BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Faşist Devlet diyen gazeteci

Adıyaman'daki Gerger Fırat Gazetesi'nin sahibi Hacı Boğatekin, "Faşist Devlet" isimli bir yazıyı kaleme aldı. Boğatekin, yargı karşısına çıktı. Mahkeme şu kararı verdi:

Abone ol

Gerger Fırat gazetesi sahibi Hacı Boğatekin, gıyabında yargılandığı "Faşist Devlet" yazısından beraat etti; bir beyanname davasından bin YTL'ye mahkum edildi. Gazeteci, "30 gün içinde gazetenin yayın türünü savcılığa bildirmemek" ile suçlandı.

Devlet ve istihbarat kuvvetlerini tahkir ve tezyif" iddiasıyla yargılanan "Gerger Fırat" gazetesi sahibi Hacı Boğatekin, gıyabında yargılandığı davada beraat etti.

Ancak Gazeteci, Basın Kanunu gereği "30 gün içinde yayın türünü Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirmediği" gerekçesiyle bin YTL ile cezalandırıldı.

Gazeteci Boğatekin bir iyi, bir de kötü haber

Gerger Asliye Ceza Mahkemesi'nde önceki gün (Çarşamba) görülen duruşmaya, tedavi gördüğü için mazeret bildiren gazeteci Boğatekin katılmadı.

Cumhuriyet savcısı İbrahim Usta'nın esas hakkındaki mütalaasında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301/2 maddesi uyarınca ceza istediği gazetesi Boğatekin, beraat etti. Mustafa Savaş'ın Başkanlık ettiği Mahkeme, Savcı Usta'nın mütalaaya katılmayarak "atılı suçun unsurlarının oluşmadığı"na karar verdi.

Gazetecinin, Ağustos 2004'te çıkan "Çete Devlet" başlıklı köşe yazısına Sincik Kaymakamı Orhan Balcı'nın şikayetiyle açılan davada 3 yıl hapsi isteniyordu.

Gazetecinin, devletin çetelerle ilişkisi bulunduğunu daha önce iddia eden 39 kişinin mahkemede tanık olarak dinlenmesi talebi "davanın esasıyla ilgili olmadığı" gerekçesiyle reddedilmişti.

Yerel gazete olduğu adından anlaşılıyor

26 Temmuz 2004'te savcılığa verdiği beyannamesinde gazetesinin yayın türüne ilişkin bilgi vermediği gerekçesiyle aynı mahkemede yargılanan gazeteci Boğatekin, 5187 Sayılı Basın Kanunu'nun Geçici 1. maddesine ayrılıktan bin YTL para cezasına mahkum oldu.

Gazeteci daha önceki ifadesinde "Gerger Fırat adından da anlaşılacağı gibi gazetem yerel bir gazete. Değişik zamanlarda bildirimde bulunduk. Atılı suçu kabul etmiyorum. Beraatimi isterim" dediyse de cezalandırılmaktan kurtulamadı.

13 günde bir çıkan ve 10 Temmuz 1992'de kurulan gazetenin 3 bin abonesi bulunuyor.

Kaynak: www.bianet.org