BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.399,61
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İremtur'un kurucusu anılarını yazdı!

İremtur’un kurucusu Süha Alnıtemiz’in kaleminden Türkiye turizminin popüler tarihçesi "Ters Kepçe" kitapçılarda...

Abone ol

İremtur Seyahat Acentası’nın kurucusu Süha Alnıtemiz’in yazdığı, 1962-2012 yıllarının turizm ağırlıklı anı kitabı “Ters Kepçe” Ekin Kitap tarafından yayınlanarak Remzi Kitapevi’nde raflardaki yerini aldı.

Türkiye turizminin tarihine tanıklık eden Süha Alnıtemiz, kitapta sektörün hangi sorunlarla boğuşarak ve ne pahasına büyüyüp serpildiğini anlatıyor, çok sayıda seyahat acentası sahibi ya da yöneticisinin ortak kaderleri, bu kitapta ifadesini buluyor.

İç turizmde pek çok “ilk” ve “tek”in öncüsü Alnıtemiz, geçmişte ilkel koşullara rağmen daha iyi hizmet verilebildiğini vurgulayarak, “ben iç turizme gönül vermiş biriyim. Turizmin her dalında gezginlere en iyi hizmet vermenin atölyesi olarak iç turizmi görürüm. Bu ilk ve tek olma meselesinde her ne kadar hırsım, cesaretim, farklı olmak, öncü olmak, yaratıcı olmak gibi karakter özelliklerim etken olmuş olsa da kimsenin ilgi göstermediği veya cesaret edemediği şeylerle ben ilgilendim. Koku aldım. Ya da içine kapanmış bölgeleri veya objeleri açığa çıkarmak için uğraştım. Meraklı oldum” diye konuşuyor.

Ters Kepçe’nin hikayesi 1962 yılında başlıyor; Kabataş Liseli 17 arkadaş, 1962 yılında “Türkiye Gençlik Turizm Kulübü” Derneği’ni kurar. Süha Alnıtemiz bu derneğin Başkan Yardımcısıdır. Hedefleri ise Türkiye’yi içerde ve dışarıda daha iyi tanıtmaktır. Türkiye’nin halen hayatta olup HER ŞEYİ YAŞAMIŞ en tecrübeli turizmcisi Süha Alnıtemiz, “Eğer zengin olmanın amacı salt mal mülk edinmek değil de sevdiğin işi yapmak, insanları hoşnut etmek ve aynı zamanda hayatı dolu dolu yaşamaksa… Bir de arkanda genç turizmcileri miras olarak bırakmışsan. Kendini Türkiye’nin mal mülk sahibi olmayan ama en zengin insanlarından biri olarak görebilirsin” şeklinde konuşuyor. Alnıtemiz’in en çok hayıflandığı konu ise şöyle: “şimdilerde internette dolaşanlar, ismimi yazdıklarında karşılarına geçmişim hakkındaki bilgilerden çok daha fazla “İremtur’un sahibinin kulağını kestik” haberleriyle karşılaşıyorlar. İnternet öncesi devirlerde yaptıklarımızın zaten yer almadığı bu sayfalarda böyle bir olayın ön plana çıkması beni gerçekten üzüyor. Bu bana Ergenekon davasının bir kazığı oldu. Bu davada Haberal yer almasaydı, benim kulağım hiç bu kadar meşhur olmayacaktı. Yani ben artık “kulağı kesiklerden” biriyim. Haberiniz olsun”.

Turizme Türkiye’nin patika yollarını arşınlayarak başlayan Alnıtemiz, 2013 yılında kültür ve lezzet turları düzenlemek üzere faaliyetine başlayan GezginDamaklar acentasının Genel Müdürlüğü görevini yürütüyor. Alnıtemiz, “GezginDamaklar” seyahat acentası ile damak tadı peşindeki gezginler için lezzetin ön planda olduğu kültür turları düzenleyecek.