BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

BDP AK Parti mitingini istemiyor

BDP Grup Başbanvekili Baluken'den açıklama geldi. Baluken, mitinglerin iptal edilmesini istedi.

Abone ol

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Taksim Dayanışma Platformu'nun, Başbakan'ın mitinglerini iptal etmesi talebini son derece makul bulduklarını belirterek, "Umarız, Başbakan bu yanlış tutumundan bir an önce vazgeçer" dedi.

Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Taksim Gezi Parkı olaylarına değinerek, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) "Türkiye'nin bu siyasi çıkmazı" ve "kabul edilemez polis şiddetine" karşı bir karar metni çıkardığını anımsattı.

Metinde belirtilen tespitlerin tamamının uzun süredir Türkiye halklarının dile getirdiği ve hızla demokratik birtakım adımların atılmasının beklendiği konular olduğunu ifade eden Baluken, AK Parti'nin, AP'nin bu haklı eleştirilerini dikkate almadığını savundu.

Baluken, BDP olarak AP kararlarına yönelik Başbakan, Dışişleri Bakanı ve diğer AKP’li yetkililerin tepkilerinin yerinde olmadığını öne sürerek, "Bir restleşme yerine AP'nin uyarılarını dikkate alınarak gerekli demokratikleşme adımları atılması kaçınılmaz. Bu konuda AK Parti Hükümeti, gerekli çalışmaları bir an önce gerçekleştirmeli" dedi.

AK PARTİ MİTİNGLERİ

Baluken, gazetecilerin Taksim Dayanışma Platformu'nun Başbakan'ın mitinglerini iptal etmesi talebinin hatırlatılarak, "Başbakan geri adım atmayacağını söyledi. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, platformun talebinin son derece makul olduğunu düşündüklerini söyledi.

Baluken, "Bugüne kadar yapılmış olan rövanş mitinglerinin özellikle havaalanlarında yapılmış olan bütün mitinglerin ve oradaki söylemlerin doğru olmadığını düşünüyoruz. Önümüzdeki iki mitingin yaratacağı toplumsal algı bugüne kadar ki bütün söylemlerin ve mitinglerin kat be kat üzerinde olacaktır. Ayrıştırmayı, ötekileştirmeyi, kutuplaşmayı artırma noktasında bu mitinglerin çok ciddi düzeyde etki yaratabileceğine ilişkin kaygılarımız vardır. Mitingler için zaman var. Umarız, Başbakan bu yanlış tutumundan bir an önce vazgeçer" ifadelerini kullandı.

GEZİ REFERANDUMUNA BDP NE DİYOR?

Gezi Parkı ile ilgili "plebisit" yapılabileceği yönündeki açıklamaların sorulması üzerine Baluken, şunları söyledi:

"Biz referandum boyutunun aslında 17 gündür sokaklarda zaten ortaya konulduğunu düşünüyoruz. Referandum tartışmaları belki bu direnişler başlamadan, Taksim ile ilgili ilk kararlar projeye dönüştürülmeden önce yapılabilirdi. Böyle yapılmış olsaydı son derece anlamlı olurdu. Talepler son derece nettir. Hükümetin yapması gereken artık bu Gezi Parkı ile ilgili talepler noktasında bir duyarlılık içerisinde olması. Sanırım Taksim Dayanışma Platformu ile yapmış olduğu görüşmede de bu konuda belli birtakım aşamalar kat edilmiş, onu öğrendik."