BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,00
ALTIN 2.325,63
HABER /  GÜNCEL

Bakan'dan güncelleme savunması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün bağlanan bütçe rakamlarını açıkladı...

Abone ol

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV artışlarının ardından yaptığı 'zam değil güncelleme' sözlerine açıklık getirdi. Konuşmasında sadece tütün ürünlerindeki maktu vergi ve alkollü içeceklerdeki artış için güncelleme kelimesini kullandığını söyleyen Şimşek, "biz diğerleri için açık açık vergi artışı lafını kullandık. Sanki zamları gizliyormuş gibi güncelleme kelimesini kullandığım iddiaları beni çok üzdü. Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek söz konusu" dedi. Şimşek, ekonomideki duruma göre yeni vergi artışlarının gündeme gelebileceği sinyalini de verdi.

Bakan Şimşek, Ocak-Eylül 2011 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama  sonuçları, 2011 yıl sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2012 Yılı Merkezi Yönetim  Bütçe Kanun Tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısının ardından,  gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ÖTV artışlarına yönelik soru üzerine Şimşek, OVP'yi açıklarken sorulara  verdiği yanıtta KKDF'deki artıştan bahsettiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Ben orada gerek cep telefonu, gerekse otomotiv sektöründeki vergi  artışlarından bahsediyorum. Sigara ve alkollü içecekler üzerindeki vergi konusunu  tartışırken, bunun güncelleme olarak görülmesi gerektiğini ifade etmiştim.

Zammı gizlemek için güncellemeyi kullanmadım. Ben vergi artışlarından da  bahsettim. Bu artışların cari açığı azaltmaya yönelik olduğunu da söyledim.  Sadece sigaranın maktu vergisine ilişkin artışı ve alkollü içkilerdeki artışları  değerlendirirken güncellemeden bahsettim. Bu çerçevede yansıtıldı, doğrusu ben  üzüldüm. Sanki zamları gizlemek için güncellemeyi kullandığıma yönelik yazılar  yazıldı; bu doğru değil.”

Motorlu taşıtlarda vergilerde artış yaptıklarını kaydeden Şimşek,  1600  cc'ye kadar olan araçlarda hiç ÖTV artışı olmadığını söyledi. Şimşek, Türkiye'de  1600 cc üzerindeki taşıtların yüzde 93'ünün ithal olduğuna işaret etti. Şimşek,  “Biz cari açığı azaltmak için bunu bir tedbir olarak ortaya koyduk. Bunun amacı  cari açığı azaltmaktır. Ben burada güncelleme kelimesini kullanmadım” dedi.
        
“Amaç, ithalatı sınırlamak”
        

2009 yılında 16 milyon, 2010 yılında 14,5 milyon, 2011 yılının ilk 6  ayında ise 9,5 milyon cep telefonu ithal edildiğini kaydeden Şimşek, şöyle  konuştu:

“Cep telefonundaki ÖTV artışının bir tek amacı var, bu da ithalatı  sınırlamaktır. Ben bunu ifade ettim. Motorlu taşıt ve cep telefonundaki artışları  ifade ettim.

Ben bundan birkaç gün önce de motorlu taşıt ve cep telefonundaki ÖTV  artışını bir vergi artışı olarak ben ifade ettim. İfade etmediğimiz konu tütün  ürünlerindeki ÖTV artışı 2,65'den 2,90'a çıktı, dedim. Bu maktu artışların bir  güncelleme olarak görülmesi gerektiğini ifade ettim. Türkiye'de sigara üretiminde  kullanılan tütünün yüzde 80'i ithal. Ben onu cari açığa tedbir olarak koymadım.  Bunu OVP hedeflerine ulaşmak için bir takım vergi artışlarını yaptık.

Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek söz konusu.  Sigara ve alkollü artışlar, maktu vergiler üzerindeki artışlar bunu getirdim.”

GÜNCELLEME AÇIKLAMASI

- Sigaranın maktu vergisindeki artış ile alkollü içeceklerdeki artışı konuşurken ben güncellemeden bahsettim. Diğerleri için vergi artışı dedik. Açıkçası ben buna üzüldüm, çünkü zamları gizlemek iddiassıyla güncelleme dediğim yazılıyor.

- Biz vergilerde bir artış yaptık, bu çok açık. Ama 1600 cc'ye kadar hiç artış olmadı. 1.6 üzerindeki araçların yüzde 93'ü ithal. Biz cari açığı azaltmak için bunu bir tedbir olarak ortaya koyduk. Ben zaten ÖTV artışı yaptığımızı ve bunun amacının cari açık olduğunu söyledim, bu konuda güncelleme kelimesini kullanmadım. 2011 yılında ilk 6 ayda tam 9.5 milyon cep telefonu ithal edilmiş. Evet bir ÖTV artışı var, ama bunun amacı ithalatı sınırlamak, dışarıya aktarılan kaynağı sınırlamak.

Ne vatandaşla alay söz konusu, ne vergi artışını gizlemek söz konusu.  Sigara ve alkollü artışlar, maktu vergiler üzerindeki artışlar bunu getirdim."

BAKAN YENİ VERGİ ARTIŞLARI OLUP OLMAYACAĞI KONUSUNDA DA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR YAPTI..
O AÇIKLAMALARI OKUMAK İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYIN
[PAGE]

Yeni bir vergi artışı söz konusu mu?

