BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

BDP'nin okul boykotuna büyük şok

Geçtiğimiz yıllarda da yapılan ve vatandaşların uyduğu 'okul boykotu' çözüm süreciyle beraber bu yıl uygulanamadı.

Abone ol

BDP ve DTK'dan yapılan 'okul boykotu' çağrısına bu defa uyulmadı. Yalnızca Hakkari'nin bazı ilçelerinde boykot kararına uyulurken, Şırnak, Van, Bitlis gibi illerde öğrencilerin okula gittiği görüldü.

ŞIRNAKLI SIKIŞTIRILMAKTAN BIKTI

Şırnak'ta öğrencilerin yüzde 70’i okula giderken, Şırnak Valisi Hasan İpek, boykot kararına Şırnaklı çocukların uymadığını söyledi. Vali İpek, "Şırnaklı, artık 30 yıldan beri bıktı, her taraftan sıkıştırılıp azarlanmaktan ve bunlara uymayacaklar inşallah. Türkiye'de okullar nasıl ise burada da onun gibidir. Normal eğitim öğretimimiz devam ediyor.” dedi.

YÜZDE 70 KATILIM VAR 

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından açıklanan bildiride, anadilde eğitim için bir haftalık eğitim boykotu için çağrı yapılmıştı. Eğitim alanında yapılan boykot Şırnak’ta rağbet görmedi. Sabah saatlerinde okulların yolunu tutan öğrenciler, sınıflarına geçerek sıralarına oturdu. İlk hafta, öğrencilerin okulların yolunu tutmasıyla beraber, öğretmenler tarafından öğrencilere kitapları dağıtıldı. Şırnak’ta okulun ilk gününde öğrencilerden yüzde 70’i okula giderken, geri kalanı memur çocuklarının tatilden dönmediği ve batı illerine fındık gibi iş alanlarında çalışmaya gittikleri ve daha dönmedikleri belirtildi.

Vali Hasan İpek, 2013-2014 eğitim öğretim yılının açılışı ile ilgili yaptığı açıklamada, Şırnak’ta çocukların okul boykotuna uymadığını söyledi. Vali İpek, “Propagandalara uymuyorlar ve uymayacaklar. Biz de bu anlamda Şırnaklı velilerin hepsine teşekkür ediyoruz. Benim öğretmenlerim, milli eğitim müdürüm hepsi yerinde. Çocuklarımızın eğitim öğretimi başladı, hiçbir sıkıntımız yok. Ben tüm Türkiye'ye ve dünyaya bunu ilan etmek istiyorum. Şırnaklı, artık 30 yıldan beri bıktı, her taraftan sıkıştırılıp azarlanmaktan ve bunlara uymayacaklar inşallah. Türkiye'de okullar nasıl ise burada da onun gibidir. Normal eğitim öğretimimiz devam ediyor.” diye ifade etti.

vanda-okullar-acildi.jpg 

MARDİN'DE DAVUL ZURNALI OKULUN İLK GÜNÜ


mardin-okulun-ilk-gunu.jpgBDP Mardin Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Ahmet Türk'ün geçtiğimiz hafta yaptığı, anadilde eğitim için bir haftalık eğitim boykot çağrısına Mardin’de rağbet gösterilmedi.

Velileri eşliğinde okula giden bazı öğrenciler, öğretmenleri tarafından çiçek ve davul zurna ile karşılandı.Mardin’de 2013-2014 eğitim öğretim dönemi bin 163 okul ve 222 bin öğrenci ile başladı. 

