BIST 8.807
DOLAR 32,31
EURO 35,16
ALTIN 2.280,81
HABER /  POLİTİKA

BDP'den bedelliye 'bedelsiz' öneri

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş grup toplantısında konuştu

Abone ol

İNTERNETHABER / 500 bin Türk gencinin beklediği bedelli askerlik önerisine en tuhaf öneri BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan geldi: 'Bedelli çıkacaksa eğer yoksullara ücretsiz olsun...'

Dün Bakanlar Kurulu'nda görüşülen, fakat henüz bir sonuca bağlanmayan 'bedelli askerlik' konusu bugün BDP kürsüsünde de dile getirildi.

Bedelli askerlik için zengin ve fakir ayrımı yapan Selahattin Demirtaş, 'Bu ülkede hep fakirlerin çocuğu şehit oluyor. Zenginler kurtuluyor' dedi ve bedelli askerlik için ilginç bir öneride bulundu.

Demirtaş'ın gündeminde sadece bedelli askerlik yoktu. Van'da yaşanan depremin ardından yapılan yardımlar konusunda da hükümeti hedef tahtasına koyan Demirtaş, ''Başbakan bize düşman olarak bakıyor, sırf yardım bizden ve BDP'li belediyelerden geldiği için geri çevriliyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve hükümeti Van'daki felaketten sonra yardım konusunda defalarca uyardıklarını ancak yardım taleplerinin her defasında geri çevrildiğini söyleyen Demirtaş,  "İlla senin bakanın valinin mi söyleyecek bunu. Neden bizim çığlığımızı, çağrılarımızı duymadınız?'' şeklinde eleştirdi.

İşte Demirtaş'ın konuşmasından satır başları;

VİCDANİ RET'İ DESTEKLİYORUZ

Avrupa Konseyi Bakanlık komitesi aralık ayının sonuna kadar karar vermelidir. Hükümet bunu yapmak zorunda. Bu konuda kanunu düzenlemek zorunda. Fakat uyanıklığa bakın ki bedelli askerlik kanunu çıkarmaya çalışıyor ki arada para toplansın. Bu nasıl tüccar mantığıdır. Her konuya böyle bakıyorlar 'İnşaat ya Rasurullah'. Herşeye böyle bakıyorlar Parası olan kurtuluyor. Fakir olan şehit oluyor. Bedelli çıkaracaksanız yoksullara ücretsiz yapın. Yoksul çocuklarına bedelsiz olarak çıkarın. Türkiye vicdanı reddi yapmak zorunda. Bu kanun çıkmalıdır Destekliyoruz. Bedelliyi de yoksul çocuklarından para alınmadan bu kanun da çıkarılmalıdır.

HÜKÜMETİ UYARMAYA ÇALIŞTIK

Van'da hayatını kaybeden Cem Emir ve Sabahattin Yılmaz'ı anıyoruz. Depremdeki bütün kayıplar gibi bu acı da bizi yıkmıştır.

Önceki gün Diyarbakır'da ifade etmiştim. Depremin ilk gününden bu yana hep insani yardımı öne çıkarmak istedik. Reklam için birşey yapmadık. Muhalefet olarak koordinasyon eksikliklerini paylaşarak hükümeti uyarmaya çalıştık. Emek açısından köleleştirişmiş, arkadaşlarımız bizim çalışmalarımızı yakından takip etti Merkeze ulaştırıldı. Eğer bu eksiklikler hükümete iletilseydi belki o arkadaşlarımız yaşıyor olacaktı.

Orada hasar teslim raporlarının çıkması gerekiyor dedik. Gözlem raporu ile yetinilmemeli dedik. 77 mimar mühendisin ismini valiliğe bildirdik. Hasar tespitte gönüllü çalışmak isteyen kişileri ilettik Ama bu tekliflere BDP'den geliyor diye reddettiler Bu uyarıları yaptık.

NEDEN BİZİM ÇIĞLIĞIMIZI DUYMADINIZ?

Bazı medya organları AKP'ye toz kondurmama adına Van'daki trajediyi göstermediler. Van halkını böyle perişan ettiler Sırf BDP'nin açıklaması yansımasın diye ambargo uyguladılar.

Başbakan şimdi bürokratlarına fırça atıyor. Biz 1 aydır ne anlatıyoruz. İlla senin bakanın valinin mi söyleyecek. Neden bizim çığlığımızı, çağrılarımızı duymadınız?

BAŞBAKAN BİZİ DÜŞMAN OLARAK GÖRÜYOR

Bize Başbakan düşman olarak bakıyor. Partimize, partililerimize düşman olarak bakıyor. Tabi bu da bürokrata yansıyor. Mesele budur. Van halkı depremin üzeinden 1 ay geçmesine rağmen hala orda sürgüne talim ediliyorsa sebebi budur. Dünyanın en iyi 17 ekonomisi olarak övüneceksinz ama konteynır geçici ev taşımakta gıkınızı çıkarmayacaksınız.

Senin emrinle Van ısınmıyor.Ne yapacağız. Bu düşman bakış açısını reddedeceksiniz. Bırakalım AKP, BDP'yi  el birliği ile ne yaparız diye bakalım. Bugün grup toplantısında bile BDP ile uğraşıyor.

