BIST 8.974
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.282,09
HABER /  POLİTİKA

BDP'nin barış için tek bir şartı var

BDP Eş Başkanı Kışanak, İmralı'yla görüşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, BDP'nin barışın sağlanması için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi ve tek bir şart koştu:

"Yeter ki karşımızda samimi, iki yüzlü olmayan bir muhatap görelim."

Kışanak, Şanlıurfa 'nın Viranşehir ilçesinde düzenlenen ''BDP Kadın Buluşmaları'' etkinliğinin yasadışı slogan atılması gerekçesiyle iptal edilmesinin ardından Viranşehir Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Olaylar nedeniyle etkinliğin iptal edilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Kışanak, yaşananlara da tepki gösterdi.

NEDEN KONUŞAMIYORUZ?

Etkinlikte polisin müdahalesinin kabul edilemez olduğunu savunan Kışanak, ''Viranşehir'de neden bir demokratik eylem yapılamıyor, neden bir konuşma yapılamıyor? Niye bu kentin milletvekilleri gelip burada halkla bir konuşma gerçekleştiremiyor?'' diye sordu.

31617.jpg

Çıkan arbedenin ardından polis ekiplerinin yanına giderek, nedenini öğrenmeye çalıştıkları esnada polisin müdahalesine maruz kaldıklarını öne süren Kışanak, ''Arbede nedeniyle hastaneye kaldırılan bazı kişiler ilk müdahalelerinin ardından taburcu edildi. 2 kişinin ise tedavisi sürüyor. Hükümetin müdahalenin hesabını vermesi gerekiyor'' diye konuştu.

İMRALI'YLA GÖRÜŞMELER

Konuşmasında İmralı görüşmelerine değinen Kışanak, şöyle devam etti:

''Biz de bu sürecin onurlu bir barışla sonuçlanması, Kürt halkının temel hak ve özgürlüklerine kavuşması, Türkiye'de yaşayan herkesin demokratik bir rejimle buluşması için elimizden gelen çabayı fazlasıyla ortaya koymaya hazırız. Yeter ki karşımızda samimi, iki yüzlü olmayan bir muhatap görelim. Biz bu süreci ilerletmek ve sonuç almak istiyoruz. Açıkçası AKP hükümeti de İmralı görüşmelerinden olumlu bir sonuç çıkmasını istiyorsa, bu konuda samimi ve dürüst davranmalıdır. Bunun da birkaç göstergesi vardır. Samimiyetin en önemli göstergesi ise Suriye politikasıdır. Suriye'deki Kürtlere açlığı, çatışmayı ve ölümü reva gören bir politikayı izleyen hükümet İmralı'daki görüşmelerden olumlu sonuç çıkarma konusunda samimi olamaz. İmralı'da samimiyetle yürütülecek bir politikanın yansıması Suriye'ye olacaktır.''

SURİYE'YE DESTEK ÇAĞRISI                         a.20130204003101.jpg

Kışanak, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara verdiği destekten duyduğu memnuniyeti belirterek, ''Şuanda Ceylanpınar, Akçakale ve Hatay'da sığınmacı kampları var. Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile batılı güçler her türlü desteği sığınmacılara veriyor. Savunmasız insanlar tabi ki desteklenmeli, insani ihtiyaçları karşılanılmalıdır. Tüm halkı, Suriye'deki ihtiyaç sahiplerine yardım yapmaya davet ediyoruz. İnsani yardımların da oraya ulaşması için çaba içerisinde olacağız'' dedi.

FRANSA'DAKİ SUİKAST

Fransa''da 3 kadının öldürüldüğü olaya ilişkin gelinen sürece de değinen Kışanak, şunları kaydetti:

''Türkiye, olayı sadece Fransa'ya havale ederek, bu sorumluluktan kurtulamaz. Tabi ki cinayet Fransa'da işlenmiş ve Fransa Hükümeti birinci dereceden sorumludur. Ancak biliyoruz ki Türkiye'nin de yurt dışında çok güçlü istihbarat örgütleri var. Yine biliyoruz ki Kürtlerin yurt dışındaki faaliyetlerini de Türkiye yakından takip ediyor. Türkiye, yine Paris'teki o büroyu yakından takip ediyor. Cinayetle bağlantılı olduğu belirtilen kişi de Türkiye'ye defalarca giriş çıkış yapmıştır. Burada yaptığı icraatlar da ortaya çıkarılmalıdır.''

Kışanak'ın açıklamasına, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, BDP milletvekilleri Nursel Aydoğan, İbrahim Binici ve Mülkiye Birtane ile bazı partililer de destek verdi.

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde düzenlenen ''BDP Kadın Buluşmaları'' etkinliğinde, polis, yasadışı slogan atan gruba müdahale etmişti.