BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,02
HABER /  GÜNCEL

Yardımlarda şeffaflık çağrısı

İngiltere merkezli Publish What You Fund örgütüne göre, ABD, Kıbrıs ve Yunanistan yardımlarda şeffaflıkta son sıralarda.

Abone ol

İngiltere merkezli bir sivil toplum kuruluşu, büyüklüğü 150 milyar dolara ulaşan küresel yardımlarda daha fazla şeffaflık çağrısında bulundu.

"Publish What You Fund" (Verdiğin Parayı Açıkla) adlı kuruluş bağış yapan zengin ülkelerdeki vergi mükelleflerinin ve bu yardımları alan ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerinin paranın nasıl kullanıldığı konusunda daha fazla bilgiye ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Kuruluş, ülkeleri ve örgütleri açıklıklarına göre değerlendiren bir şeffaflık endeksi yayımladı.

Aralarında Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Fransa gibi büyük bağışçıların yer aldığı birçok ülke endekste arka sıralarda yer alıyor.

Uluslararası yardımlar, Yunanistan'a önerilen kurtarma paketininkine denk bir büyüklüğe sahip.

Doğrudan ya da Birleşmiş Millletler gibi örgütler aracılığıyla yapılan resmi yardımlar Oxfam ve Christian Aid gibi kuruluşların dağıttığı yardımların kat kat üstünde.

'En şeffaf kuruluş Dünya Bankası'

Ancak "Publish What You Fund" paranın nasıl harcandığı konusunda yeterince şeffaf olunmamasının, yoksulluğu azaltmayı hedefleyen resmi yardımlara sekte vurduğuna dikkat çekiyor.

Örgüte göre örneğin Fransa'nın Fildişi Sahili'ne yaptığı geniş çaplı yardımlarların nasıl kullanıldığı konusunda tek bir veri var. O da şempanzelerle ilgili bir araştırmaya sağlanan kaynakla ilgili.

Örgüte göre dünya genelinde kalkınma projelerine kredi sağlayan Dünya Bankası, en şeffaf kuruluş. Şeffaflıkta bulaşıcı hastalıklarla mücadeleye kaynak sağlaya Global Fund (Küresel Fon) ve Afrika Kalkınma Bankası da ilk sıralarda yer alıyor.

Kıbrıs, Yunanistan ve Malta yardımlarda şeffaflıkta en kötü durumdaki ülkeler arasında.