Mardin Valisi Ahmet Cengiz, eğitim boykotu çağrısının Mardin’de ilgi görmediğini belirtti. Boykot çağrısının, çocukların bilgisiz ve cahil kalmasına yönelik olduğunu belirten Vali Cengiz, şu ana kadar okullarda herhangi bir sıkıntı olmadığını, bütün sınıflarda bulunan öğrencilerin okullarına gittiğini gördüklerini ifade etti. Vali Cengiz, ”Mardin halkı kadirşinas bir halktır. Her zaman sağduyulu ve eğitime önem veriyor. Mardin'in eğitim ve öğretimde özlenen başarıyı yakalayabilmesi için bu işe gönül verenlerin seferberlik anlayışı içinde çalışmasıyla mümkündür.” dedi.

Mardin Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Niyazi Ekin de Mardin’de okulların sorunsuz açıldığını ve boykot çağrısına rağbet gösterilmediğini söyledi. Ekin, ”Mardin merkez ilçe ve köylerde bulunan bütün okullarımız eğitim sezonuna açıldı. Bütün öğrenciler şu anda derslerinde öğretmenleri ile birlikte sınıfta kaynaşıyor. Mardin’de herhangi bir sıkıntı yaşanmadı.” şeklinde konuştu.

okul-boykotu.jpg

DİYARBAKIRLI VELİLER 'ÖNCE EĞİTİM' DEDİ

BDP'nin ‘anadilde eğitim hakkı’ başlığında 16 Eylül'den itibaren bir hafta boyunca okulları boykot etme çağrısına rağmen Diyarbakır'da veliler, kendi elleriyle çocuklarını okullarına bıraktı.

Çocuklarını okullara bırakarak boykotu protesto ettiklerini ifade eden Diyarbakırlı veliler, BDP’nin çağrısına “Her şeyden önce çocuğumun eğitimi gelir. Çoğumun eğitimini kimse belirleyemez” dedi.

Türkiye’de 2013-2014 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte sabah saatlerinden itibaren milyonlarca öğrenci okullarının yolunu tuttu. Geçtiğimiz günlerde Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkanı Ahmet Türk'ün, 'Kürt halkının temel talebi olan anadilde eğitimin gündem olması için yapılacak bir haftalık eğitim boykotu ve Kürtçe derslerinin her alanda işlenmesi eylemine tüm halkımızı davet ediyoruz.' şeklindeki çağrısı Diyarbakır’da destek bulmadı.

Türk’ün yaptığı boykot çağrısına rağmen sabah saatlerinden itibaren veliler, kendi elleriyle çocuklarını okula kadar götürdü. Diyarbakır’da eğitim-öğretim yılına ‘merhaba’ diyen 450 bin öğrenci okulları doldurdu. Merkez ilçelerdeki bazı okulların çevresinde herhangi bir provokasyona karşı polis ekipleri tarafından geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, eğitim ve öğretim yılının sorunsuz bir şekilde başladığını söyledi. Öğrenci ve velilerin okullarda olduğunu ifade eden Kıraç, “Öğrencilerimiz ve velilerimiz burada. Öğretmenlerimiz burada. Bizim çocuklarımızın sınıflarda da şu an tek şeye ihtiyacı var; sevgi, şefkat ve ilgi. Anneler babalar olarak onları severek, okşayarak, koklayarak daha iyi yetişmeleri için okullara gönderiyoruz. Hepimize düşen görevi yapıyoruz.” dedi. Diyarbakır’da 450 bin öğrencinin eğitim-öğretime başladığını kaydeden Kıraç, “16 binin üzerinde öğretmenimiz bunlarla ilgileniyor. 10 binin üzerinde dersliğimiz var. Çocuklarımız burada eğitim ve öğretim devam ediyor. Bir sorunumuz yok. Başarılar diliyorum. Şu anda 1600 okulda da sorun yok.” şeklinde konuştu.

BOYKOTU UMURSAMAYAN VELİLER 'ÖNCE EĞİTİM' DEDİ

Çocuğunu okula getiren veli Ayşe Ketenci, söz konusu boykot çağrısına uymasının söz konusu olmadığını söyledi. Çocuğu için her şeyden önce eğitimin geldiğini ifade eden Ketenci, “Yani çocuklarımızın eğitimi neden engellensin ki. Sonuçta çocuklarımızın eğitimi söz konusu. Böyle protestolara çocuklarımız için katılmıyoruz. Benim çocuğumun eğitimini engellemeye kimsenin hakkı yok. Eğitimi, okulu engellemeye kimsenin hakkı yok.” ifadelerini kullandı.

