BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,79
ALTIN 2.441,88
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Çürük binalara sahte sağlam raporu

Üç bin riskli binaya bin beş yüz lira karşılığında sağlam raporu veren şebeke teknik takibe yakalandı.

Abone ol

Üç bin riskli binaya bin beş yüz lira karşılığında sağlam raporu veren şebeke teknik takibe yakalandı. Polisin bir yıl takip ettiği inşaat şebekesi rüşvette anlaşmayınca mal sahiplerini gerçek rapor vermekle tehdit ettiği de ortaya çıktı.

Sakarya'da ortaya çıkartılan bir çetenin faaliyetleri tüyleri ürpertti. 17 Ağustos 1999 depreminde yerle bir olan ve binlerce insanın hayatını kaybettiği Sakarya'da rapor çetesi orta hasarlı üç bin binaya sağlam raporu vermiş. Çete üyeleri yeni yapılan binalarda da dayanıklı beton yerine kalitesiz kullanmış. Sakarya polisi çeteyi çökertmek için 41 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınanlardan 2 kişi Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı'nda görev yapan öğretim üyeleri. Bir beton şirketi ile 4 yapı denetim şirketi de polisin operasyonundan nasibini aldı.

Şebekenin ilgili kurumlara verilen beton numuneleri için bin 500, orta hasarlı bina raporlarını, "sağlam, hasarsız" diye düzenlemek için 20 bin lira rüşvet tarifesi belirlediği de ortaya çıktı. İncelemelerde Sakarya'da son 5 yıl içerisinde bu şekilde rapor alınmış yaklaşık 3 bin bina olduğu anlaşıldı.

1 YIL TEKNİK TAKİP

Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri yaklaşık 1 yıl önce ihbar üzerine bir beton şirketi ile ilgili çalışma başlattı. Teknik ve fiziki takipte beton şirketinin bina inşaatları için ürettiği kalitesiz betonlar için yapı denetim firmalarından usulsüz rapor aldığı belirlendi. Polis bunun üzerine şehirdeki 4 yapı denetim firmasını da takibe aldı. Takipte şebekeye Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden M.S.'nin de şebekeye rüşvet karşılığı rapor düzenlediği tespit edildi. Beton şirketinin yapı denetim firmalarına "uygundur" raporu almak için bin 500 lira, depremde orta hasar almış binalara "hasarsız" raporu vermek için de 20 bin lira rüşvet verdiği teknik ve fiziiki takipte ortaya çıktı. Şebekenin Bayındırlık İl Müdürülüğü'nde incelenmek üzere alınan beton numunelerini de çaldığı ve yerine kaliteli üretilmiş numune koyduğu da polis takibine takıldı.

Bunun üzerine düğmeye basan polis eş zamanlı baskanlarla 41 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltıların ardından beton şirketi ve yapı denetim firmalarının belgelerine de el koyan polis, skandal bilgilere bu belgelerin incelenmesi sonrasında ulaştı. Belgeler Sakarya'da yaklaşık 3 bin binada kullanılan betonun gerçeğe aykırı bilgilerle raporlandığı, çok sayıda binanın ise sahte belgelerle ruhsatlandırıldığını ortaya koydu.

"GERÇEK RAPOR YAZARIM" TEHDİDİ

Operasyonda teknik ve fiziki takibe ilginç diyaloglar da takıldı. Beton şirketi görevlisi ile Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. M.S. arasındaki telefon görüşmesinde rüşvet karşılığı raporların nasıl yazıldığı tüm çıplaklığı ile ortaya çıktı.
Takibe takılan bir telefon görüşmesinde şu diyaloglar yaşandı;

BETONCU: Hocam bir rapor almamız gerekiyor

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: Parası var mı? Parasını getirsin raporunu vereyim

Bir başka görüşmede;

BETONCU: Ödemelerle ilgili bir sıkıntımız var

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: Parayı vermezseniz gerçek rapor yazacağım. Sizi mahvedeceğim. Aynen yazarım. Gözünün yaşına bakmam