştır. Bu hepimizin adına üzüntü vericidir'' diye konuştu.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ise Çeşme'nin önce alt yapısını gerçekleştirdiklerini, sonra üst yapısına başladıklarını, şimdi de park ve dinlenme tesisleri ile makyaja geçtiklerini söyledi. Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü de ilçenin 1900'lü yıllardan bu yana turizm ile iç içe olduğunu ve yeni sahil düzenlemesinin kentin turizmine büyük katkı sağlayacağını belirtti.