BIST 10.102
DOLAR 32,38
EURO 34,71
ALTIN 2.395,71
HABER /  GÜNCEL

Birmanya'dan İslam Konferansı Örgütü'ne engel

Birmanya, Arakan eyaletinde çıkan dinsel çatışmalardan etkilenen Müslümanlara yardımcı olmak amacıyla bölgede temsilcilik açmak isteyen İslam Konferansı Örgütü'ne engel oldu.

Abone ol

Birmanya, Arakan eyaletinde çıkan dinsel çatışmalardan etkilenen Müslümanlara yardımcı olmak amacıyla bölgede ofis açmak isteyen İslam Konferansı Örgütü'ne (İKÖ) engel oldu.

Devlet Başkanı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, böyle bir ofisin halkın isteklerine uygun olmadığı belirtildi.

Birmanya'nın batısındaki Arakan eyaletinde Budist çoğunlukla Müslüman azınlık arasında uzun zamandır devam eden gerginlik Mayıs ayında alevlenmiş ve aylarca devam etmişti.

Binlerce Budist rahip İKÖ'nün temsilcilik açma planlarına karşı gösteri yaptı.

İKÖ, Devlet Başkanı'nın kararının henüz kendilerine iletilmediğini bildirdi.

Mayıs ayında Arakan'da Budist bir kadının üç Müslüman tarafından tecavüze uğraması ve öldürülmesi ile başlayan şiddet olayları giderek yayılmış, misilleme olarak olayla ilgisi olmayan 10 Müslüman öldürülmüştü.

Eyalet genelinde yayılan dinsel çatışmalarda çok sayıda kişi ölmüş, binlerce kişi evlerini terketmek zorunda kalmıştı.

Arakan'daki Budistler şiddetin esas olarak Müslümanların çoğunu oluşturan Rohingya halkına mensup gruplar tarafından uygulandığını ifade ederken, Rohingya halkı da şiddet yüzünden göç etmek zorunda kaldıklarını söylemişti.

Birmanya hükümeti, Arakanlı Müslümanları bölgenin yerli halkı olarak kabul etmiyor; Bangladeş ve Hindistan'dan tarım işçisi olarak getirildiklerini ya da ülkeye kaçak girdiklerini söylüyor.

Budistlerle Müslümanlar arasındaki şiddet olaylarını soruşturmak için Ağustos ayında Birmanya'da bir komisyon kurulmuş, Birmanya daha önce Birleşmiş Milletler güdümlü bir soruşturmayı kabul etmemişti.