BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,57
ALTIN 2.498,52
HABER /  GÜNCEL

BM Güvenlik Konseyi'nde tarihi Suriye kararı!

Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında taraflar bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı üzerinde anlaştı. Tasarıya göre taraftar Ocak ayında hem ülke genelinde ateşkes konusunda anlaşacak hem de müzakerelere başlayacak.

Abone ol

Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısında taraflar masaya oturmak için karar verdi. BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı Konsey'de oylandı. Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen tasarı oy birliğiyle kabul edildi.

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de siyasi geçiş için Ocak başında ülke genelinde ateşkes uygulanması ve müzakerelerin başlatılmasını isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyanatoplantılarındaki kararları teyit eden karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.

OCAK AYINDA ATEŞKES VE MÜZAKERE

Siyasi müzakereler ve ateşkesin birbiriyle ilişkili olduğu ve birlikte yürümesi gerektiği kaydedilen kararda, Ocak ayı başında hem BM gözetimi altında siyasi müzakerelerin hem de ülke genelinde uygulanacak ateşkesin başlatılması hedeflendiği belirtildi.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, toplantıda bazı ülkelerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in siyasi geleceğine ilişkin konuyu gündeme getirmeye çalıştığını ancak toplantıda bunun görüşülmediğini aktardı. Toplantının öncelikli olarak Suriye'deki siyasi müzakerelere ve ‘terörizmin yok edilmesi’ne odaklandığını belirtti. 

TÜRKİYE'Yİ ÇAVUŞOĞLU TEMSİL ETTİ

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 30 Ekim ve 14 Kasım'da yapılan

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in geleceği konusunda "keskin görüş ayrılıkları" olduğunu söyledi.

görüşmelerin devamı niteliğindeki toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

New York Palace Otel'de yapılan görüşmelere ABD, Rusya, Türkiye, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, İran, Irak, İtalya, Ürdün, Lübnan, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İngiltere'nin dışişleri bakanlarının yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Arap Birliği'nin temsilcileri de katıldı.

SURİYELİLER ÜLKELERİNE DÖNMELİ

Kararda tüm Suriye'ye insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesi ve komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin ülkeye dönebilmeleri için güvenli ortamın oluşturulması çağrısı da yapıldı.

OCAK AYINDA BAŞLIYOR

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ocak ayı başında Suriyeli muhaliflerle Esed rejimi arasında müzakerelerin başlatılması konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Öte yandan diplomatik kaynaklar, BMGK karar tasarısında, BM Genel Sekreteri'nden Cenevre mutabakatı ilkesi çerçevesinde ülkedeki taraflarla en erken 16 Ocak'ta müzakerelere başlatılmasını isteyeceğini belirtti.