BIST 9.795
DOLAR 32,46
EURO 34,91
ALTIN 2.433,15
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan bunu yaparsa Nobel'i alır

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Türkiye'ye geliyor...

Abone ol

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulması durumunda Nobel adayı olacağını söyledi.

Türkiye'nin de 1949 yılından bu yana üyesi olduğu Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi'nin Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland , Türkiye 'de medya özgürlüğü konusunda Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen uluslararası bir konferansa katılmak üzere 5 Şubat'ta Ankara'ya geliyor.

Aynı zamanda Nobel Barış Ödülü Komitesi Başkanı olan Jagland, Ankara'dan sonra Hatay'da Suriyeli mültecileri ziyaret edecek.

Türkiye ziyareti öncesi ya konuşan Jagland'ın Kürt sorunu ve barış sürecine ilişkin açıklamaları şöyle:

MÜZAKERELERDEKİ EN BÜYÜK TEHLİKE...

Sri Lanka hükümetiyle Tamil Kaplanları ile İsrail ve Filistin arasında yapılan barış görüşmelerinde kilit rol oynayan Jagland, İmralı 'yla görüşmelere ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Bu tür süreçlerdeki tehlike, daima iki tarafta da sorunun bitmesine karşı çıkacak olanlar ve sorunun varlığından geçinenler olmasıdır. Bu çevreler o kadar sorunla yaşamaya alışmışlardır ki gelecekleri de sorunun varlığına bağlıdır. Yani, barış sürecini öldürmek isteyenler olacaktır. Türkiye'de şu anda devam eden müzakerelerdeki en büyük tehlike de buradadır. Taraflar, ne pahasına olursa olsun müzakereleri kesmemeli ve iki taraftaki aşırıların müzakereleri öldürmesine izin vermemelidirler.

KÜRT HALKI ÇÖZÜMDEN YANA

Barış görüşmelerinde sonuca ulaşmak için 'sihirli bir formül'ün bulunmadığına dikkat çeken Jagland, her iki tarafında kararlı olması gerektiğinin altını çizdi.

Her iki taraf da kararlı olmalı. Şu anda Türkiye'de yürütülen müzakerelerde cesaret verici olan toplumun bu konuda bilgilendiriliyor olmasıdır. Ben Türkiye'de halkın soruna çözüm istediğine inanıyorum. Bu sorun yıllardır sürüyor, çok sayıda insan hayatını yitirdi. Tüm topluma zarar veriyor. İnsanlar sadece çözüm bulunmasını istiyor. Müzakereler sırasında kamu desteği çok önemli. Ben şahsen Kürt halkının çözümden yana olduğu düşüncesindeyim. Silahlı mücadele kendilerine fazla bir şey sağlamadı. Pratikte, günlük yaşamda değişiklik istiyorlar.

ERDOĞAN BARIŞÇIL ÇÖZÜM BULURSA...

Aynı zamanda Norveç Nobel Barış Komitesi Başkanı da olan Jagland, Erdoğan'ın Kürt sorunun barışçıl yollarla çözmesi halinde Nobel'i alıp alamayacağı yönündeki soruya ise olumlu yanıt verdi:

"Sayın Erdoğan çok kişi tarafından aday gösterilir."

Siz aynı zamanda Norveç Nobel Barış Komitesi başkanısınız. Eğer Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Kürt sorununa barışçıl çözüm bulursa Nobel Barış Ödülünü alabilir mi?

Bu konuda hiçbir yorumda bulunamam. Bu tür şeylerden genelde konuşmayız. Fakat barış yapanları, gerçekleştirenleri daima onurlandırmışızdır, elbette.

Burada ne söylesem Nobel Barış Komitesi açısından hatalı olur. Fakat söylediğiniz gerçekleşirse ben Sayın Erdoğan'ın veya tarafların çok kişi tarafından aday gösterileceğine eminim.