BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,80
ALTIN 2.440,68
HABER /  POLİTİKA

BDP'den geri çekilme açıklaması!

Günler önce Kandil'den yapılan açıklama bugünü işaret ediyordu. Bugün geldi çattı. PKK geri çekilmeye başladı.

Abone ol

NESRİN YILMAZ/İNTERNETHABER-ANKARA- Günlerdir PKK'nın topraklarımızı nasıl terkedeceği konuşuluyor. Kandilden yapılacak bir telsiz anonsuyla geri çekilecekleri, zaten geri çeklimeye başladıkları gelen haberler arasında. Geri çekilmenin başladığı bugünü ve sonrasını BDP milletvekili İdris Baluken, İnternethaber'e anlattı.

BUGÜN MİLATTIR

"8 Mayıs tarihi bir gündür. 30 yıllık bir çatışma sürecinin sonlanması, silahlı hak mücadelesi diyenlerle demokratik siyasi mücadele diyenlerin ön plana çıkacağı bir milat olarak değerlendiriyoruz. Daha önce Sayın Öcalan'ın yaptığı açıklamalar ve KCK'nin yaptığı açıklamalarda geri çekilme aşamasının amacı bir strateji değişikliğini hayata geçirmek olduğu söylenmişti. Geri çekilme süreci, önümüzdeki dönemde Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesini sağlayabilecek olumlu bir katkı sunuyor."

 "Sadece geri çekilmeyle Kürt sorununun çözülmesini beklemek doğru değil. Burada, geri çekilme süreciyle beraber, Kürt sorununun çözümü ve Türkiye'nin demokratikleşmesi yasal ve anayasal değişikliklerin hayata geçmesi gerekir. bu konuda, demokratik siyaset yapma özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması lazım. düşünce ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması lazım. Terörle mücadele kanunundan kurtulmamız lazım. Düşünce ve ifade suçlarından dolayı cezaevinde bulunan milletvekilleri, sendika ve yöneticilerin, yazarların, gazetecilerin tahliyeleriyle ilgili sürecin başlatılması gerekiyor."

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ŞART

"Geri çekilme süreci barışa giden yolda zemini güçlendiren güçlü bir adımdır. Artık anayasa değişkliğinin önümüzdeki 100-150 yılı demokratik bir ülke olarak şekillendirecek bir yaklaşımla yapılması gerekir. Mevcut duruma baktığınızda, siyasi partilerin tutumları, konuyla ilgili yetersiz bir tutum ortaya koyabilir ama barış süreci ve bunun toplumsal yansımaları önümüzdeki dönemde muhtemeldir ki anayasa uzlaşması ile ilgili çalışmalarda da daha güçlü bir sinerji yaratır diye düşünüyoruz.