BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.510,10
HABER /  GÜNCEL

Binali Yıldırım'dan flaş Suriye ve YPG açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Suriye'den gelen son haberler ve Güneydoğu'daki terör operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin son dakika açıklamalar yaptı. Yıldırım, YPG'nin Suriye'nin kuzeyinden Akdeniz'e kadar kontrolü ele almak istediğini belirtti.

Suriye'deki YPG ilerleyişine değinen Yıldırım, Rusya ve ABD'nin bölgede bazı konularda bir zımni anlaşma içerisine girdiklerini belirtti. Yıldırım, "Madem anlaşacaktınız 450 bin masum insanın, çocuğun, büyüğün ölmesine niye seyirci kaldınız bugüne kadar? İnsanlık bunu soruyor, dünya bunu soruyor. Üstelik de milyonlarca insan hayatta kalabilmek için yerlerini, yurtlarını terk etti. Bu konuda dünyaya en güzel örneği Türkiye gösteriyor. 3 milyona yakın mülteciyi bağrına bastı." dedi.

Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları:

ABD'nin tutumunu anlamakta zorlanıyoruz. Bu duruşun uzun süreceği kanaatinde değilim. En son Ankara saldırısında da gördük. Niye böyle yapıyorlar? Şu an düşünüyorlar ki YPG DAEŞ'e karşı Suriye'de savaş veriyor sanıyorlar. Böyle bir şey yok. Suriye'nin kuzeyini Akdeniz'e doğru kontrolü altına almak istiyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ TARTIŞMALARI

Yönetim sistemi ile ülkenin sistemi ayrı şeyler. Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bugüne üniter yapıya sahip bir cumhuriyet, yönetim şekli demokrasi, eyalet sistemi yok. Biz diyoruz ki Türkiye'nin rejimi cumhuriyettir, yönetim şekli demokrasi. Bunun içinde başkanlık olabilir, parlamenter sistem olabilir.

İSTİKRARIN TEK ADRESİ BAŞKANLIKTIR

İstikrarın tek adresi başkanlıktır. Bunun için başkanlık konuşulsun istiyoruz. Önyargılarla konuşulmasın. Vatandaş, başkanlık sisteminin artısını eksisini anlasın. 'Ülke bölünecek', yok böyle bir şey.

DÜNYADA BİR HAVACILIK BAŞARI HİKAYESİ YAZDIK

Havacılıkta 2003'ten beri dünya istatistiklerini altüst eden bir gelişme yaşadık. Türkiye'nin dünya havacılığından aldığı pay yüzde 0,45'ti. Şu anda yüzde 2'ye yaklaştı. Dünyada bir havacılık başarı hikayesi yazdık.

ŞUBAT 2018'DE BİR BÖLÜMÜ AÇILMIŞ OLACAK

(İstanbul’da yapılacak 3'üncü havalimanı) Yaklaşık 10 milyar 247 milyon avroluk bir harcama yapılacak bütün etapları tamamlandığında. 2018’in Şubat ayında birinci bölümü, 90 milyon kapasitelik bölümü açılmış olacak. Böylece Atatürk Havalimanında yaşadığımız sıkıntılar tamamen giderilecek. Yeni havalimanını devreye aldığımızda artık Atatürk Havalimanında tarifeli taşımacılık olmayacak.

BİRLEŞMEYE 150 METRE KALDI

(Üçüncü köprü) Köprü aşağı yukarı tamamlanma aşamasına geldi. Zannediyorum son 150 metresi kaldı birleşmeye. Önümüzdeki 5-10 gün içerisinde köprü tabliyesiyle, askı halatlarıyla köprü silüeti ortaya çıkacak. Köprünün tamamen bitmesi mayıs ayında... Her şeyi ile kaplaması ile ışıklandırması ile tamamlanmış olacak. Ancak bağlantı yolları, kavşak çıkışları ile hepsini beraber açmak istiyoruz. Dolayısıyla bu yılın ağustosu gibi tamamen açılışa hazır hale gelecek üçüncü köprü ve yolları.

SPEKÜLASYONLARIN ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ

(Kanal İstanbul Projesi) Bugüne kadar Kanal İstanbul ile ilgili bir güzergah resmen tanımlamadık. Herkes fal bakıyor, istihareye yatıyor, 'kanaldan geçecek' diye satış yapıyor. Bu spekülasyonların önüne geçmek istiyoruz, derdimiz odur.

BU SENE GÜZERGAHLA İLGİLİ SORUN ÇÖZÜLMÜŞ OLUR

5 güzergahta çalışma yapıldı, hala da yapılıyor. Bunlardan bir tanesi, karşılaştırılmalı olarak gerekli incelemeler tamamlandığında güzergah olarak ön plana çıkmış olacak. Bunun için de zaman çok uzun değil. Bu sene içerisinde, bu senenin ikinci yarısından itibaren güzergahla ilgili her türlü sorun çözülmüş olur.

 

pyg