BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Egzoz gazı ölçümünün süresi değişti

Özel araçlar egzoz ölçümünü yılda bir yaptırıyordu. Fakat bu uygulama yürürlükten kalktı. Özel araçlar egzoz gazı ölçümünü artık iki yılda bir yaptıracak

Abone ol

Özel araçların egzoz gazı emisyon ölçümleri ilk üç yaşın sonunda ve devamında iki yılda bir yapılacak.

Önceki uygulamada özel araçlar, trafiğe çıkış tarihini izleyen ilk yıl ölçüm yaptırmaktan muaf tutuluyor, muafiyet süresi bitiminde her yıl ölçüm yaptırma zorunlulukları bulunuyordu. Dün yürürlüğe giren konuyla ilgili yönetmelik uyarınca, resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak. Trafikte seyreden tüm motorlu araçların da on yaş sonunda yılda bir ölçüm yaptırmaları gerekiyor. Taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırılması zorunlu tutuldu. Takip eden emisyon ölçümleri ise taşıtın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanacak.

Yönetmeliğe göre, yeni egzoz emisyon ölçüm yetki belgesi için yapılan müracaatlarda, egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarının sabit olması ve TS 12047'yi veya araç muayene istasyonlarının TS-EN 45004'ü sağlaması şartı aranacak. Ocak 2005'ten önce sabit ve mobil istasyonlara verilmiş olan egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgeleri (il çevre koruma vakıflarının devrettiği şirketlere verilen yetki belgeleri ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarına verilmiş olan izinler dahil) 31 Aralık 2006 tarihine kadar geçerli olacak. Ocak 2007'den itibaren ise bütün egzoz gazı emisyon ölçüm istasyonlarının sabit olması ve TS 12047'yi sağlaması, araç muayene istasyonlarının ise TS-EN 45004'ü sağlaması gerekiyor.

Hava kirliliğinin kritik değerlere ulaşması halinde en büyük mülki amirlikçe trafik geçici veya sürekli olarak sınırlandırılabilecek. Trafik zabıtaları da görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran taşıtların sürücülerine para cezası kesecek. Uyarı alan araç bir ayda gereklerini yapmazsa trafikten men edilecek.

Kaynak: