BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bedelliden sonra vicdani ret geliyor!

Bakan Ergin, vicdani ret konusunun önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na geleceğini söyledi!

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, vicdani ret konusundaki çalışmanın en kısa sürede Bakanlar Kurulu'nda olacağını söyledi. Ergin'in açıklamasından sonra ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz konuya açıklık getirdi:

"Vicdani ret konusunda yurt dışındaki uygulamalara bakacağız. Arkadaşlar baktılar, ortak bir çalışmayı getirecekler. Vicdani retle bedelli askerliğin bir alakası yok"

BAHÇELİ VİCDANİ REDDİ REDDETTİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, hükümetin, vicdani ret çalışmasına tepkisi de sert oldu. Haberle ilgili detaylı bilgi için TIKLAYIN!..

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, vicdani ret konusunda Milli Savunma Bakanlığının bir çalışma hazırladığını belirterek, “Bu hafta içinde olmazsa önümüzdeki hafta içinde karar aşamasına gelinmiş olacak. Çok kısa süre içinde bunu Bakanlar Kurulunda görüşeceğiz” dedi.

CHP TEKLİF HAZIRLIYOR

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "vicdani ret" konusunda hazırladıkları kanun teklifini yakında TBMM'ye sunacaklarını açıkladı.

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının "vicdani ret" ile ilgili sorularını yanıtlayan Tanrıkulu, "Vicdani ret ile ilgili olarak biz de bir çalışma yapıyoruz" dedi. Tanrıkulu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"AİHM'in bu konuda Türkiye aleyhine vermiş olduğu birden fazla karar var. Türkiye ile ilgili olarak süreç beklemekte. Tanınan bir süre de var. Dolayısıyla vicdani ret AB ülkelerinde de bir anayasal hak olarak kabul edilmiş bir hak. Dolayısıyla buna eşdeğer bir düzenlemenin Türkiye'de yapılması gerekir diye düşünüyoruz. Biz de kendi tasarımızı yakında Meclis Başkanlığı'na sunacağız"

VİCDANİ RET NEDİR?

Vicdani ret; kişinin ahlaki tercih, dini inanç ya da politik nedenlerle askere gitmeyi ret etmesidir. Türkiye'de yasal olarak tanınmıyor, fakat birçok Avrupa ülkesinde bir hak olarak tanınıyor, vicdani retçiler sivil hizmet alanlarında istihdam ediliyor.

Avrupa'da vicdani reddin politik ve hukuki durumu nedir?

Almanya :

Alman Anayasası'nın 4. maddesi, 3. paragrafı: "Hiç kimse, vicdanı ile bağdaştıramayacağı silahlı bir savaş hizmeti olan askerliğe zorlanamaz." der. Ülkede sivil hizmet hakkı tanınmaktadır.

İsviçre:

17 Mayıs 1992 yılından beri İsviçre Anayasası'nda sivil hizmet hakkı bulunmaktadır. Fakat henüz bir kanun bulunmadığından, vicdani retçiler askeri mahkemelerle yüzyüze gelme zorundalar.

Norveç:

Her yıl yaklaşık 2500 vicdani retçi çıkmaktadır. Bunlar kaydedilenlerin %8' ini temsil eder. Sivil Hizmet hakkı tanınmaktadır. Yürürlükteki vicdani retçilik yasası 1965' ten beri vardır.

Hırvatistan:

1990 yılından beri Anayasasında Vicdani Red hakkı tanınmakta.

İspanya:

1989' da sayıları 20.000' i bulan vicdani retçiler yüzünden hükümet Vicdani Red Yasası ile birlikte bir de af çıkardı.

Belçika:

Vicdani ret hakkı herkese yasal düzenlemeyle tanınmış durumda.

Hollanda:

Bu ülkede de yasal olarak bu hak tanınmaktadır.

Kanada:

İngiltere ve ABD'de profesyonel orduya geçilmiş durumda. Yunanistan hariç bütün Avrupa Birliği üyesi vicdani ret hakkını tanımıştır. Yunanlı yetkililer de yakında bu yönde adımlar atılacağını bildirmişlerdir.