BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,08
ALTIN 2.468,06
HABER /  GÜNCEL

Bekaroğlunun suçlamalarına Topbaş yanıtı

Saadet Partisi adayı Bekaroğlu'nun yolsuzluk suçlamaları Topbaş'ı kızdırdı. Yazılı açıklama yapan Topbaş şunları söyledi;

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''İhale Kanununun düzenlediği kamu ihalelerinin en doğru şekilde, saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, güvenirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri temelinde'' yapıldığını, Saadet Partisinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu'nun yönelttiği suçlamaların, ''hiç bir mesnedinin olmadığını'' bildirdi.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, ihalelerin bir günde başlanıp bitirilen işlemler değil prosedürü olan ve sonuçlandırılması zaman alan sürece tabi olduğu, ayrıca ihalelerin hemen sonuçlandırılacağına dair bir hükmün de kanunda yer almadığı belirtildi.

Tekliflerin alınması, belgelerin incelenmesi, tekliflerin değerlendirilmesi, tekliflere ait belgelerin bilgisinin istenilmesi, aşırı düşük sorgulamanın yapılmasının ihalenin süresini belirleyen unsurlar arasında yer aldığı ifade edilen açıklamada, bunun tüm ihaleler için geçerli olduğu vurgulandı.

Açıklamada, 4734 sayılı kanunun 36 ve 37. maddelerinde ihale sürecinin açık şekilde düzenlendiği, buna göre ihalelerde isteklilerce idareye teslim edilen tekliflerin sıra numarası verilerek teslim alındığı kaydedildi.

Açıklamada, teslim alınan her teklifin 'teslim belgesi tutanağı' düzenlenerek istekliye verildiği, zarfların açık oturumda yine sıra numarasına göre İhale Komisyonunca istekliler önünde açılarak, tekliflerin açık bir şekilde okunduğu belirtildi.

Kanuna göre, açık oturumda zarf açma ve belge kontrol tutanağı ve teklif fiyatlara ilişkin tutanağın, hazır bulunanlar önünde talep edilenlere tutanakla verildiği aktarılan açıklamada, bu belgelerin İhale Komisyonu üyelerince imzalandıktan sonra açık oturumun kapatıldığı anlatıldı.

Açıklamada, İhale Komisyonunca daha sonra kapalı oturumla belgelerin incelenerek üzerinde aranan kriterlerin var olup olmadığının araştırıldığına işaret edilerek, birim fiyatlı tekliflerde her birimin fiyatının tek tek sorgulanmadığı, verilen toplam teklife bakıldığı kaydedildi.

İhale sonuçlandırılarak, ihale kararı komisyonca imzalandıktan sonra ihale yetkilisinin onayına sunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Bu gerçekler ışığında, İhale Kanununun düzenlediği kamu ihalelerini en doğru şekilde saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, güvenirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri temelinde yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesine, Bekaroğlu tarafından yöneltilen suçlamaların hiç bir mesnedi yoktur.

Halkalı'da yapılan yol ve kavşak inşaatı işi iki ihalenin konusu olmuştur. Halkalı Gümrük Yolu inşaatının ilk etap ihalesi 22 Şubat 2006 tarihinde GAP İnşaat'a ihale edilmiştir. Yol ve kavşak işi olarak çıkılan ihale süresinde iş bitirilmiştir. Söz konusu işin 2. etabı ise 19 Ocak 2009 tarihinde Gürhan İnşaat tarafından üstlenilmiş ve inşaat halen devam etmektedir. Sadece yol inşaatı olarak başlatılan ihalenin 140 gün süresi vardır. Dolayısıyla 'işe başladıktan 11 ay sonra ihalenin yapılması' iddiası yersizdir. İki farklı ihale vardır ve ilk ihale ile ikinci ihale birbirinden ayrıdır. Sayın Bekaroğlu'nun konuya tam hakim olmadığı veya yanlış bilgilendirildiği açıklamalarından anlaşılmaktadır.''