BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.489,87
HABER /  DÜNYA

Belçika'dan halktan kişi başına bin euro

492 gündür hükümetsiz Belçika'da koalisyon müzakereleri sürerken partiler gelecek yılki bütçeyi nasıl denkleştireceklerini tartışıyor.

Abone ol

İtalya, Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Avro Bölgesi'nde kamu borç oranı en yüksek ülke olan Belçika'nın makroekonomik göstergeleri, Dexia'ya son kurtarma operasyonuyla daha da bozulmuştu.

Kamu borcu gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 98'ine ulaşan Belçika, bu yıl yüzde 3,5 düzeyinde beklenen bütçe açığının gelecek yıl yüzde 2,8'e düşürmek konusunda AB'ye tahhütte bulunmuştu.

Bunun için gelecek yılki bütçesinde 10 milyar ilave kaynak bulması gereken 10,9 milyonluk Belçika'nın içinde bulunduğu mali durumu, muhtemel koalisyon ortaklarından Flaman Hristiyan Demokratların Başkanı Wouter Beke ''kişi başına bin avro toplamamız gerekli'' diye özetledi.

Karamsar mali tabloya rağmen kelle vergisi getirilmesinden yana olmayan Beke, ''kimseye hissettirmeden 10 milyar avro toplamanın mümkün olmadığını'' itiraf ederek tüketici güvenine zarar vermeden ve ekonomik büyümeye set çekmeden bu kaynağın bulunmasının önem taşıdığını söyledi.

Muhtemel koalisyon ortaklarından Flaman Sosyalistlerin Başkanı Bruno Tobback ise Belçika'da sosyal devletin insanları iş aramaya teşvik edecek şekilde yeniden düzenlenirken yoksulluk ve gelir dağılımında adaletsizliği artıracak önlemlerden kaçınılmasını istedi.

Dexia'nın kamulaştırılması operasyonunda kamu borç yükü yüzde 98'e çıkan Belçika, bütçe açığını AB kriterlerine uygun şekilde yüzde 3'ün altında tutarak 2014 yılında borç oranını yüzde 90'lara indirmeyi hedefliyor.