Çocuğu birinci sınıfa başlayan Ali Kara ise “Çocuğum birinci sınıfa başladı. Heyecanlıyım. Anne baba olarak çok heyecanlıyız. Bizim için her şeyden önce eğitim geliyor.” diye belirtti.

3. çocuğunu okula başlatma heyecanı yaşayan Cafer Durmaz, boykottan haberi olmadığını belirterek, “Bundan hiç haberimiz olmadı. Bunu bilsem dahi çocuğumu okula gönderirdim. Eğitim için tabiî ki de gönderecektim.” dedi.

Çocuğu birinci sınıfa başlayan Kadir Çoğul, “Çok heyecanlıyız. Çocuğum memlekete faydalı olsun. Tek hedefimiz o. Öncelikle memlekete faydalı olsun. Sonra iyi bir insan olsun. Boykot çağrısına bir şey diyemeyeceğim. Ne diyeceğim ki. İnsanlar özgür iradeleriyle karar verebilirler. Saygı duyacaksın. Benim için önce eğitim. Eğitime siyaset bulaşmamalı.” ifadesini kullandı.

VAN BİTLİS VE MUŞ'TA OKULLARA YOĞUN İLGİ

BDP'nin "anadilde eğitim" için okulların boykot edilmesi kararı almasının ardından Hakkari ve ilçelerindeki bazı okullarda öğrenciler, dersbaşı yapmadı. Van, Bitlis ve Muş'ta okula başlamanın heyecanı yaşandı.

Van'da, sabah saatlerinden itibaren eğitim gördükleri okullarına gelen öğrenciler, uzun süren yaz tatilinden sonra arkadaşları ve öğretmenleriyle hasret giderdi.

Okul idarecileri ve öğretmenleri tarafından okul kapısında karşılanan öğrenciler, derslikleri gezerek arkadaşlarıyla sohbet etti.

İstiklal Marşı'nın söylenmesi ve ilk ders zilinin çalmasıyla sınıflarına geçen öğrencilere, her yıl olduğu gibi bu yılda kitapları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz dağıtıldı.

Eğitimde herhangi bir aksaklığın yaşanmadığı Muş ve Bitlis'te de öğrenciler sabah saatlerinden itibaren okul bahçelerini doldurdu.

Öğretmenleri ve arkadaşlarıyla hasret gideren öğrenciler, zilin çalmasıyla ders başı yaptı.

HAKKARİ

BDP'nin, okulların boykot edilmesi yönündeki kararına uyan illerden biri Hakkari oldu. Kent hakkaride-okul-boykotu.20130916133724.jpgmerkezindeki okullarda önemli bir aksaklık yaşanmazken, kenar mahallelerdeki okularda ders zilinin çalmadığı görüldü.

Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçelerindeki okulların da büyük bölümü boş kaldı. İdareci ve öğretmenlerin yeni eğitim öğretim yılı için sabah saatlerinden itibaren tüm hazırlıklarını tamamladığı okullarda, öğrenci olmayınca dersbaşı da yapılamadı.

Yetkililer, gerek BDP'nin aldığı boykot kararı gerekse öğrencilerin ilk hafta okula gitmemeyi alışkanlık haline getirmesi nedeniyle okulların boş kaldığını belirterek, gelecek haftadan itibaren eğitimde herhangi bir aksaklık yaşanmayacağını ifade etti.

Bu arada, Şemdinli ve Yüksekova'da sabah saatlerinde okula giden az sayıdaki öğrenci ise okulda öğrenci olmadığını görünce evlerine döndü.