"Hiç bir zaman şu olmayacak bu olmayacak demeyeceğim. Ekonomideki belirsizliğin sürdüğü bir dönemde yeri gelir aşağı yönlü yeri gelir yukarı yönlü değişiklikler yapılablir. Avrupa ve dünyadaki ekonomilerin içinde bulunduğu durumu görüyorsunuz. Gönül isterki vergi artışları hiç olmasa.

2012 yılında da global konjonktüre göre aşağı ve yukarı yönlü düzenlemeler olabilir. Şu an itibarı ile sabit maktu vergilerin yeniden değerleme yönünde artırılması şeklinde olacak. Sağlıklı vergi gelirleri ile harcamalarımızı finanse etmemiz gerekiyor."

90 BİN MEMUR ALINACAK

"Kamuya kaç kişi alınacağı da ihtiyaca binaen belli olacak. Öngörülerimize göre 90 bin olacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin ihtiyaçları çerçevesinde gerekeni yapacağız. Dünya da kamu çalışanları azaltılıyor. Petrol zengini Rusya bile maku çalışanlarını azlaltıyor."

 BÜTÇE RAKAMLARI

Şimşek, 2012 yılında bütçe giderlerinin 350,9 milyar lira, faiz hariç  giderlerin 300,6 milyar lira, bütçe gelirlerinin 329,8 milyar lira, vergi  gelirlerinin 277,7 milyar lira, bütçe açığının 21,1 milyar lira, faiz dışı  fazlanın da 29,2 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

2012 yılında bütçe giderlerinin 2011 yıl sonuna göre yüzde 12 oranında artmasının öngörüldüğünü belirten Şimşek,  bütçe gelirlerinin de  yüzde 13,4 oranında artacağının tahmin edildiğini kaydetti.

2012 yılında 2011 yıl sonu gerçekleşme tahminine göre vergi gelirlerinin  artışını yüzde 11,4 oranında öngördüklerini belirten Şimşek, “Tabi ki 2012  yılında nominal GSYH artış oranının yüzde 11,3 olduğu gözününe alınırsa, vergi  gelirlerindeki artış oranının gerçekçi olduğu görülecektir.” dedi.

Bu suretle 2011 yılında milli gelire oran olarak bu sene yüzde 1,7 olarak  öngörülen bütçe açığının 2012 yılında yüzde 1,5'a düşmesi öngörüldüğüne dikkati  çekti.

Maliye Bakanı Şimşek'in verdiği bilgiye göre, yaklaşık 350 milyar 898  milyon lira olarak belirlenen 2012 yılı bütçe giderlerinin ekonomik  sınıflandırmaya göre dağılımı şöyle:


         -Personel giderleri: 81,7 milyar lira
         -Sosyal Güvenlik Kurumlarına devlet prim giderleri: 14,3 milyar lira
         -Mal ve hizmet alım giderleri: 28,9 milyar lira
         -Faiz giderleri: 50,3 milyar lira
         -Cari transferler: 130,2 milyar lira
         -Sermaye giderleri: 27,9 milyar lira
         -Sermaye transferleri: 4,2 milyar lira
         -Borç verme: 8,6 milyar lira
         -Yedek ödenekler: 4,8 milyar lira olarak öngörüldü.

       
Bütçe gelirleri
         

         Şimşek'in verdiği bilgiye göre 2012 yılı merkezi yönetim bütçe gelirleri  şöyle:
         -Bütçe gelirleri 329,8 milyar lira
         -Vergi gelirleri 277,7 milyar lira
         -Vergi dışı gelirleri 52,2 milyar lira
         
2012 vergi tahminleri
         
Bakan Şimşek, bazı vergi türlerinde 2012 tahminlerini de şöyle sıraladı:

"Gelir vergisi 53,8 milyar lira, kurumlar vergisi 27,2 milyar lira,  dahilde alınan KDV 33,6 milyar lira, ithalde alınan KDV 53,9 milyar lira, Özel  Tüketim Vergisi 70,6 milyar lira, motorlu taşıtlar 6,7 milyar lira, BSMV 4,5  milyar lira, damga vergisi 7,3 milyar lira, harçlar 9,3 milyar lira olarak tahmin  edilmiştir."
         
Özelleştirmeden 10,5 milyar liralık hedef
         

Özelleştirme uygulamalarının 2012 yılında da devam edeceğini belirten  Şimşek, 2011 yılında özelleştirmeden bütçeye 9,5 milyar liralık gelir  öngördüklerini ancak gerek doğalgaz gerek elektrik dağıtım şirketlerinin  ihalelerine katılan yatırımcı firmaların gerekli finansmanı temin edememelerinden  dolayı tahsilatın öngörülenin çok altında kaldığına dikkati çekti.

Bu süreci devam ettireceklerini vurgulayan  Şimşek, “2012 yılında  bütçeye özelleştirmeden 10,5 milyar liralık bir gelir hedeflemiş durumundayız.  Aslında bugüne kadar yapılan özelleştirme uygulamalarını ve yapmayı  düşündüklerimizi dikkate alırsanız bu makul bir hedef olarak görülmekle birlikte  tabi ki piyasa şartlarına bağlı olacak.” diye konuştu.