SİZ VAN'I BİTİRDİNİZ VAN'DA SİZİ BİTİRDİ

200 milyon fon toplanmış kasada duruyor Git onlarla konteynır al, geçici konut al. Libya'ya bavul dolusu para gönderiyorsun. Neden hala geçici konut inşaa edilmiyor. Neden bunu sadece BDP soruyor. Neden bunu kendisine Milliyetçiyim diyenler sormuyor. Çünkü ırkçılar.

İlk günden beri çalışıyoruz çabalıyoruz. Hazretleri saldırıyor. Enkaz kaldırma faliyetindeki çalışanlar gazdan dolayı çalışamıyor Sırf ordaki bakanı protesto ettiler diye. Orda bile jopunu, gazını konuşturuyorsun. Siz Van'ı bitirdiniz. Van'da sizi bitirdi bundan şüpheniz olmasın. Utanç tablosudur..

Biz derdimizi söyleyince duyan yok. Bölünme budur işte. Başka şekilde olmuyor. Kimse kimseyi zorla bölemez. Böyle bölünür ancak. Gerçek başkadır Siz yalanlar üzerine başka şey anlaşılır.Makas böyle açılıyor Budur Türkiye'yi bölen şey. Türkiye'yi kim bölüyor görün.

Gün siyasi, düşmalık günü değildir Van'da. Zaten heryerde düşmanlığın daniskasını yapıyorsunuz. Hala BDP'li belediyelerde çalışmıyorsunuz.

Yapılanlar yetersizdir.Bunun 100 katını yapmanız lazım. Demek ki Van'da deprem olunca Van'da hükümet yok. Bunu anladık.

O CÜMLENİN DEVAMINI GETİR

Van afet bölgesi ilan edilince orada bir kişi bile çivi çakamaz. Cümlenin devamını söyle. Afet bölgesi ilan edilince vatandaş çivi çakamaz çünkü herşeyi ben yapacağım demelisin. Neden bunu söylemiyorsun. Vatandaşı aldattıklarını sanıyorlar ama danışmanlarını bile inandıramıyorlar ki her temel sorunda kendi içinde parçalı bir soruna dönüşmüş durumda.

KATKILARINIZI ESİRGEMEYİN

Şuan zor durumda olan Van halkına sizde katkılarınızı dayanışmalarını esirgemeyin Van halkı göç etmeyi aklından çıkarmalıdır Van halkına dayatılan sürgünü halk kabul etmemelidir. Kim ne katkı sunuyorsa Van'dakilere yardım edilmelidir. Hükümetin burada yaptığı bellidir. Sadece emrindeki medyayı kullan yapmış gibi göster.Van'daki duyarlılığımızı sonuna kadar sürdüreceğiz

HERŞEYİ OBJEKTİF VERİN BAŞBAKAN'IN GÖZÜYLE BAKMAYIN

Hükümetle medyanın bir araya gelmesi çok önemlidir bizde önemsiyoruz. Ama bu toplantıların medyayı tehdit etme,kontol etme amacı taşıyorsa önemini yitirir. 90 larda da böyle yaptılar. Yaşananları gerçekliği kamunun gözünün önünde objektif basın olarak sunmak görevinizdir. Başbakan'ın tehditlerini görmemeniz lazım. Hükümetin herkese bir kulp takıp içeri koyabileceğini biliyoruz. AK Parti'ye gönül vermişler arasında da buna karşı koyanlar var.

Bizim medya patronlarından özel isteğimizdir. Yaşananların üzerine objektif gitmelisiniz Bizi eleştirin Başbakan'ın gözlüğü ile düşman gözlüğü ile bakmayın. 

EN BARBAR TOPLUMLARDA BİLE BÖYLE BİRŞEY YOKTUR

Başbakan çatışmalarda öldürülen PKK'lıların cenazesi ile ilgili polemiği sürdürüyor. En barbar savaşlarda bile tarafLar canzelerin gömülmesi için ateşkes yapmışlardır. Bugün ne yapılıyor Çatışmada öldürülen gencin cenazesi paramparça edilmiş şekilde annesinin eline veriliyor. Partimiz ailenin acısını paylaştığında düşman olarak görülüyor Acısına sahip çıkamayan halk en onursuz halktır Böyle birşeyi tarih yazmamıştır Bizim tarihimizde de böyle birşey yazılmayacaktır. Sen o annenin babanın acısına kürsüden hakaret yağdırırken o annenin babanın dramını biliyor musun? Hani ben Türk-Kürt analarınında acısını gözyaşını biliyorum diyordun? Taziye cenaze ortada kalmaz. Sakın bu meseleyle uğraşma. Bu konuda vicdanlı olun

ONUN BAŞINDA 6 KURŞUNUN İŞİ NE?

Sivillere yönelik eylem yapılmamalıdır. Biz bundan yanayız. Feribot olayında neler yaşandı? Medya o feribotta yaşananları ortaya koyabildi mi?

Valilik onun üzerinde bomba olmadığını açıklamasına rağmen onun kafasında 6 kurşunun işi ne? Gemi yolcularına neden konuşma yasağı getirildi? Mürettebata neden yasak getiridi? Medya bunu sorsun ki  dürüstlüğünüze inanalım. Medya tarafsız olsun. Yaşananları objektif yansıtsın