BIST 10.657
DOLAR 32,17
EURO 34,95
ALTIN 2.434,67
HABER /  GÜNCEL

Bir İstiklal Gazisini ibretlik hayatı

O bir İstiklal Savaşı gazisiydi. Koca bir tarih yaşadı. Kahramanlıklarla dolu bir hayat yaşadı..

Abone ol

Dün vefat eden İstiklal Savaşı gazisi Veysel Turan, Dumlupınar, Sakarya ve II. İnönü savaşlarında çarpışmasının yanı sıra kendisine ait at arabasıyla gündüzleri yaralı, geceleri ise şehit taşıdı.

Veysel Turan'ın oğullarından 68 yaşındaki Mehmet Hakkı Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstiklal Savaşı gazisinin çocuğu olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Geçen hafta içinde rahatsızlanan ve hastaneye kaldırılan babası Veysel Turan'ın dün sabaha karşı vefat ettiğini anımsatan oğul Turan, ''Babam, 7 çocuğundan 25 torun ve 55 torununun torununu gördü. Son 1 haftaya kadar sağlıklıydı ve İstiklal Savaşı günlerini zaman zaman bize anlatırdı'' dedi.

Ankara'da Mustafa Kemal Paşa'nın ordusuna katılıp, süvari olarak Dumlupınar, Sakarya ve II. İnönü savaşlarında düşmanla çarpışan babasının ilk olarak Haymana'ya gittiğini anlatan Mehmet Hakkı Turan, şunları kaydetti: ''Genç yaşta orduya katılarak, 1. Tümen Hücum Taburu'nda görev aldı.

Orduya katılırken çiftçilik yaptığı için elinde bulunan at ve arabasıyla Sarayönü'nden Haymana'ya gittiğini biliyoruz. Savaşta çarpışmasının yanı sıra babam Veysel Turan, bağlı olduğu hastanelere kendisine ait at arabasıyla gündüzleri yaralı, geceleri ise şehit taşımış.

Gündüzleri yaralı taşımasından kalan sürelerde ise gece defnedilecek şehitler için mezar kazmış. Babam, askerlerin morali bozulmasın diye şehitleri gece taşıdıklarını söylerdi. Babam Haymana'dan İzmir'e kadar hem çarpışmış hem de bu tür hizmetlerde bulunmuş.''

ATLARIN ARPASINI EZİP ASKERE YEDİRMİŞLER

Mehmet Hakkı Turan, babasının askerlik anılarını gözyaşları içinde anlattığını belirterek, şöyle devam etti: ''O dönemlerde düşmanın yanı sıra yoklukla da savaştıklarını anlatırdı. Çok zorluk çekmişler.

Bazen yiyecek bulamadıkları için atların arpalarını taşla ezip askere vermişler. Birçok asker, ayağındaki çarık eskidiği için cephede yalın ayak çarpışmış. Üzerindeki giysisi param parça olan askerlerin onurla vatanını savunduğunu anlattı.''

TÜRK BAYRAĞININ YAKILMASINA AĞLADI

Babasının son dönemlerde Trük Bayrağı ve Büyük Önder Atatürk'e yapılan hakaretlere çok üzüldüğünü ifade eden oğul Turan, ''Türk Bayrağı yakıldığında babam 'Biz bu bayrağı kolay kazanmadık' diye ağladı. Askerlerimizin şehit olması onu derinden üzüyordu.

İstiklal Savaşı'nda hep birlikte vatanı savunanların şimdi nasıl birbirine düşman olduğunu anlamakta güçlük çekti'' dedi. Babasının Irak'taki savaşı yakından takip ettiğini ve bir gün İstiklal Savaşı'nda denize dökülenlerin Türkiye'ye de girmelerinden korktuğunu anlatan oğul Turan, ''Babam yatağının ucundaki Türk Bayrağını hiç ayırmadı. Çocuklarına, 25 torununa ve 55 torununun torununa her zaman bayraklarını korumayı sevmeyi, tarihine sahip çıkmayı öğütledi'' diye konuştu.