BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.472,97
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Bir şikayet köyü haritadan silecek

Torbalı'ya bağlı Kaplancık köyünde hazine arazisi yüzünden tartışan iki şahıs yüzünden köyün yarısı yıkılacak.

Abone ol

Torbalı'ya bağlı Kaplancık köyünde hazine arazisi yüzünden tartışan iki şahıs yüzünden köyde hazine arazisi üzerinde bulunan 40 ev ve hayvan damları için yıkım kararı çıktı. 80 ev bulunan köyde 40 evin yıkılması ile köyün haritadan silinmesi gündemde.

Torbalı'ya 10 kilometre uzakta bulunan ve Uşak, Tire, Söke'den gelen Yörükler tarafından 1955 yılında kurulan Kaplancık köyü Milli Emlak Müdürlüğünün aldığı karar ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıya geldi.

Köyün yarısına yıkım kararı çıktı. İki taraf aralarında hazine arazisi nedeniyle tartışıp Milli Emlak Müdürlüğüne şikâyet edince köyün yarısı mağdur oldu. Köyde inceleme yapan Milli Emlak Müdürlüğü uzmanları hazine arazilerinin 15 gün içinde boşaltılmasını istedi.

Köyün haritadan silinmesine neden olacak ilginç olay şöyle gelişti, Mahmut Türüt, Ahmet Türüt ve Mehmet Türüt isimli akrabalar, tarım aletlerini koymak için yerleri olmadığı için 30 yıl önce hazine arazisini çevirdi ve kullanmaya başladı.

Türüt ailesinin kullandığı hazine arazinin yanından 3 yıl önce tarla alan İbrahim K. ise aldığı tarlanın yanındaki arsayı kendisinin kullanması gerektiğini söyledi. Türüt ve İbrahim K. hazine arazisi nedeniyle tartıştı.

İbrahim K. hazine arazisini izinsiz kullandıkları gerekçesiyle Türüt ailesini İzmir Milli Emlak Müdürlüğü'ne şikayet etti. Kaplancık köyüne gönderilen uzmanlar köyün girişindeki 40 ev ve hayvan damının yıkılmasına karar verdi.

BİR ŞİKAYET KÖYÜ YOK EDECEK

Kaplancık köyünün Torbalı'da birçok kişi tarafından dahi bilinmediğini ifade eden Mehmet Türüt "Dedelerimizden kalma evlerde oturuyoruz. Bugüne kadar gelip hazine arazisi üzerinde oturuyorsunuz diyen yoktu. Yapılan bir şikayet sadece bizi değil tüm köyü yaktı.

Geçtiğimiz yıl Milli Emlak'tan gelip oturduğumuz araziler için 5 yıl geriye dönük ecrimisil bedeli çıkarttılar. Herkes bu parayı ödedi. Milli Emlak Müdürlüğünün Kaplancık'ta kaç kişinin hazine arazisi üzerinde oturduğunu biliyor. Özbey, Yeniköy, Ahmetli'de de hazine arazisi üzerinde oturanlar var.

Bizim evlerimiz için yıkım kararı aldığına anlam veremiyoruz. Eğer yıkım kararı uygulanırsa kendimiz kiraya çıkıp, elimizdeki hayvanlarımızı Torbalı'da nerede yeşillik bulursak oraya bağlayacağız. Köyün yarısı yıkılınca diğer yarısı da köyü terk eder. Kaplancık köyü yok olur” dedi.

KAYMAKAM KÖYLÜLERE YOL GÖSTERDİ
Köydeki evlerin yıkılacağını öğrenen köylüler Muhtar Mehmet Alaylı ile birlikte dün soruna çözüm bulması için Kaymakam Zeki Arslan'ı makamında ziyaret ettiler. Köylülerden sıkıntıyı dinleyen Kaymakam Zeki Arslan "Ayrancılar, Pamukyazı, Çaybaşı, Yeniköy, Ahmetli gibi köylerde geçtiğimiz gün yaşanan elektrik kesintilerinin bir değişiği Kaplancık köyünde uygulanıyor. Kaymakam olarak bu soruna el atma gibi bir yetkim yok. Sorunu Maliye Bakanlığı ve Milli Emlak Müdürlüğü çözer. Kullandığınız hazine arazileri için Milli Emlak Müdürlüğüne dilekçe verip buraların size kiralamasını isteyebilirsiniz” diye yol gösterdi.