BIST 10.267
DOLAR 32,30
EURO 34,82
ALTIN 2.416,71
HABER /  GÜNCEL

BM ile Mahmur pazarlığı

Türkiye BM ile Cenevre'de Mahmur Kampı'nın geleceğini görüştü. ABD'de gözlemci gönderdi.

Abone ol

Türkiye, Irak ve BM'den yetkililer, Mahmur kampının geleceğine yönelik adımları ele almak üzere dün İsviçre'nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Toplantıya, ABD de gözlemci olarak katıldı.

Toplantıda Türkiye'yi, Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürü Hayati Güven temsil etti.

Toplantıda, 2004 yılında üzerinde uzlaşıya varılan ancak uygulamaya geçilemeyen gönüllülük ilkesine dayalı "Geri Dönüş Anlaşması" ele alındı.

Kaynaklar, toplantıda, söz konusu anlaşma üzerinde zaman içinde meydana gelen farklılıkların ve tarafların bakış açılarının dikkate alınarak, bazı değişikliklerle yeni bir anlaşmaya varılmaya çalışıldığını belirtti.

Bu çalışmanın kolay olmadığını, 2004'ten bu yana koşulların pek çok yönde değiştiğini ifade eden kaynaklar, detaylı görüşmelerin yapıldığını belirtti, ancak kavramlar ve tanımlarla ilgili bazı sıkıntıların bulunduğuna işaret etti.

Kaynaklar, toplantı sonunda görüşmelere devam edilmesine karar verildiğini, ancak bir sonraki toplantının yeri ve zamanının kesinleşmediğini ifade etti. Taraflar ilk toplantılarını 5 Mart'ta Cenevre'de yapmışlardı.

17 Ocak'ta kampta arama yapılmıştı

Musul'un 10 kilometre kuzeyindeki Mahmur Kampı'nda 17 Ocak'ta Irak güvenlik güçleri, koalisyon askerlerinin gözetiminde genel arama yapmış, arama sonucunda "hiçbir silah ele geçirilmediği ve kampın sivil olduğunun anlaşıldığı" açıklanmıştı.

Saddam Hüseyin döneminde kuruldu

Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı, Saddam Hüseyin döneminde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından kuruldu. 10 bine yakın kişinin yaşadığı kamptakilerin çoğu, PKK baskısı üzerine 1996'da Hakkari ve Şırnak'ın sınır köylerinden buraya göç ettirildi.

Ancak 2003 yılında Bağdat'taki Birleşmiş Milletler merkezi bombalandıktan sonra, Mülteciler Yüksek Komiserliği tüm Irak'tan olduğu gibi buradan da çekildi. PKK, Mesud Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokratik Partisi kontrolündeki Erbil ve Musul arasındaki kampta uzun yıllardır faaliyetlerini sürdürüyor. //